Πολιτιστικοί εταίροι είναι από σήμερα ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Πειραιά.
Ο Δον Κιχώτης και η βιογραφία του Γεώργιου Αβέρωφ. Δύο από τα βιβλία που έχουν στο προσκεφάλι τους αυτό το διάστημα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αντίστοιχα. Παρ όλη την έλλειψη χρόνου βρίσκουν τον τρόπο, να υπάρχει το διάβασμα στη ζωή τους, γιατί «άλλωστε αν ασχολείσαι μόνο με τα τρέχοντα της πολιτικής μένεις τούβλο» θα πει χαριτολογώντας ο Δήμαρχος Αθηναίων. Αυτή είναι εξάλλου και η προσπάθεια που επιτελείται με τις 270 δράσεις της διοργάνωσης Αθήνα- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Η πόλη της Αθήνας έχει βάλει εδώ και πολύ καιρό τα θεμέλια έτσι ώστε να καθιερωθεί ως πολιτιστικός προορισμός. Την προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και ο Δήμος Πειραιά όπως ομολόγησε ο Γιάννης Μόραλης. Υπερβαίνοντας τα διοικητικά όρια, οι δύο δήμοι συνεργάζονται πόλιτιστικά με την σύζευξη δύο μεγάλων φορέων: του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. «Κινητοποιούμε τις δυνάμεις μας αθροιστικά έτσι ώστε να πολλαπλασιαζόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Νίκος Θεοχαράκης, δήλωσε ότι είναι τεράστια επιτυχία του δήμου Αθηναίων να αναγνωριστεί η Αθήνα, μια πόλη που αντιπροσωπεύει όλες τις σχολές φιλοσοφίας, ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Η «Άγραφη Βιβλιοθήκη»
Η νέα δράση έχει τίτλο «Άγραφη Βιβλιοθήκη», την οποία επιμελείται η κα Άννα Καφέτση η διευθύντρια του νέου εικαστικού τμήματος του Μεγάρου Μουσικής «Annex M». Τρείς επιμέρους εκθέσεις αποτελούν τη δράση αυτή : «Ο τελευταίος αναγνώστης», «Μετά τη Βαβέλ» και «Ένα δικό σου δωμάτιο». Η πρώτη έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 10 Ιουλίου και θα φιλοξενηθεί στον κήπο του Μεγάρου. Η κα Καφέτση τόνισε ότι φιλοδοξεί η δράση να έχει νομαδικό χαρακτήρα και να ανοιχτεί σε αχρησιμοποίητους και αδρανείς χώρους του Μεγάρου αλλά και στις δύο πόλεις την Αθήνα και τον Πειραιά.
Στο σημείο αυτό μπαίνει στο κάδρο και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το οποίο θα πλαισιώσει τις εκθέσεις με τη δράση «Η Κιβωτός». Περιλαμβάνει αναπάντεχες αφηγήσεις ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης, οι οποίες δημιουργούν ένα panopticum ζωντανού λόγου. Αποσπάσματα, φράσεις και λέξεις από κείμενα των Τζέημς Τζόυς, Ρολάντ Μπάρτ, Σάμουελ Μπέκετ, Τζων Μάξγουελ Κούτσι, Χόρχες Λουί Μπόρχες συνθέτουν την Κιβωτό. Τα κείμενα αφηγούνται οι Κατερίνα Αγγελάκου – Ρουκ, Γιώργος Βέλτσος, Χάρης Βλαβιανός, Nίκος Διαμαντής, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σάββας Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα. Την παρέμβαση υποστηρίζουν 50 εθελοντές.
Παράλληλα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα επεκτείνει τη δράση του Ποιητικού Λεωφορείου 040. Την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου, στην κλασική διαδρομή του «040», του λεωφορείο που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά θα φιλοξενούνται νέοι Έλληνες ποιητές που θα απαγγέλλουν ποιήματα τους.
Τέλος, έχει καταρτιστεί και ένα παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις κατηγορίες κοινού. Ευρύτερος στόχος της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο Δήμων είναι να αναδειχθεί μια νέα αναγνωστική και συγγραφική συνθήκη χωρίς όρια.
Η διοργάνωση Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα είναι «ένα έργο σε εξέλιξη» όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Εριφύλη Μαρωνίτη συντονίστρια της διοργάνωσης, «δεκτικό σε νέες προτάσεις, πολυσυλλεκτικό , ανοιχτό και πρόσφορο σε όλους». Και αυτή η συνεργασία το αποδεικνύει ακόμη μια φορά.
Βάσια Μπακετέα