back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης στον Αθήνα 9.84: «Θα ήταν κάτι πολύ στενάχωρο αν αποχωρούσε το ΠΟΤΑΜΙ από το Κίνημα Αλλαγής»

Διαβάστε επίσης

O ευρωβουλευτής και μέλος του ΠΣ του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη

Αναλυτικά :

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ

Νόνη Καραγιάννη: Δεν έχετε μιλήσει το τελευταίο διάστημα για τις εξελίξεις στα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει μια σοβαρή κρίση, με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και διερωτώμαι πως το βλέπετε;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Ολοι οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να σεβαστούν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατέθεσαν το Νοέμβρη, τις ελπίδες και τις αγωνίες τους γι αυτό το εγχείρημα. Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει η παράταξη να κινηθεί θεσμικότερα, δημοκρατικότερα, ώστε αυτά τα δύο στοιχεία να είναι ο πυρήνας της ενότητας, σε όλα τα επίπεδα.”

Νόνη Καραγιάννη: Για τη λειτουργία μιας παράταξης, το κομμάτι της μεγαλύτερης θεσμικής δημοκρατίας και λειτουργίας, η ευθύνη είναι στην ηγεσία.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η ευθύνη βαραίνει όλους όσοι πήραν μέρος σε αυτήν τη διαδικασία του Νοεμβρίου του 2017, όλους όσοι δεσμευθήκαμε για ενότητα και βέβαια αυτό αναλογεί και στην ηγεσία, όπως και σε όλους. Πρέπει όλοι να δεσμευθούμε ότι αυτό το Κίνημα θα πετύχει και να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ανασφάλειες και προσωπικές στρατηγικές. Καταλαβαίνω ότι άλλα περίμεναν κάποιοι και άλλα συναντούν.”

Νόνη Καραγιάννη: Ποιοι περίμεναν άλλα και άλλα συναντούν;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Μπορεί να περίμεναν ότι αυτό το εγχείρημα θα είχε μεγαλύτερα ποσοστά, ή μπορεί να περίμεναν μιαν άλλη αντιμετώπιση. Αυτά είναι ένας καθημερινός αγώνας .Προσωπικά έχω την εμπειρία των τελευταίων ετών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε σκληρές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, αλλά είχε μια δημοκρατική λειτουργία και προχωρούσε παρακάτω η παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε όταν υπερίσχυσαν οι προσωπικές στρατηγικές και όταν κάποιοι είδαν ότι δεν πρόκειται να έχουν ξανά εξουσία στα χέρια τους. Αυτή η εμπειρία πρέπει να μας δίνει θάρρος να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη. Αν κάποιοι λειτουργήσουν τώρα διαλυτικά, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας θα τους στείλουν λουλούδια στο σπίτι τους και αυτοί είναι οι κυρίαρχοι πολιτικοί μας αντίπαλοι.”

Νόνη Καραγιάννη: Θεωρείτε ότι θα ήταν ένδειξη αποτυχίας του ΚΙΝΑΛ εάν τελικά αποχωρήσει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Θα ήταν κάτι πολύ στενάχωρο. Πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς που στήριξαν την γενέθλια πράξη του ΚΙΝΑΛ θα νοιώσουν απογοήτευση και δεν πρέπει να συμβεί αυτό.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Νόνη Καραγιάννη: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις Τουρκικές εκλογές και το πώς μπορούμε -ενδεχομένως- να διαβάσουμε τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Νίκος Ανδρουλάκης : “Κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν άδικες και χωρίς ισότητα συνθηκών για τους συνυποψηφίους του. Δεν ξέρω τις θα πουν οι διεθνείς παρατηρητές, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι ο ηγέτης του Κουρδικού Κόμματος, ο Ντεμιρτάς ήταν φυλακή και οι εκλογές διεξήχθησαν υπό στρατιωτικό νόμο, όπως επισημαίνετε και εσείς. Το μέγα θέμα είναι ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη, υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα. Εδώ δημιουργείται ένα υπόδειγμα και δεν μιας καθαρά αυταρχικής Προεδρικής Δημοκρατίας, όπου ένα πρόσωπο ελέγχει τα πάντα .Το ερώτημα είναι εάν αυτή η χώρα, ως υπόδειγμα, μπορεί να παραμένει υπό ένταξη; Ποιες θα είναι οι σχέσεις της με την ΕΕ, όταν η Ευρώπη έχει ως φάρο των αξιών της τη δημοκρατία, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, πως μπορούμε να διολισθήσουμε σε έναν τέτοιο συμβιβασμό;”

Νόνη Καραγιάννη : Θα μπορούσε κανείς να πει ότι και ο Βίκτωρ Ορμπαν ο ηγέτης της Ουγγαρίας, έτσι ακριβώς όπως το περιγράφετε είναι.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η Ουγγαρία σίγουρα έχει πάρα πολλά προβλήματα και σίγουρα η ΕΕ αναζητά τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων Ορμπαν και μιλούν για κυρώσεις, προσπάθεια να μην μπορούν να παίρνουν κοινοτικά κονδύλια χώρες που δεν σέβονται το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να συγκρίνουμε αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία με εκείνο που συμβαίνει στην Ουγγαρία. Το θέμα τώρα είναι τι κάνουμε. Η Τουρκία έχει κάνει μια παράνομη εισβολή στη Συρία, προκαλεί την Κυπριακή ΑΟΖ, τις προκλήσεις στο Αιγαίο τις γνωρίζουμε, δύο Ελληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις Τουρκικές φυλακές χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Για μένα η λύση είναι η Ευρώπη να πιέσει με οικονομικούς όρους την Τουρκία. Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ γιατί χρειάζεται να έχεις έναν συνομιλητή , ώστε να προσπαθείς μέσω της συζήτησης και του διαλόγου να βρίσκεις κάποιους γόνιμους συμβιβασμούς που θα βοηθούν και τα δύο μέρη, όμως για μένα πρέπει να πέσει στο τραπέζι και το θέμα της οικονομικής πίεσης.”

Νόνη Καραγιάννη: Οικονομική πίεση με δεδομένη τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό;

*ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η άποψη ότι η ΕΕ έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία λόγω του προσφυγικού,παρά η Τουρκία την Ευρώπη, είναι λάθος. Οταν το 50% και πλέον των εξαγωγών της είναι προς την ΕΕ , με την Τουρκία σε αυτήν την οικονομική κατάσταση και τη τουρκική λίρα σε κατάρρευση, σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να ασκήσει πίεση ώστε ο Ερντογάν την επόμενη ημέρα, ώστε ο Ερντογάν να έχει μιαν άλλη πολιτική συμπεριφορά στα θέματα που αφορούν τις συνθήκες καλής γειτονίας και τησ ταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.”

Νόνη Καραγιάννη: Και στο κομμάτι εκδημοκρατισμού της χώρας, λέτε;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορούν στο εσωτερικό, διότι αυτό σίγουρα παίζει ένα ρόλο και στην εξωτερική, τη διεθνή συμπεριφορά. Υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός στην Τουρκία όταν το κυρίαρχο, νέο αφήγημα θα είναι ένας εθνικιστικός ισλαμισμός. Αυτό το πράγμα θα εξωτερικευτεί. Μια βαθιά διχασμένη κοινωνία πολλές φορές οι ηγεσίες της προσπαθούν να την ενοποιήσουν με εξωστρεφή αφηγήματα επικαλούμενοι εξωτερικούς εχθρούς.Ολα αυτά πρέπει να τα δούμε πολύ σοβαρά και στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Από τις πρώτες μάλιστα δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ότι “συνεχίζουμε την προσπάθεια στη Συρία” . Οταν ρώτησα την κοινοτική Επίτροπο Μογκερίνι τι κάνει η ΕΕ για το Αφρίν μου είπε πως πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ολα αυτά όμως είναι αντικρουόμενα, άρα και επίδικα. Το θέμα είναι η ΕΕ με μία φωνή – της οποίας πρόβλημα αποτελούν η πολυφωνία και τα διαφορετικά συμφέροντα- ομόφωνα να ασκήσει συγκεκριμένες πιέσεις στη Τουρκία ώστε να εξορθολογήσει τη συμπεριφορά της.”

Νόνη Καραγιάννη: Πως είδατε αυτή τη μίνι Σύνοδο, την ομάδα εργασίας για το μεταναστευτικό;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Είναι απογοητευτική. Εάν δείτε τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου από τις συζητήσεις στο Συμβούλιο, θα καταλάβετε κυρία Καραγιάννη. Εμείς προτείνουμε να πάψει να υπάρχει ο κανόνας της πρώτης χώρας, ώστε η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ και όχι της πρώτης χώρας. Μιλάμε για μια δίκαιη κατανομή βάσει ΑΕΠ, ανεργίας, πληθυσμού και βέβαια για κυρώσεις σε βάρος χωρών που δεν δείχνουν αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού , όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ.”

Νόνη Καραγιάννη: Η αλληλεγγύη έχει δοκιμαστεί επί ενάμισι χρόνο και έχει αποτύχει παταγωδώς. Φαίνεται πάντως- χωρίς να ομολογείται -ότι αυτή είναι μια ισχυρή πρόταση στο τραπέζι και αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις διμερείς συμφωνίες

Νίκος Ανδρουλάκης: “Αυτές υπάρχουν ήδη. Οταν γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών που δεν θέλουν άσυλο στην ΕΕ είναι από διμερείς συμφωνίες. Δεν λειτουργούν και έχουν πολύ μικρή ωφέλεια, να είμαστε ειλικρινείς. Η δήλωση αυτή μεταξύ ΕΕ -Τουρκίας – διότι εάν ήταν συμφωνία διαφορετικά θα είχε προ πολλού καταρρεύσει- και η ωφέλειά της είναι διότι έκλεισαν το βόρεια σύνορα της Ελλάδας και οι άνθρωποι αυτοί δεν ήθελαν να ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αλλά και τα χρήματά τους, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Η ΕΕ οφείλει να έχει μια δική της ολιστική πολιτική που δυστυχώς υπονομεύεται και από την Αυστρία και από τις χώρες του Βίζεγκραντ. Να δούμε και την αλλαγή στρατηγικής από πλευράς της Καγκελαρίου Μέρκελ, δεδομένων και των εσωτερικών πιέσεων που αντιμετωπίζει. Γενικά, δεν είμαι αισιόδοξος επ αυτού.”

                                «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα