back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Είναι επίσημο! Επίκειται σύνοδος κορυφής Τραμπ – Πούτιν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον συναντάται σήμερα στη Μόσχα με τον Ρώσο Υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με βασικό στόχο την προετοιμασία μιας επικείμενης συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πιθανότερος χώρος για να φιλοξενηθεί η σύνοδος είναι το Ελσίνκι. Έχει συζητηθεί ως τόπος και η Βιέννη. Όποια κι αν είναι η τελική επιλογή θα πρόκειται για έναν τόπο ουδέτερο καθώς, σύμφωνα με την Wall Street Journal και οι δυο ηγέτες θέλουν να διατηρήσουν τα συμβολικά προσχήματα Για την ώρα οι δυο πλευρές αρνούνται αν επιβεβαιώσουν ότι η συνάντηση των δυο θα πραγματοποιηθεί πριν η μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, κάτι που επιθυμεί ιδιαιτέρως ο Αμερικανός πρόεδρος καθώς νοιώθει πλέον έτοιμος να ξεδιπλώσει την πολιτική του έναντι της Μόσχας.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει σήμερα ότι ο Πρέσβης Μπολτον συναντήθηκε ήδη το μεσημέρι στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ και επισήμως ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι επιδιώκει σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου.

“Στη Μόσχα σήμερα, ο Πρέσβης Μπόλτον συναντά τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους για να συζητήσουν τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας, καθώς και τις δυνατότητες για προεδρική συνάντηση”, δήλωσε ο Σάρα Σάντερς, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου. Ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της πρόθεσης του Λευκού Οίκου να διεξαγάγει άμεσες συνομιλίες με τον Πούτιν, ο οποίος τελευταία συναντήθηκε με τον Τράμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 τον Ιούλιο του 2017.

“Πρέπει να πω με λύπη ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση”, φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν στο Μπόλτον, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποάι επικαλείται ο Guardian σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε σύνοδο κορυφής μεταξύ Πούτιν και Τράμπ . Τα θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες είναι η φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η πολιτική του ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά όπλα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θεωρούνται ευρέως ως το χειρότερο από τον ψυχρό πόλεμο.

Οι προσδοκίες για οποιαδήποτε διάσκεψη κορυφής μεταξύ Πούτιν και Τράμπ είναι περιορισμένες καταλήγει η βρετανική εφημερίδα , ειδικά επειδή η ουσιαστική ανακούφιση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα απαιτούσε τη συναίνεση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Δυο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που προκαλούν αντιδράσεις

“Πέντε συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ γράφει στο editorial των New York Times, το πρωί της Τρίτης, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στην χώρα σε πολίτες 6 χωρών, στην πλειοψηφία τους, μουσουλμανικών . Πραγματικός σκοπός ήταν, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, να επιβάλουν, όπως έκανε και ο πρόεδρος Μπους μία διάκριση βάσει την θρησκείας. Ήταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι οι ίδιοι δικαστές αποφάνθηκαν υπέρ ενός χριστιανού αρτοποιού που αρνήθηκε να ψήσει τούρτα για γάμο ζευγαριού ομοφύλων , με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το δικαίωμα του για την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης την οποία κατοχυρώνει η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος για την Ανεξιθρησκία την Ελευθερία του Λόγου, του Τύπου, του Συνέρχεσθαι και την Απεύθυνσης στην Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτήν δεν εγκρίνεται νόμος που θα υποστηρίζει την εγκαθίδρυση θρησκείας που θα απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της. Με την απόφαση τους οι δικαστές έκαναν ακριβώς αυτό που υποτίθεται ότι απέτρεπαν , παραβίασαν την 1η Τροπολογία.
Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ και το πολύ ενδιαφέρον είναι γράφουν οι ΝΥΤ ότι αφορά τους πολίτες χωρών που ουδέποτε τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εμπλακεί σε επίθεση σε αμερικανικό έδαφος .

Η συντηρητική στροφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτεύχθηκε όταν τον Απρίλιο του 2017 ορκίσθηκε ο Νιλ Γκόρσιτς, ο νέος δικαστής που επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο για τη θέση που παρέμεινε κενή για σχεδόν 14 μήνες μετά τον θάνατο του δικαστή Άντονιν Σκαλία τον Φεβρουάριο του 2016. Εκείνος ο διορισμός αναμενόταν να έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, στο οποίο πλέον επικράτησαν οι συντηρητικοί. Με τον Γκόρσιτς στους κόλπους του, το Δικαστήριο διαθέτει πλέον 5 συντηρητικούς δικαστές έναντι 4 προοδευτικών.

Η δεύτερη επίμαχη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι η κατάργηση του νόμου της πολιτείας Καλιφόρνια που επέβαλλε σε κλινικές να ενημερώνουν τις εγκύους πελάτισσές τους ότι μπορούν να υποβληθούν σε άμβλωση ή να λάβουν αντισυλληπτικά μέσα δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές σε επιδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς.

Πλήγμα στο Δημοκρατικό Κόμμα

Κεντρικό θέμα των αμερικανικών εφημερίδων είναι το πολιτικό πλήγμα που δέχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα από μια 28χρονη οπαδό του Σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς στην Νέα Υόρκη. Το θέμα φιγουράρει πρωτοσέλιδο σε όλο τον αγγλοσαξονικό τύπο.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian η 28χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο- Κορτέζ νίκησε τον επί 10 θητείες Δημοκρατικό Τζο Κρόουλει στην προκριματική αναμέτρηση για την Νέα Υόρκη το οχυρό του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, μιας ο ηττημένος Κρόουλει προαλειφόταν να διαδεχθεί την Νανσυ Πελόζι στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Βουλή. Η Οκάσιο – Κόρτεζ, εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Μπέρνι Σαντερς έλαβε 57,5% ενώ ο Κρόουλει 42,5% . Η αναμέτρηση αφορούσε στην εκπροσώπηση μιας ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης που περιλάμβανε τμήματα του Κουίνς και του Μπρονξ.

Ο πόλεμος κατά των σωστικών πλοίων στη Μεσόγειο

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού οργανισμού Deutsche Welle ο Μίχαελ Μπούσχοϊερ, ιδρυτής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Sea Eye κατηγορεί τις χώρες της ΕΕ ότι καταπολεμούν οργανώσεις σαν τη δική του.

«Η τακτική αυτή έχει τις ρίζες της στον Μάρτιο του 2017, όταν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν να καταπολεμούν κεκαλυμμένα τις ΜΚΟ, θέτοντας εμπόδια κάθε είδους για να τις ξεφορτωθούν. Η δήλωση Σαλβίνι ‘εμείς είμαστε τα αφεντικά στο τόπο μας’ είναι απλά η αποκορύφωση της προσπάθειας αυτής», λέει ο Μ. Μπούσχοϊερ.

Πριν η λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού Λέγκας – Πέντε Αστέρων εγκατασταθεί στη Ρώμη οι επιχειρήσεις διάσωσης νοτίως της Ιταλίας συντονίζονταν από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Θέμις» οι ιταλικές υπηρεσίες διέσωσαν περίπου τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευσαν τους προηγούμενους μήνες στη Μεσόγειο.

Τώρα ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι έχει κηρύξει τον πόλεμο στις ΜΚΟ και τα σωστικά πλοία που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες ανοικτά της Λιβύης .

Όμως υπάρχει κι η άλλη διάσταση του προβλήματος εξηγεί στην DW o καθηγητής Ναυτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βόννης Στέφαν Τάλομ: «η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στα ανοιχτά είναι υποχρεωτική. Το τι θα συμβεί μετά με τους διασωθέντες δεν ορίζεται σαφώς. Το μόνο που προβλέπεται είναι η μεταφορά σε ‘ασφαλή τόπο‘».

Αυτό το κενό νομοθεσίας προκαλεί την αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται και γιατί.

Μέχρι σήμερα η Ιταλία ήταν αρμόδια, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή. Τώρα όμως η Ρώμη επιδιώκει να μεταθέσει μερίδιο της αρμοδιότητας στη Λιβύη, έτσι ώστε οι αρχές της χώρας να διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες και να τους μεταφέρουν πίσω στις λιβυκές ακτές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα