back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνος Καρβούνης: “Iστορικό για την Ελλάδα το αυριανό Eurogroup”

Διαβάστε επίσης

Ο ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη χώρα μας, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη

Αναλυτικά:


Νόνη Καραγιάννη: Να δούμε αυτό που επείγει και μιλώ για την αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ φαίνεται ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στο τελευταίο βήμα για την Ελλάδα και από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ότι τελικά αυτή η νέα εποχή , δεν θα αποτελεί ένα καμουφλαρισμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την έξοδο, γιατί αυτό -όπως είπε- θα ήταν και αναξιοπρεπές. Τελικά τι θα είναι αυτή η νέα εποχή; Πώς πιστεύετε ότι θα προσδιοριστεί;

Πάνος Καρβούνης: “Αύριο είναι ένα ιστορικό Γιουρογκρούπ για την Ελλάδα. Κανονικά η αυριανή συνεδρίαση θα πρέπει να σημάνει το τέλος της εποχής των μνημονίων για τη χώρα μας. Το τρίτο μνημόνιο θα είναι το τελευταίο, δεν θα υπάρξει τέταρτο και αυτό είναι μια σταθερή θέση της Κομισιόν. Θα υπάρξουν μεταμνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά τέτοιες υπήρξαν και στις άλλες χώρες, όταν έβγαιναν από το μνημόνιο. Μιλώ για την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία. Είναι μία πολύ σημαντική συνεδρίαση και το σημαντικότερο σημείο είναι η ελάφρυνση του χρέους. Πώς δηλαδή το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει ήδη απομειωθεί αρχής γενομένης από το 2012, θα απομειωθεί περαιτέρω, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετείται, χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια που ήδη καταβάλλει και θα καταβάλλει η χώρα μας, για την ανάπτυξη. Περιμένουμε από εκεί πολύ σημαντικά νέα. ”

Νόνη Καραγιάννη: Θεωρείτε ότι μπορεί να… περπατήσει το λεγόμενο γαλλικό κλειδί, δηλαδή η πρόταση Μακρόν για σύνδεση του χρέους με τον δείκτη ανάπτυξης; Η Κομισιόν ήταν πάντοτε πιο “φιλική “όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσε το ελληνικό πρόγραμμα. Ομως, υπάρχει το ερώτημα αν η Ευρωπαική Επιτροπή έχει αποφασιστικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαχείριση της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποχής. Εάν δηλαδή τα μηνύματα που παίρνουμε από τους Επιτρόπους και τον πρόεδρο Γιούνκερ είναι αυτά που θα προσδιορίσουν το πλαίσιο της επόμενης ημέρας.

Πάνος Καρβούνης: “Είναι σίγουρο ότι η Κομισιόν έδειξε όλο αυτό το διάστημα και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια- επί προεδρίας Γιούνκερ και Επιτρόπου Οικονομικών Μοσκοβισί, μια ιδιαίτερα θετική και φιλική στάση με διάφορα μέτρα που πρότεινε και εφάρμοσε και αναφέρομαι όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στα αναπτυξιακά. Πήραμε πάρα πολλά χρήματα,ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κατασκευή υποδομών και δημοσίων έργων, ενώ βρισκόμασταν σε μεγάλη κρίση. Η Κομισιόν έχει το ρόλο του μπροστάρη, προσπαθώντας να ρυμουλκήσει όλους τους εταίρους μας, προκειμένου η Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζονται οι θυσίες τις οποίες έκανε, να αποζημιωθεί και να ακολουθήσει μια δυνατή περίοδος ανάπτυξης για τη χώρα.”

Νόνη Καραγιάννη: Στην Ελλάδα υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση, με αρκετά σοβαρά επιχειρήματα, κυρίως εκ μέρους του κεντρικού τραπεζίτη κ Στουρνάρα, ότι ενδεχομένως σε αυτή τη μεταμνημονιακή εποχή, η χώρα μας θα έπρεπε να είχε καταθέσει αίτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Δεν παρακολουθούσε βεβαίως αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης -υπό την έννοια του μνημονίου, δηλαδή των εντυπώσεων , αλλά αναρωτιέμαι στις Βρυξέλλες-ανάμεσα σε αυτό το επιχείρημα που αναπτύχθηκε και συζητήθηκε στην Αθήνα- και την τελική απόφαση, πως ήταν το κλίμα;

Πάνος Καρβούνης: ” Οσον αφορά την πιστοληπτική γραμμή μετά τη λήξη του μνημονίου, χρειάζεται σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς, δηλαδή εκ μέρους της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει μια τέτοια πιστοληπτική γραμμή, διότι θεωρεί ότι θα είναι ένα νέο πρόγραμμα και δεν τη ζητά. Από τη στιγμή που δεν τη ζητά η Ελλάδα η Κομισιόν θα ακολουθήσει, όπως και οι άλλοι εταίροι. Από πλευράς του ο κ Στουρνάρας πολύ καλά κάνει να συμβουλεύει μια συνετή γραμμή, διότι είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας και αυτό είναι μέσα στο ρόλο του. Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε κάτι άλλο και η Κομισιόν δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει και προσπαθούμε με άλλους τρόπους να έχουμε ένα ήπιο κλίμα την ώρα που η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά το μνημόνιο, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί όταν θα αιτείται χρημάτων και δεν θα βρίσκει. Υπάρχουν όμως άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται. Κατ αρχήν θα υπάρξει ένα “μαξιλάρι”, ένα απόθεμα αρκετών, δις προκειμένου τον επόμενο ενάμισι χρόνο η χώρα μας, να μην έχει ανάγκη να απευθυνθεί στις αγορές που έχουν διακυμάνσεις και να μπορεί να βγάζει τα χρήματα αυτά από τον κουμπαρά που φτιάχνει με τη βοήθεια των εταίρων της για να αποπληρώνει τα διάφορα δάνεια.

Το άλλο, είναι ότι οι εταίροι μας θα αποφασίσουν-ελπίζουμε αύριο- μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε οι ανάγκες χρηματοδότησης των δανείων της Ελλάδας να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ιδιαίτερα τα πρώτα 8 με 10 χρόνια ώστε τα χρήματα τα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.

Επίσης, θα μας επιστρέψουν- κατά πάσα πιθανότητα- κέρδη που έχουν αποκομίσει οι ίδιοι μέσω ελληνικών ομολόγων.”

Νόνη Καραγιάννη : Ουσιαστικά είναι μια μορφή έμμεσης απομείωσης του χρέους .

Πάνος Καρβούνης: “Ακριβώς. Υπάρχει σειρά μέτρων που είναι ουσιαστικά η φόρμουλα Μακρόν .Δεν ξέρω κατά πόσον θα ακολουθηθεί αυτό, αλλά υπάρχει μια προσπάθεια από πολλά μέρη και όχι μόνον από την Κομισιόν, ώστε να μπορέσει να έχει η Ελλάδα χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις ειδικά τα πρώτα χρόνια , ώστε να σηκώσει κεφάλι. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να πετύχουμε αύριο και μια γενικότερη μακροπρόθεσμη δέσμευση , ότι αν και μετά από αυτή την απομείωση, βρεθεί αργότερα η Ελλάδα κίνδυνο, οι εταίροι θα μας στηρίξουν. Δηλαδή,δεν θα κλείσει η πόρτα και θα υπάρξει μεταμνημονιακή στήριξη”

Νόνη Καραγιάννη: Αυτό όμως μεταφράζεται και σε μια αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Πάνος Καρβούνης: “Είναι ακριβέστατο αυτό και εξηγείται όχι μόνον από τη στήριξη που θα πάρουμε, αλλά και από αυτήν που έχουμε ήδη πάρει. Μιλάμε για περισσότερα από 250 δις ευρώ. Είναι ένα πρωτοφανές ποσό, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ , παγκοσμίως και κατά πολύ μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας. Είναι -νομίζω- προς όφελος του ελληνικού λαού να υπάρχει τέτοια επιτήρηση, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν γίνει. Η επίβλεψη δεν είναι μόνον προς όφελος των δανειστών μας που θέλουν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά και του ελληνικού λαού, που δεν πρέπει να ξανακάνει τέτοιες θυσίες.”

Νόνη Καραγιάννη: Εχουμε μήπως κύριε Καρβούνη, μια κάπως σαφέστερη εικόνα για το ρόλο του ΔΝΤ;

Πάνος Καρβούνης: “Δεν γνωρίζουμε εάν το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρήματα. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μέλος του Ταμείου και αυτό θα συνεχίσει να κάνει τις εκθέσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.”

Νόνη Καραγιάννη: Το ΔΝΤ θα μείνει δηλαδή σε ρόλο τεχνικού συμβούλου;

Πάνος Καρβούνης: “Ακριβώς και βασίζεται στο περίφημο άρθρο 4 του καταστατικού του.Αυτό που συμφέρει της Ελλάδα είναι το ΔΝΤ να κάνει μια θετική αποτίμηση της οικονομικής πορείας της Ελλάδας και κυρίως της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους διότι αυτό θα έχει αντανάκλαση στις αγορές, που κοιτάζουν στα μάτια το ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ αποτιμήσει θετικά τα ληφθέντα μέτρα από τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,αυτό θα ληφθεί υπ όψιν από τις αγορές όταν θα ζητήσουμε δανεικά και επίσης θα το λάβουν υπόψιν τους και οι επενδυτές, που επιθυμούμε να προσελκύσουμε. Θα ξέρουν ότι πάνε σε μια χώρα, η οποία δεν βάζει όλα της τα λεφτά για να εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις .Είναι σημαντικό να κρατήσουμε μια θετική και καλή σχέση με το ΔΝΤ.”

Νόνη Καραγιάννη: Είναι κάτι που αρκετοι το λέγαμε αρκετά χρόνια τώρα, ακόμα και όταν είχαν βγει ξίφη στον εγχώριο, δημόσιο διάλογο. Κύριε Καρβούνη το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών και αυτό που καταλαβαίναμε και από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου είναι ότι στο Ευρωπαικό Συμβούλιο της 28 ης Ιουνίου, ένα από τα μεγάλα θέματα της ατζέντας θα ήταν το μεταναστευτικό. Στο προσχέδιο που δημοσιεύεται σήμερα στο Politico, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.Τελικά πηγαίνουμε σε διμερείς συμφωνίες και γκρεμίζεται η κοινή ευρωπαική πολιτική στο θέμα αυτό;

Πάνος Καρβούνης: “Ας ελπίσουμε όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι μια μη εγκεκριμένη -ακόμα- πρόταση της Κομισιόν, η οποία πρεσβεύει τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Ιταλία, ως πύλες εισόδου των ροών, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δυσανασχετούν προκειμένου να πάρουν ένα μέρος των μεταναστών.”

Νόνη Καραγιάννη: Ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ η πρόταση Γιούνκερ από τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Πάνος Καρβούνης: “Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και η κυρία Μέρκελ πιέζεται από τους κυβερνητικούς της εταίρους, καθώς η χώρα επέδειξε μια εξαιρετικά αλληλέγγυα στάση, απολύτως ανοικτή, δεχόμενη πολλούς πρόσφυγες.”

Νόνη Καραγιάννη: Ουσιαστικά,το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα ήταν εμφανές και η Καγκελάριος έκανε μια σοβαρή πολιτική κίνηση και το μεταβίβασε υπό την έννοια της ευρωπαικής ηγέτιδας χώρας, στο κομμάτι της ΕΕ.Ομως, αν πάμε σε διμερείς συμφωνίες τα εσωτερικά προβλήματα στη Γερμανία , αλλά και τα γενικότερα , μάλλον θα διογκωθούν.

Πάνος Καρβούνης: “Συμφωνώ. Δεν μπορεί παρά να υπάρξει ευρωπαική λύση στο μεταναστευτικό,δεν υπάρχει άλλη λύση . Είναι ένα διασυνορικό πρόβλημα που δεν λύνεται με μπαλώματα. Πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ σε όλη την Ευρώπη , μια καλύτερη κατανομή των προσφύγων και εκτιμώ ότι η κίνηση της κας Μέρκελ είναι μια κίνηση άσκησης πίεσης ώστε να προχωρήσουν οι προτάσεις που έχουν γίνει. Η Ιταλία στις πρόσφατες εκλογές , όπως είδαμε, πριμοδότησε ξενοφοβικά κόμματα. Το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να βρεθεί η δίκαιη, σωστή και ανθρώπινη λύση. Ανήμερα και της ευρωπαικής ημέρας για τους πρόσφυγες να ευχηθούμε να υπάρξει μια ευρωπαική, αλληλέγγυα λύση, η μόνη που μπορεί να είναι αποτελεσματική.”

                                             «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα