back to top
13.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

13.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Συνεργασία Μέρκελ – Μακρόν για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, 20 Ιουνίου και τα στοιχεία είναι αδυσώπητα, ενώ η ανάγκη να υπάρξουν νέες παγκόσμιες συμφωνίες για το ζήτημα φαίνεται να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ ήταν προγραμματισμένη αρχικά για να μιλήσουν για τον κοινό οδικό χάρτη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Όπως οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, μετά το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας με αφορμή το σωστικό πλοίο Aquarius αλλά και οι αναταράξεις στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό και οι πιέσεις που δέχεται η Μέρκελ από τους Βαυαρούς, άλλαξαν την ατζέντα.

 

Συμφωνία για διαχείριση αιτήσεων ασύλου

Μετά από τρεις ώρες συζήτησης στο Βερολίνο όπου το μεταναστευτικό κυριάρχησε εξίσου με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν για μία συμφωνία ανάμεσα σε πολλές χώρες της ζώνης Σένγκεν για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. “Θα εργαστούμε μαζί για μία λύση διακρατική με πολλά κράτη – μέλη που τους αφορά το θέμα”, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Στόχος των δύο ηγετών είναι ξεκάθαρα να μην μπορούν οι αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί σε μία χώρα, να περνούν τα σύνορά της. Στην ίδια συνέντευξη τύπου η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες, προσθέτοντας πως συμφωνεί με τον Γάλλο ομόλογό της ότι πρέπει να μειωθούν οι ροές των παράτυπων μεταναστών. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Να ενισχύσουμε τη στελέχωση της Frontex. Ο στόχος μας παραμένει μια Ευρωπαϊκή απάντηση πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

68,5 εκτοπίστηκαν βίαια το 2017

Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που δημοσιεύεται η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια σε ολόκληρο τον κόσμο στο τέλος του 2017 και έτσι μία νέα παγκόσμια συμφωνία τους πρόσφυγες καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ. Το ρεκόρ αυτό εκτοπισμένων πολιτών αν το αναλύσουμε, προκύπτει ότι 44.500 άτομα εκτοπίζονται κάθε μέρα ή αλλιώς ένα άτομο εκτοπίζεται από την πατρίδα του κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις και τις διώξεις αντιπροσώπευαν 25,4 εκατομμύρια, 2,9 εκατομμύρια περισσότεροι από ό, τι το 2016.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία παρουσίασε ο ύπατος αρμοστής Φίλιππο Γκράντι υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια λεωφόρο, όπου η επιτυχία στη διαχείριση της καταναγκαστικής μετακίνησης απαιτεί μια νέα και πολύ πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, ώστε να μην αφήνονται οι χώρες και οι κοινότητες να ασχολούνται μόνες με αυτό». «Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε», πρόσθεσε ο Γκράντι παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες.

 

Αποχώρηση ΗΠΑ από Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο μεταξύ σαν βόμβα έσκασε εχθές η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατηγορώντας ότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δήλωσε χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό, η Νίκι Χέιλι.

Να θυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη αποχώρηση των ΗΠΑ από αντίστοιχους οργανισμούς, αφού από το 2017 που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε πρόεδρος, έχει αποσύρει τη χώρα του από την Unesco και τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση πολλών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Επίσης μία αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει στο παρελθόν ο επίσης ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όταν είχε μποϊκοτάρει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πριν μία περίπου δεκαετία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα