back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Τα 68,5 εκατ. έφτασαν οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι στα τέλη του 2017

Διαβάστε επίσης

«Από τις υποτυπώδεις δομές, τους ανεπαρκείς ανθρώπινους πόρους, και πολλές άλλες αδυναμίες και ελλείψεις, έχουμε σε γενικές γραμμές, αποκαταστήσει μια κανονικότητα στη διαχείριση του πληθυσμού που βρίσκεται υπό καθεστώς αιτούντων Διεθνούς Προστασίας» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους αιτούντες άσυλο,επεσήμανε ότι αυτό έχει να κάνει και «με τη στάση πολλών Κρατών Μελών της Ε.Ε., που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά, με την αδυναμία, μέχρι της ΕΕ να θεσμοθετήσει ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα οριστική λύση για την συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού και ως εκ τούτου, στόχος της κυβέρνησης είναι η πιο ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις του προσφυγικού. «Όταν σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης υψώνονται τείχη και φράκτες, η Ελλάδα επέμενε και επιμένει ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της ΕΕ, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί», τόνισε.

Φέτος 7.316 προσφυγόπουλα φοίτησαν σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, σε περισσότερα από 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος. Υπογράμμισε ότι η θετική υποδοχή της κοινωνίας νίκησε τις όποιες αντιδράσεις.

Για τα θέματα προστασίας της Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούσαν εξ αρχής και τους προσφυγικούς πληθυσμούς όπως όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διάκριση, γιατί έτσιμόνο προστατεύεται η δημόσια υγεία. Επεσήμανε ότι με το νόμο Ν.4368/2016 παρέχεται στις πιο ευάλωτες ομάδες των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα άμεση πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους.

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε επίσης ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2018,προσήλθαν στις δομές του ΕΣΥ 109.846 πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν είναι απλοί αριθμοί, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», τόνισε και πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, εφαρμόζεται ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και έγκαιρου συναγερμού, σημειώνοντας πως, ως τώρα, δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό συμβάν δημόσιας υγείας ή συρροή σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος.
Επίσης, από τον Μάρτιο του 2016 έως τις 15 Ιουνίου του 2018, έγιναν 87.800 εμβολιασμοί, γεγονός που,όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει επιδημία ιλαράς στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό.

«Πρωταθλήτρια» και παράδειγμα στην προστασία της δημόσιας υγείας, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο Dr. Santino Severino εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενόψει των εγκαινίων του γραφείου του Oργανισμού στη χώρα μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας, επαναβεβαίωσε τις βασικές αρχές της πολιτικής για τους πρόσφυγες και μετανάστες: ίδια αντιμετώπιση, ειδικά των ευάλωτων κατηγοριών με τους λοιπούς πολίτες, πλήρη και απροκατάληπτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία ένταξης και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας με ανάπτυξη ψηφιακών/ηλεκτρονικών εργαλείων. Ειδικά για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η αρμοδιότητα των οποίων επανέρχεται στη ΓΓ του Υπουργείου από τον Αύγουστο του 2018, παρέθεσε τα μέτρα στήριξης που ήδη προετοιμάζονται, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον υπό ψήφιση νόμο για την επιτροπεία.

Στα τέλη του 2017, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έφτασαν τους 68,5 εκατομμύρια σημείωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. Υπογράμμισε την ανάγκη της σύναψης μίας παγκόσμια ς συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Χρειάζεται να υπάρξει ολιστική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης με τη συμμετοχή όλων», τόνισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας, Gianluca Rocco. Όσον αφορά την Ελλάδα είπε ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και διερωτήθηκε: «Ως πότε η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεχίσουν να δέχονται ανθρώπους; Πόσες ακόμη δομές πρέπει να φτιαχτούν;».

Υβόννη Κλάπα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα