back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μέρκελ-Σάντσεθ – Ενίσχυση του άξονα Βερολίνου-Παρισίων-Μαδρίτης;

Διαβάστε επίσης

Στην καγκελαρία υποδέχθηκε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ τον ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντζεθ, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της Πέμπτης, σε μία απόπειρα άρσης του αδιεξόδου για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής. Εν συνεχεία, η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη Σύνοδο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ταχθεί υπέρ της σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες με στόχο τη δημιουργία κέντρων εκτός της ΕΕ στα οποία θα φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασωθεί από ναυάγια.

Δεν αναμένεται συμφωνία για το μεταναστευτικό στην Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει διμερείς συμφωνίες. Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε από πλευράς του ότι το θέμα της μετανάστευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μίας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης και ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος.

Ο Σάντσεθ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της Καταλονίας. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου: “Πιστεύω ότι αυτό που αντιπροσωπεύει η 1η Οκτωβρίου είναι μια σελίδα που πρέπει να γυρίσουμε, τόσο εκ μέρους του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας όσο και εκ μέρους του προέδρου όλων των Καταλανών», του Κιμ Τόρα”.

Η γαλλοϊσπανική πρόταση

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πέδρο Σάντσεθ έχουν καταθέσει από κοινού πρόταση για δημιουργία “κλειστών” κέντρων υποδοχής εντός ευρωπαϊκών συνόρων, με στόχο την αποτροπή της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από το ένα κράτος-μέλος σε άλλο.

Άξονας Βερολίνου-Παρισίων-Μαδρίτης + Λισαβόνα

Ο νέος ισπανός πρωθυπουργός φαίνεται να στρέφεται στην ενίσχυση του άξονα Βερολίνου-Παρισίων-Μαδρίτης, τον οποίο μάλιστα θα ήθελε να διευρύνει ως τη Λισαβόνα, όπου κυβερνούν επίσης Σοσιαλιστές. “Εάν παρατηρήσει κανείς την ιστορία διαπιστώνει ότι η πορεία της Ευρώπης υπήρξε πάντοτε καλύτερη όταν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία συνεργάζονταν στενά”, επεσήμανε ο Σάντσεθ.

Με την γερμανίδα καγκελάριο ο νέος ισπανός πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αγαστή σχέση, κάτι που κατέστη σαφές και στη μίνι σύνοδο της Κυριακής, κατά την οποία στέκονταν δίπλα-δίπλα και συνομιλούσαν διαρκώς σε εμφανώς φιλικό κλίμα. Ενώ φαίνεται ότι συνεννοείται και με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το βράδυ του Σαββάτου είχαν προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι και την Κυριακή παρουσίασαν προτάσεις από κοινού.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα