back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Νίκος Φίλης στον Αθήνα 9.84: “Ομηρος της ακροδεξιάς του κόμματός του ο Μητσοτάκης, αλλά και της εκτός ΝΔ, ακροδεξιάς”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                 Αθήνα, 2018/06/19

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μίλησε στον Αθήνα 984 και την εκπομπή “Στάση των 2”, με τον Αρη Τόλιο

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Α.Τόλιος: “Για την οικονομία της συζήτησης θα υιοθετήσω τη θέση σας ότι είναι μια καλή συμφωνία. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτό βρίσκεται σε δυσαρμονία με την κοινή γνώμη και μπορεί να το πληρώσετε πολιτικά, έστω και για καλό σκοπό

Ν.Φίλης: “Η κοινή γνώμη δεν έχει εκφραστεί με κάποιο θεσμικό τρόπο.Τα συλλαλητήρια που εξέφρασαν μιαν αναρώτηση και ανησυχία, έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ. Δεν έχει όμως υποχωρήσει η ακροδεξιά, που πήγε -από προχθές- να κάνει ολόκληρο σώου, να μπει ακόμα και στη Βουλή και γενικά δημιουργεί ένα κλίμα εμφύλιας αντιπαράθεσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προδοσία. Αυτή όμως είναι η ακροδεξιά. Η ακροδεξιά εντός και εκτός της ΝΔ, γιατί όλη η ΝΔ δεν είναι ακροδεξιά..”

Α.Τόλιος: Να το διαχωρίσουμε αυτό, διότι δεν μπορεί να περιγράφεται ο κ Μητσοτάκης ως ακροδεξιός…

Ν.Φίλης: “Ο κ Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιά του κόμματός του και της εκτός του κόμματός του, ακροδεξιάς. Ανοίγει την πόρτα για να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν και στη Βουλή και σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης. Να μιλούν για χούντα και να ζητούν να συλληφθεί ο Πρωθυπουργός,αυτός είναι ο κ Μητοτάκης. Δεν έχει καταλάβει ότι το θέμα δεν προσφέρεται για τυχοδιωκτισμούς και τακτικισμούς. Είναι ύψιστης πολιτικής σημασίας θέμα και πρέπει να διδαχθεί από τον πατέρα του ότι η παράταξη, είναι μια παράταξη με μεγάλη ευθύνη η ΝΔ, είναι κόμμα εξουσίας και δεν μπορεί να αποποιείται της εθνικής της ευθύνης στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ

Α.Τόλιος: “Δεν έχω υπόψιν μου Συριζαίοι να είχαν πει αυτό το πράγμα. Σε ότι με αφορά είμαι εντελώς απέναντι.Τα ζητήματα και τα πιο δύσκολα ακόμα περισσότερα, δεν λύνονται με διχασμούς του τύπου, πατριώτες εμείς, προδότες εσείς.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΣ πΓΔΜ ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ .ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ.

Ν.Φίλης: “Με βάση τη διεθνή συνθήκη της Βιέννης, την ελληνική συνταγματική πραγματικότητα, δεν χρειάζεται στην αρχή, όταν υπάρχει η υπογραφή, να περάσει από τη Βουλή. Από τη Βουλή η συμφωνία περνάει στο τέλος της κύρωσης και εκεί θα φανεί ποια είναι η πλειοψηφία, γιατί εγώ πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την κυβερνητική πλειοψηφία.”

Α.Τόλιος: Παραμένει ωστόσο ένα κρίσιμο θεσμικό θέμα και εσείς το έχετε επισημάνει ότι ο υπουργός Αμυνας που μετέχει στο ΚΥΣΕΑ και έχει σημαντικό λόγο στην εξωτερική πολιτική, διαφωνεί με μια μείζονος σημασίας εθνική συμφωνία και παραμένει στη κυβέρνηση.”

Ν.Φίλης: “Θα δούμε αν η διαφωνία του αυτή έχει και πράξη ή απλώς είναι μια πολιτική διατύπωση και θέση. Εχει άλλη σημασία αν αυτό υλοποιηθεί με μια ψήφο στη Βουλή

Α.Τόλιος: Αυτό σημαίνει ότι εάν γίνει πράξη, υπάρχει ένα θέμα παρουσίας του κ Καμένου στο ΥΠΕΘΑ και στην κυβέρνηση.

Ν.Φίλης: “Ο κ. Καμένος δεν θα κάνει κινήσεις για να ρίξει την κυβέρνηση. Το έχει πει ο ίδιος και υπό αυτή την έννοια έχει μια πολιτική ευθύνη και το χαιρετίζω. Οσοι ονειρεύονται ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει και ότι υπάρχουν τώρα συνθήκες αποσταθεροποίησης, έχουν μια λαιμαργία επιστροφής στην εξουσία, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα συμβεί αυτό και θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Το έχουμε ανάγκη, θέλουμε να βελτιωθεί η οικονομία μας και να λυθούν τα εθνικά θέματα.

Α.Τόλιος :Είναι ασύμβατη η παρουσία Καμένου στην κυβέρνηση;

Ν.Φίλης: “Επαναλαμβάνω δεν πρέπει να προτρέχουμε, το βασικό είναι η πολιτική σταθερότητα για όλα τα θέματα.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Ν.Φίλης: “Τα θέματα συνεργασιών κρίνονται από τον κόσμο και την ψήφο του. Είναι προφανές ότι έχει ξεπεραστεί πλέον η διαίρεση μνημόνιο -αντιμνημόνιο.”

Α.Τόλιος: Αρα έχει ξεπεραστεί η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ

Ν.Φίλης: “Εχει ξεπεραστεί η αρχική πολιτική που οδήγησε στη συμφωνία, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα όπως εκείνο της διαφθοράς, δεν είναι μόνον αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εκλογές θα έχουμε το αργότερο σε έναν χρόνο. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Μακεδονικό. Φτάνουμε στις εκλογές, τότε θα κριθούν όλα, γιατί μετά τις εκλογές -ήδη από τώρα- θα πρέπει να έχουμε έναν ορίζοντα προγραμματικών συνεργασιών. Αν θα έχουμε μια προοδευτική κατεύθυνση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι συμφωνούν και από την άλλη μια συντηρητική κατεύθυνση με κορμό τη ΝΔ όσους συμφωνούν.”

Α.Τόλιος:Αυτή η πορεία αναδεικνύει και άλλα θέματα ,χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα μεταμνημονιακό εθνικό σχέδιο;

Ν.Φίλης: “Βεβαίως και το ολιστικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση είναι ένας πυρήνας αυτού του σχεδίου. Χρειάζεται να συζητηθεί στην κοινωνία , να είναι πιο πλούσιο .Είναι προφανές ότι κάποιες δουλείες του μνημονίου εμποδίζουν να υπάρξει μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία , αλλά θα υπάρξει αναπτυξιακή πορεία,μόνον που δεν θα είναι ισχυρή. Θα είναι ασθενική.”

“ΑΘΗΝΑ 9.84” – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα