back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η «συνοικία το όνειρο» που έγινε συνοικία-όνειρο

Διαβάστε επίσης

 Η Αθηναϊκή γειτονιά στα καλύτερα της

Ο Ασύρματος ή Ατταλιώτικα ή Πέτρινα είναι η συνοικία που απλώνεται κάτω από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου στα Άνω Πετράλωνα και κρατά πεισματικά την γοητεία της παλιάς Αθηναϊκής γειτονιάς.

petrina_petralona

Γνωστή και ως «συνοικία το όνειρο» από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, στην οποία αποτυπώνονταν τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, για ένα νέο ξεκίνημα των προσφύγων του 1922, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Σήμερα για τελείως διαφορετικούς λόγους παραμένει μία συνοικία όνειρο.

Περπατώντας στα ήσυχα στενά κάτω από τις λεμονιές και τις περιποιημένες με μεράκι, αυλές των σπιτιών, σε διαπερνούν οι μυρωδιές καθαριότητας από τις απλωμένες μπουγάδες και τα αρώματα των λουλουδιών από τις γλάστρες, που δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Οι γιαγιάδες στις αυλές και τα παραθύρια, αν δεν συζητάνε μεταξύ τους, περνούν τους περαστικούς από ακτίνες Χ. Ο ήχος από τα ραδιόφωνα των σπιτιών ακούγεται στα ασβεστωμένα σοκάκια αναδεικνύοντας την ησυχία, που επικρατεί στη γειτονιά. Ένα όμορφο χωριό στο κέντρο της Αθήνας.

petrina_petralona

Η Αθηναϊκή γειτονιά και το Airbnb

«Ωχ, να κάνεις, έρχεται ο γείτονας να δει τι έπαθες» λέει στον Αθήνα 9.84 η κ. Μαργαρίτα που γεννήθηκε και ζει ακόμα στα «Πέτρινα της Φρειδερίκης, τα λένε το ξέρετε;» με ρωτάει.

«Το σπίτι ανήκε στη γιαγιά μου» διηγείται η κ. Μαργαρίτα «η οποία ήρθε πρόσφυγας από την Σμύρνη το 1922. Στην αρχή μένανε στην παραγκούπολη του Ασυρμάτου. Αργότερα, περίπου το 1953 χτίστηκαν, τα πέτρινα και μεταφέρθηκαν εδώ. Εγώ γεννήθηκα εδώ και τώρα με μια επέκταση που κάναμε ζουν και οι κόρες μου εδώ. Δεν την αλλάζω αυτήν την γειτονιά με τίποτα στον κόσμο, η γειτόνισσα απέναντι είναι σαν αδελφή μου» καταλήγει η κ. Μαργαρίτα.

petrina_petralona

Υπάρχει πιθανότητα να βρει κάποιος να νοικιάσει εδώ; ρωτάω με αγωνία τον κ. Βασίλη, που πλένει σχολαστικά την αυλή του και τα χαλάκια του, για να πάρω, φυσικά, αρνητική απάντηση.

«Πουλήθηκε το διπλανό σπίτι» σημειώνει ο κ. Βασίλης «ο αγοραστής το εκμεταλλεύεται τουριστικά μέσω Airbnb. Κάθε τόσο, έρχεται κάποιο ζευγάρι τουριστών και μένει για σύντομο διάστημα, καμιά εβδομάδα. Μένουν ενθουσιασμένοι».

petrina_petralona

petrina_petralona

Η ιστορία των «Πέτρινων»

Η περιοχή αρχικά ονομάζονταν Ασύρματος πήρε το όνομά της από το τμήμα Τηλεγραφητών – Ασυρματιστών της Σχολής Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού, που βρισκόταν δυτικά του λόφου Φιλοπάππου.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυσαν την πρωτεύουσα. Στο παλιό λατομείο, πίσω από το λόφο του Φιλοπάππου στα Πετράλωνα, εγκαταστάθηκαν 800 οικογένειες προσφύγων από την Αττάλεια και την Αλάια της Μικράς Ασίας, γι’ αυτό ο συνοικισμός έγινε γνωστός και ως Ατταλιώτικα.

petrina_petralona

Η συνοικία το όνειρο

Οι παράγκες του θρυλικού Ασύρματου ή αλλιώς της «συνοικίας το όνειρο» από την ομώνυμη ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη καταστράφηκαν μερικώς το 1944 στα Δεκεμβριανά. Τη δεκαετία του ’50, οι παράγκες δεν είχαν πλέον θέση στο κέντρο της Αθήνας. Με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης χτίστηκαν πέτρινες κατοικίες, γνωστές ως τα «Πέτρινα της Φρειδερίκης». Σιγά- σιγά οι πρόσφυγες στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εικόνας της πόλης εγκατέλειψαν τον Ασύρματο.

petrina_petralona

petrina_petralona

petrina_petralona

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα