Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ μίλησε στην γαλλική εφημερίδα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην χώρα μας.
Ο Μπενουά Κερέ ρωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του Eurogroup και αν η ελάφρυνση του χρέους είναι αρκετή για την Ελλάδα και απάντησε ότι «Η Ελλάδα θα προχωρήσει από έναν διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ σε έναν διάλογο με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι που δεν θα είναι ούτε ευκολότερο ούτε πιο ευχάριστο». Μάλιστα, ο Μπενουά Κερέ συνέχισε λέγοντας: «Για να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τις πιθανότητές της, η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και να τηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική».
“Θαυμάζω τον Τσακαλώτο”
Στην ίδια ερώτηση ο Κερέ τόνισε πως: «Πρόκειται για ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να ελευθερωθεί από την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, υποστηριζόμενες από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχουν αποδώσει. Για όσους έχουν αμφιβολίες για αυτή την αλληλεγγύη, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρώπη παρείχε στην Ελλάδα χρηματοδότηση ύψους 245 δισ. ευρώ! Θαυμάζω ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα και το θάρρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η Ελλάδα θα πάρει επίσης μια σαφή ώθηση από την ελάφρυνση του χρέους που είχε υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ ήταν σαφώς υπέρ αυτού. Τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωομάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι μεσοπρόθεσμα θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας πιο βιώσιμο και μακροπρόθεσμα οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση ανάγκης».
“Ήταν θέμα αλληλεγγύης η στήριξη στην Ελλάδα”
Στην ερώτηση για το αν γύριζε ο χρόνος πίσω και εάν θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλου είδους υποστήριξη στην Ελλάδα, ο Κερέ απάντησε: «Αν θέλουμε να δούμε από μακριά και σκληρά τον εαυτό μας, θα πρέπει να πάμε πιο πίσω από την ελληνική κρίση, στις απαρχές της ζώνης του ευρώ. Μεταξύ του 1999 και του 2010, επιτρέψαμε οι δημοσιονομικές καταστάσεις και το μισθολογικό κόστος να αποκλίνουν μεταξύ των χωρών, γεγονός που οδήγησε στην κρίση».
«Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «αντιμέτωποι με την κρίση, έπρεπε να στηρίξουμε την Ελλάδα – ήταν θέμα αλληλεγγύης. Έπρεπε επίσης να εμπλακεί το ΔΝΤ το οποίο, αντίθετα από την Ευρώπη, είχε εμπειρία στην υποστήριξη χωρών εν μέσω κρίσεων. Και ήταν σημαντικό να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, επειδή η Ελλάδα σαφώς ζούσε πέρα από τα δυνατότητές της.
“Λάθος η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών”
Το λάθος, κατά την άποψή μου, ήταν η πολύ δραστική μείωσή τους, γεγονός που κατέστησε την ύφεση χειρότερη. Θα έπρεπε να ήμασταν περισσότερο ρεαλιστικοί αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να είχαμε επιμείνει στην ανταγωνιστικότητα και στην καταπολέμηση επιδίωξης προσόδων από την αρχή, αντί να αφήσουμε τους φορολογούμενους και τους εργαζομένους να επιβαρυνθούν με το λογαριασμό της προσαρμογής.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα δημοσιονομικό μέσο για τη στήριξη της κοινωνικής προσαρμογής σε χώρες κρίσης, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει δραματικές καταστάσεις – σχολεία χωρίς θέρμανση και νοσοκομεία χωρίς ιατρική – όπως είδαμε στην Ελλάδα».
Για τον κοινό οδικό χάρτη Γαλλίας – Γερμανίας
Σε ερώτηση για τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη ο κ. Κερέ κλήθηκε να σχολιάσει τον κοινό οδικό χάρτη Γαλλίας και Γερμανίας για την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. «Ζούμε σε ένα σύγχρονο, επικίνδυνο κόσμο που εξελίσσεται πολύ γρήγορα και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση (…) Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει κοινή αμυντική πολιτική. ούτε να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων, παρά μόνο αν διαθέτει ισχυρή οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τη ζώνη του ευρώ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περάσουμε άλλα δέκα χρόνια κρίσης».
Κοινός προϋπολογισμός ευρωζώνης
«Ο προϋπολογισμός της ζώνης του ευρώ είναι μια χρήσιμη ιδέα. Πρώτον, ο κοινός προϋπολογισμός μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών. Την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τα μέλη ήταν μάλλον αφελώς σκεπτόμενα, ειδικά η Γαλλία, η οποία θεωρούσε ότι η Νομισματική Ένωση επρόκειτο να επιφέρει σύγκλιση από μόνη της. Αυτό δεν συνέβη. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να βοηθήσει μια χώρα που επλήγη από μια ύφεση που δεν θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει μόνη της, ακόμη και αν τα δημόσια οικονομικά της ήταν σε καλή κατάσταση (…)
Ο προϋπολογισμός αποτελεί επίσης πολιτικό σύμβολο για το κοινό συμφέρον των χωρών της ζώνης του ευρώ. Η ζώνη του ευρώ πρέπει να αφορά περισσότερα από απλά μεμονωμένα συμφέροντα», σχολίασε.
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στο ελληνικό κτηματολόγιο, “το οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει και το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από αυτή τη δημοσιονομική ικανότητα (σσ: τον κοινό προϋπολογισμό) εάν υπήρχε” ενώ επέμεινε ότι “προϋπολογισμός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να αντιμετωπίσει ένα οικονομικό σοκ σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ”.
Ως προτεραιότητες για τη βελτίωση της ζώνης του ευρώ, ανέφερε την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την ολοκλήρωση της ένωσης τραπεζών και της ένωσης κεφαλαιαγορών ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για πολύ τεχνικά έργα, “αλλά μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη και να τονώσουν τις επενδύσεις και την καινοτομία”.
Γαλλικός Τύπος
Κεντρικό θέμα σήμερα στον γαλλικό τύπο είναι η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν οι δυο τους.
Η Liberation μάλιστα έχει ολοσέλιδη μεγάλη φωτογραφία του σε στάση προσευχής, με τα χέρια ενωμένα και ύφος σοβαρό και τίτλο “Μακρόν στο Βατικανό – Σας χαιρετώ Φρανσουά”. Ο υπότλιτλος εξηγεί ότι ο ποντίφικας στηρίζει τους μετανάστες και ασκεί κριτική στην οικονομία και δεν βρίσκεται καθόλου στο ίδιο μήκος κύματος με το Ελιζέ.
Η γαλλική Le Figaro κάνει τη δική της ανάγνωση και αναφέρει ότι ο Μακρόν αναζητεί την στήριξη του Πάπα για Ευρώπη και μεταναστευτικό.
Νέα δημοσκόπηση για Μακρόν
Σε χαμηλά ρεκόρ η δημοφιλία του Εμμανουέλ Μακρόν κα του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ τον Ιούνιο. Ο Μακρόν χάνει 5 μονάδες και ο Φιλίπ 8. Η δημοσκόπηση βγήκε σήμερα και έγινε από την εταιρία Hodoxa για την εφημερίδα L’Express και το δίκτυο France Inter.
Σύμφωνα με αυτή, μόνο το 41% των ερωτηθέντων κρίνει ότι είναι ένας καλός πρόεδρος ο Μακρόν, ενώ οι αρνητικές γνώμες εκτοξεύονται για πρώτη φορά στο 59%. Βλέπουμε ουσιαστικά να τεκμηριώνεται και με αριθμούς αυτό που γράφεται και λέγεται καιρό, ότι ο Μακρόν κοντεύει να γίνει ο ηγέτης της δεξιάς. Χάνει 24 μονάδες σε συμπάθεια από τους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά κερδίζει 5 μονάδες από τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.
Ιταλικός τύπος
Η νίκη της Λίγκας στις δημοτικές εκλογές κυριαρχεί στον ιταλικό τύπο. Η εφημερίδα Il Messaggero μιλάει για σεισμό στις παραδοσιακά αριστερές περιοχές της χώρας που στήριξαν μαζικά τους υποψήφιους της Λίγκας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες πόλεις “άλλαξαν δέρμα” και μετατράπηκαν από αριστερές σε ακροδεξιές. Η La Repubblica κάνει λόγο για την δύση της αριστεράς
Να θυμίσουμε ότι η Λίγκα «σάρωσε» στα προπύργια της Αριστεράς, είναι πραγματικά ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία. Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών «ιστορικό» σε μια ανάρτησή του στο Facebook . Είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία με επικεφαλής τον Τζιουζέπε Κόντε. Οι δημοσκοπήσεις έλεγαν καιρό ότι η Λίγκα έχει ανέβει πάρα πολύ, το είδαμε να συμβαίνει κιόλας. Πλέον είναι στήθος με στήθος με το κίνημα των Πέντε Αστέρων στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Γερμανικός τύπος
Η διαμάχη μεταξύ Άνγκελας Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό είναι το κεντρικό θέμα του γερμανικού τύπου. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε την συνάντηση των αρχηγών και ηγετικών στελεχών των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD) με αντικείμενο την ενδοκυβερνητική κρίση που έχει προκληθεί γύρω από το σχέδιο για το μεταναστευτικό και το τελεσίγραφο που έχει απευθύνει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων που ανέκυψε την τελευταία εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή τους.
Επιμέλεια: Μυρσίνη Λιοναράκη