back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Μέρκελ υποδέχεται Μακρόν και Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης

Στο Βρανδεμβούργο υποδέχεται σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση θα γίνει στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, την θερινή κατοικία της καγκελαρίου.

Καλεσμένοι της Μέρκελ είναι και γερμανοί καθώς και γάλλοι υπουργοί, ενώ το απόγευμα θα καταφθάσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κεντρικό θέμα θα αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου. Τέσσερις θα είναι οι βασικοί άξονες: η μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, οι ενίσχυση της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής, η υιοθέτηση μίας κοινής πολιτικής ασύλου και η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και πιο συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένως διατυπώσει τις προτάσεις του για την μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης και περιμένει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής την απάντηση του Βερολίνου.

Η εσωτερική κρίση της Χριστιανικής Ένωσης

Η σημερινή συνάντηση έρχεται εν μέσω τεράστιων εσωκομματικών εντάσεων στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης εξαιτίας διαφωνίας της Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών με τον Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, στην προσφυγική πολιτική.

Η παράταση των δύο εβδομάδων

Ο Ζέεχοφερ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στο Μόναχο, ενώ παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος έδινε τη δική της στο Βερολίνο, δήλωσε ότι δίνει στην Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας δύο εβδομάδες προθεσμία για εξεύρεση λύσης. Επεσήμανε ωστόσο ότι εάν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα τέλη του μήνα στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής, έχει καλώς. Αλλιώς “θα περιμένουμε μια-δυο ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά, “και εν συνεχεία θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας”. Εννοώντας ότι θα αρχίσουν από 1η Ιουλίου ουσιαστικά οι απευθείας επιστροφές στα γερμανικά σύνορα μεταναστών οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη ή οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί, χωρίς να ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της ΕΕ, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι σαφές ποιο κράτος πρέπει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία. Ο Ζέεχοφερ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις μεταναστών στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στη Γερμανία αλλά δεν απελαύνονται, αποκαλώντας τες σκανδαλώδεις.

Στη δική της συνέντευξη τύπου η καγκελάριος απέκλεισε οποιουδήποτε είδους “αυτοματισμούς” και κάθε είδους “μονομερή κίνηση”, καθώς επιθυμεί μία ευρωπαϊκή λύση ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό διμερείς συμφωνίες με τις χώρες που πλήττονται από την προσφυγική κρίση –Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία. Την 1η Ιουλίου εκείνη δεν θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή κανενός μέτρου, αλλά να ενημερώσει το κόμμα της για την πορεία των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. “Το DCU δε θα δεχθεί κανέναν αυτοματισμό. Θα γυρίσουμε από τη σύνοδο και θα κάνουμε απολογισμό”, είπε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση τί θα γίνει εάν σε δύο εβδομάδες δεν έχει επέλθει συμφωνία, η καγκελάριος απάντησε: “Δεν μου αρέσουν οι υποθετικές ερωτήσεις. Ρωτήστε με σε δύο εβδομάδες”. Αναφορικά με το πότε θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση Ζέεχοφερ, η καγκελάριος τόνισε ότι αυτή είναι δική της αρμοδιότητα και όχι του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα