back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζωντανά τα 12 παιδιά στην Ταϊλάνδη – Προσπάθειες απεγκλωβισμού τους

Διαβάστε επίσης

Ζωντανά εντοπίστηκαν τα 12 παιδιά μέλη παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους, που επί εννέα ημέρες είναι παγιδευμένοι μέσα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Την Κυριακή, η στάθμη του νερού στο σπήλαιο έπεσε δίνοντας τη δυνατότητα στα σωστικά συνεργεία να παράσχουν οξυγόνο στα παιδιά και τον προπονητή τους.

Οι γιατροί τους παρέχουν ήδη τις πρώτες βοήθειες, καθώς δεν είναι σε κατάσταση να κουνήσουν τα άκρα τους. Τους παρέχουν επίσης τροφή και εξοπλισμό αλλά και μαθήματα καταδύσεων, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να βουτήξουν για να βγουν από την σπηλιά. Εναλλακτικά θα χρειαστεί να περιμένουν βδομάδες έως ότου η στάθμη του νερού να πέσει σε ασφαλή επίπεδα.

“Ταϊλανδοί πεζοναύτες τους βρήκαν και τους 13 ζωντανούς”, είπε ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί σήμερα να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν “Παραλία Πατάγια”.

Οι μικροί ποδοσφαιριστές ηλικίας, από 11 έως 16 ετών, και ο προπονητής τους μπήκαν το βράδυ της 23ης Ιουνίου, μετά την προπόνησή τους, στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ που βρίσκεται σε μια ζώνη πυκνού τροπικού δάσους, στα σύνορα με τη Βιρμανία και το Λάος. Όμως αποκλείσθηκαν από τις σφοδρές βροχές των μουσώνων και έκτοτε δεν υπήρχε καμιά επαφή μαζί τους.

Ομάδες ξένων ειδικών από την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα, καθώς και 30 περίπου Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σπεύσει σ’ αυτή την ορεινή και απομακρυσμένη ζώνη για να βοηθήσουν τους περίπου 1.000 Ταϊλανδούς διασώστες που είχαν κινητοποιηθεί για τη διάσωση των εγκλωβισμένων παιδιών.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα