back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Την Κυριακή η μίνι σύνοδος για τη μεταναστευτική πολιτική

Διαβάστε επίσης

Την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η μίνι σύνοδος με στόχο την εξεύρεση μίας “ευρωπαϊκής λύσης” στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο διμερών συμφωνιών με πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν.

Στη σύνοδο πέραν της Γερμανίας θεωρείται ότι θα συμμετάσχει η Γαλλία και οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ιταλία, ενώ σύμφωνα τα γερμανικά μέσα, ενδέχεται να λάβουν μέρος η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της ΕΕ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις 28 και 29 Ιουνίου. Ενώ χθες η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βρανδεμβούργο όπου συμφώνησαν τη “Διακύρηξη του Μέζεμπεργκ” για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, στους τομείς της οικονομικής, μεταναστευτικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Αντιδράσεις από το CSU για συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν

Η συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από πλευράς των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του κόμματος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, κυρίως το κομμάτι που αφορά στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι οι Βαυαροί θα ζητήσουν σύγκλιση της Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού, η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της συνεργασίας των κυβερνητικών εταίρων και συνεδριάζει τακτικά αλλά και εκτάκτως σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσά τους.

Πυρά Κουρτς κατά Βερολίνου

Νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έστρεψε εκ νέου τα πυρά του εναντίον της γερμανικής πολιτικής των “ανοιχτών θυρών”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτοί που το 2015 άνοιξαν τα σύνορα ευθύνονται τώρα για το γεγονός ότι σήμερα έχουμε συνοριακούς ελέγχους ανάμεσα στην Αυστρία και τη Βαυαρία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, την Ιταλία και την Αυστρία”, ενώ προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η δήλωσε αυτή έγινε λίγο πριν από μία συνάντηση του Κουρτς με τον Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργό της Βαυαρίας, ο οποίος δήλωσε ότι η Βαυαρία και η Αυστρία έχουν κοινή ματιά στο προσφυγικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία, δικό τους πρόγραμμα για την χορήγηση ασύλου επεξεργάζονται τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα