back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το κόστος του εμπορικού πολέμου του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ο εκκολαπτόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζεται και πρόκειται για έναν πόλεμο μεγάλου οικονομικού κόστους.

Για να καταλάβουν οι επενδυτές το μέγεθος του “πολέμου”, θα πρέπει να προσθέσουν σε αυτό στο σωρό των δασμών και των αντισταθμιστικών δασμών που αυξάνονται σε ολόκληρο τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Αμερική και η αξία του εμπορίου που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Κινεζικές Εισαγωγές

Τα 34 δισ. δολάρια σε κινεζικές εισαγωγές που στοχεύει η διοίκηση του Trump στα τιμολόγια που τίθενται σε ισχύ στις 6 Ιουλίου είναι περίπου ισοδύναμα αξίας με ένα μήνα εισαγωγών από την Κίνα.

Σε αυτό το τμήμα θα εφαρμοστεί ένας φόρος εισαγωγής 25% για 818 προϊόντα, ενώ το Πεκίνο θα αρχίσει στις 6 Ιουλίου να χρεώνει παρόμοιους δασμούς σε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει τη σόγια, τα θαλασσινά και το αργό πετρέλαιο.
Και οι δύο χώρες έχουν εκδώσει περαιτέρω καταλόγους προϊόντων που θα καλύπτουν το συνολικό εμπόριο ύψους 50 δισ. δολάρια σε κάθε πλευρά.

Όμως, ο Trump, τον Ιούνιο, εξοργισμένος από τα αντίποινα της Κίνας, διέταξε επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος ανέπτυξετο σχέδιό του να επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Δασμοί σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 191,7 δισ. δολάρια σε αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά και άλλα 143,1 δισ. δολάρια σε ανταλλακτικά.
Η ίδια αιτιολόγηση χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου νωρίτερα αυτό το έτος.

Όπως έκανε με τους δασμούς στα μέταλλα, ο κ. Trump φαίνεται να πιστεύει ότι οι δασμοί αυτοκινήτων θα του δώσουν δύναμη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την Ιαπωνία, καθώς και για τον Καναδά και το Μεξικό στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια ανανέωση της συμφωνίας για το Βορειοαμερικανικό Ελεύθερο Εμπόριο.

Οι αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων από τους εταίρους της στη NAFTA – πολλά από τα οποία προήλθαν από τα εργοστάσια των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών – ανέρχονταν σε πάνω από 158,3 δισ. δολάρια το 2017.
Οι αμερικανικές εξαγωγές τους στον Καναδά και το Μεξικό ανήλθαν σε 87,8 δισ. δολάρια.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε εμπορικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα σε απάντηση στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινκγτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό δεν επέλεξε την σκληρή γραμμή. Η Οτάβα σχεδίαζε να επιβάλει δασμούς ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, πριν αλλάξει γνώμη και επιλέξει να αποφύγει να πλήξει καναδικές εταιρίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο διασυνοριακό εμπόριο, δήλωσε μια πηγή της καναδικής κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Καναδάς θα χορηγήσει επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια έως και 1,52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στήριξη των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, ανέφερε η κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων θα πλήξει και την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας πιθανόν σε αντίμετρα από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 294 δισεκ. δολαρίων.

Σε ένα 10σελιδο έγγραφο που εστάλη στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι οι δασμοί σε οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων είναι αδικαιολόγητοι και δεν έχουν νόημα από οικονομικής άποψης.

Στις 23 Μαΐου, το υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ύστερα από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την ΕΕ για το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και για τους υψηλότερους δασμούς εισαγωγής στα αυτοκίνητα. Η ΕΕ επιβάλει δασμούς ύψους 10% συγκριτικά με 2,5% για τα οχήματα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τη μελέτη της και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα λάβουν μέτρα, έχοντας προηγουμένως απειλήσει να επιβάλλουν δασμούς 20% σε όλα τα οχήματα που συναρμολογούνται στην ΕΕ.

Η ΕΕ εξήγαγε οχήματα αξίας 37,4 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2017, ενώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έφθασαν τα 6,2 δισεκ. ευρώ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα