back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για τον στόχο 10 με τίτλο “Λιγότερες Ανισότητες.

 

Κοινωνική πόλωση εξαιτίας των ανισοτήτων

“Η μείωση και ανισότητα των εισοδημάτων εντάθηκε στην κρίση αλλά δεν γεννήθηκε στην κρίση, είναι απότοκο του φιλελεύθερου μοντέλου”, σημείωσε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Νίκος Στραβελάκης. Εξήγησε μάλιστα ότι στις ΗΠΑ η μείωση του εισοδήματος και της αμοιβής του κατώτερου μέρους του πληθυσμού έφτασε το 25%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από το 2009, πτώση του μεσαίου εισοδήματος της τάξης του 30%. “Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό της Αφρικανικής ηπείρου”, τόνισε ο κ. Στραβελάκης.

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε πως “η κρίση έφερε αμφισβήτηση της δυνατότητας των αγορών να εκφράσουν το δίκαιο στην κοινωνία” και ανέφερε σχετικά τις απόψεις κορυφαίων οικονομολόγων όπως ο Τομάς Πικετί που θεωρεί ότι “αν η κοινωνική πόλωση συνεχιστεί τότε θα υπάρξει πρόβλημα για την κοινωνική ειρήνη”.

Ανεδαφικός ο στόχος με πολιτικές λιτότητας

Σχετικά με την κοινωνική πόλωση επίσης υπογράμμισε ότι “αν δεν υπάρξει ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα να επαναδιαπραγματευτεί συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και συντάξεων τότε θα ενταθεί ακόμα περισσότερο”. Ο κ. Στραβελάκης πρόσθεσε επίσης αναφερόμενους στους στόχους του ΟΗΕ ότι με τις ισχύουσες πολιτικές λιτότητας σε ΗΠΑ και ΕΕ ο στόχος για λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες είναι ανεδαφικός” αφού “θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρές κρατικές επενδύσεις που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας”. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε την ανάγκη μα υπάρξει “μια διαφορετική πολιτική που μπορεί να μην ανατρέπει το σύστημα αλλά θα πρέπει να θέτει άλλα κριτήρια”.

 

Έμπρακτη καταπολέμηση των διακρίσεων

Από την πλευρά της, η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Ίσης Μεταχείρισης Πόπη Λυκοβαρδή, ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις ανισότητες και εμείς στην Ελλάδα το έχουμε. “Πρέπει να περάσουμε σε μία έμπρακτη καταπολέμηση των διακρίσεων τώρα”, όπως είπε αναφερόμενη σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο ρόλος του Συνήγορου του Πολίτη

Έκανε εκτενή αναφορά σε άτομα που υφίστανται διακρίσεις που συνδέονται με το φύλο τους και σημείωσε ότι μπορούν πάντα να καταφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη. “Κατά βάση τέτοια προβλήματα αφορούν στην απασχόληση και την εργασία”, είπε και εξήγησε ότι “συχνά παρεμβαίνουμε για να αποκαταστήσουμε τέτοιου είδους ανισότητες”.

Όπως εξήγησε η κ. Λυκοδαρβή και οι άντρες πέφτουν θύματα διακρίσεων εξαιτίας του φύλου τους ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες πληθυσμού όπως τα άτομα που αποκλείονται λόγω αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και άλλα.

Έλλειμμα ενημέρωσης

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα ελλιπούς ενημέρωσης και γιαυτό τα αιτήματα που αφορούν διακρίσεις λόγω φύλου είναι αυξημένα επειδή στον τομέα αυτόν υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Στα θέματα εθνοτικής ή εθνικής διαφορετικότητας εκτός από πρόβλημα ενημέρωσης υπάρχει και ο παράγοντας φόβος, ιδίως όταν σχετίζονται με εργασιακά θέματα, όπως επισήμανε.

Η συμβολή του Αθήνα 9.84

Τέλος, ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε για άλλη μία φορά την μεγάλη σημασία της συνέργειας του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ και αναφέρθηκε στην συμβολή της εκπομπής “Η Αθήνα Έχει Στόχους” στην ενημέρωση και την προβολή των στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πρόβλημα δημοκρατίας οι ανισότητες

Μίλησε για τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν και μεταξύ κρατών αλλά και μέσα στα ίδια κράτη και στην μεγάλη εισοδηματική ψαλίδα που αποτελεί κεντρικό πρόβλημα. “Όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά στο εισόδημα, υπάρχει και στη δικαιοσύνη, τους θεσμούς και άρα είναι θέμα δημοκρατίας”, εξήγησε. Σχετικά με την εφαρμογή των στόχων, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, “βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας”.

Η πρόοδος από το 2015

Ενδεικτικά ο κ. Φατούρος ανέφερε μία σειρά αριθμών που προκύπτουν από τις στατιστικές και δείχνουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί από το 2015. Συγκεκριμένα έχει καταγραφεί παγκοσμίως περίπου 35% μείωση στους θανάτους γυναικών κατά την γέννα, 50% μείωση στους θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών και 40% μείωση στους γάμους μικρών κοριτσιών. Επίσης έχει διπλασιαστεί το ποσοστό όσων έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και έχει μειωθεί συνολικά η ανεργία. Ωστόσο, στα αρνητικά σημείωσε την αυξημένη νεανική ανεργία αλλά και τον εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων (2,3 δις) που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές δομές αποχέτευσης. Συγχρόνως 1 δις πολίτες δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και 9 στους 10 αναπνέουν μολυσμένο αέρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα