13.3 C
Athens
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

13.3 C
Athens
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Προοπτική στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο

Ιστορική χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, δίνοντας του συγχαρητήρια για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Κατά την συνάντησή τους στην Downing Street 10, η κ. Μέι αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο πρέπει να συζητηθεί, ένα ζήτημα που έχει διαχειριστεί η Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.

O Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, το τάιμινγκ ήταν «εξαιρετικό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα». Αυτό, είπε, σηματοδότησε και η σημερινή τους ουσιαστική συνεργασία με την Τερέζα Μέι.

Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο «διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο όμως κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο».

Σημείωσε ότι αυτό δίνει μια νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική, «ταυτόχρονα βεβαίως και με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την πρωθυπουργό Τ. Μέι για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία, και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να έχουν το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. «Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς που πρέπει να αξιοποιήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε δε, ότι τώρα, «μετά τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τις διμερείς συνεργασίες τους, προκειμένου να καταφέρουν να έχουν και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι έθεσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, «ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα: Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Σημείωσε ότι «για μας, αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση», υπογραμμίζοντας ότι «τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα». «Η φυσική τους θέση», πρόσθεσε, «είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «γνωρίζουμε τις θέσεις της βρετανικής πλευράς» και πως «αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια». «Και πιστεύω», σημείωσε, «ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή τη δίκαιη ελληνική θέση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img