back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβάνοφ- Απειλεί με παραίτηση ο Ζάεφ αν δεν περάσει στο δημοψήφισμα

Διαβάστε επίσης

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, καθώς ο πρόεδρος της π.ΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας πράξη την σχετική προαναγγελία του.

Όπως ανέφερε ο Γ.Ιβάνοφ δεν έχει την εντολή να υπογράψει το σχετικό διάταγμα καθώς ένα κεντρικό σημείο της πολιτικής του στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2014, ήταν ότι δεν αποδέχεται αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το όνομα της χώρας.

Μεταξύ άλλων , υποστήριξε ότι η συμφωνία φέρνει την χώρα του σε θέση υποταγής και εξάρτησης από την Ελλάδα. Συμπλήρωσε, δε, ότι η κύρωσή της “δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος”.
Μετά την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, το νομοσχέδιο επιστρέφει στη Βουλή της γείτονος, όπου θα πρέπει να περάσει με απόλυτη πλειοψηφία 61 βουλευτών.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο “Κανάλι 1” της FYROM  εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα, σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα, δεν περάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα του.

Ο κ. Ζάεφ εκφράζει, πάντως, την βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς θεωρεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών της π.ΓΔΜ θα την εγκρίνει και μάλιστα με ποσοστό από 75% έως 85%.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή προοπτική της π.ΓΔΜ και της Αλβανίας τίθονται στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε το οποίο διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.  Σε συνέντευξή του στο Euroactive ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι τυπικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε με τις δύο χώρες.

“Από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις χώρες, αλλά ότι μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”.

“Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει την διαδικασία μια από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την αντίθεσή του με την συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και επανάλεβε ότι το κόμμα του δεν θα κυρώσει τη συμφωνία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσαφηνίζει ότι σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και η κύρωση έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα, η ΝΔ εφόσον τις κερδίσει, δεν προτίθεται ούτε ως κυβέρνηση να την ψηφίσει.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα