back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα

Διαβάστε επίσης

Μια σκληρή αντιπαράθεση με σκαιότατες εκφράσεις και με εκατέρωθεν προσωπικούς χαρακτηρισμούς είναι σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την οικονομία.

Επίθεση με μεγάλη σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητστοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, αποκαλώντας τον «πολιτικό απατεώνα», χρησιμοποιώντας τρείς φορές τη λέξη «ντροπή» για την στάση του αναφορικά με το τέλος των προγραμμάτων, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις σχέσεις του με επιχειρηματικά συμφέροντα, λέγοντας ότι οι «off shore αποτελούν ειδικότητα της οικογένειας του».

Συγκεκριμένα ο κ Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο για να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι, η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο περικοπής των συντάξεων, ότι σπέρνει τον εθνικό διχασμό για το μακεδονικό, παρασυρόμενος από την ακροδεξιά φατρία, που ηγείται -όπως είπε- του κόμματος της ΝΔ, αλλά και ότι έχει προσωπική ευθύνη για την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής.

Επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ επικαλούμενος δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελαριο, λέγοντας ότι όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για εσάς. «Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία».

Παράλληλα, του επιτέθηκε και για την κριτική που άσκησε στις δηλώσεις Μοσκοβισί, λέγοντας ότι όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος το αντικαθιστά με πολιτικό θρασος κάνοντας λόγο για αδιανόητη επίθεση στον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Επίθεση φιλίας στον Β. Μεϊμάράκη

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση φιλίας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι όταν ήταν αρχηγός του κόμματος υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση αλλά έβαλε πλάτη για τη χώρα στα δύσκολα..

Στο προσφυγικό, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μηστοτάκη ότι ταυτίζεται με την ακροδεξιά του Όρμπαν και του Κουρτς, των λαϊκιστών και των εθνικιστών και στο Μακεδονικό ότι, συμπλέει απόλυτα με τον Γκρουέφσκι και τους εθνικιστές στην Πρώην Γιουγκσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή 050718

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου» , τονίζοντας ότι το τέλος των μνημονίων δεν είναι ένα αόριστο σύνθημα αλλά μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις με σκοπό κάθε Έλληνας να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Γιούρογκρουπ επεσήμανε τρία βασικά στοιχεία.

Πρώτον την οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και ότι η χώρα μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού, δεύτερον ότι η απόφαση για το χρέος επαναφέρει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και τρίτον ότι στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση, πέραν των εκθέσεων των Ευρωπαίων, ο τελευταίος λόγος θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

«Η Ελλάδα θα έχει και πάλι των πρώτο και τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της». είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος τέλος, σε δημοσιεύματα για τις σχέσεις του κ Μητσοτάκη με τον πρώην αντιπρόεδρο της Νοβάρτις ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πείτε μου αλήθεια, όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή, για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε στην υγειά των κορόϊδων; Σε πόσο καιρό σας είχαν πει ότι θα σας έβγαζαν πρωθυπουργό και κυρίως με τι ανταλλάγματα σας το υποσχέθηκαν;» είπε ο κ Τσίπρας.

Υψηλοί τόνοι και από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως οι έννοιες “πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας ταιριάζουν στον κ. Αλέξη Τσίπρα”.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι “συνεχίζει να κυβερνά με ψέματα και να διχάζει τους Έλληνες”, ενώ επικαλέστηκε ως “καθρέφτη του πολιτικού του λόγου”- όπως είπε- ανάρτηση μαντινάδας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, στην οποία γινόταν αναφορά σε “προδότες, αγρίμια και κότες”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι “πληρώνουμε ακόμα τις συνέπειες του 2015″, ενώ υποστήριξε ότι ” η χώρα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο έχει στο τιμόνι της μία κυβέρνηση -οπερέτα”.

Χαρακτήρισε εξάλλου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “κυβερνητικό διπρόσωπο που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ προσπαθώντας να καλύψει τις αντιφάσεις”, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός “εκτός από αναξιόπιστος είναι και αδύναμος και υπό προθεσμία”. “Ένας φυσιολογικός πρωθυπουργός θα είχε απολύσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή όταν τον άκουγε να διαφωνεί με τον πρωθυπουργό σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα”, σημείωσε.

“Συκοφαντείτε, λασπολογείτε, διχάζετε”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι “από την ημέρα που υπεγράφη πανηγυρίζει ο κ. Ζάεφ ότι κατοχύρωσε ταυτότητα και γλώσσα”. “Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι λίγο αργά για δάκρυα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε σε υψηλούς τόνους και τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ, απαντώντας ότι “εσείς συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου εδώ και τρία χρόνια” και υποστηρίζοντας ότι “παριστάνετε ότι μάχεστε την ακροδεξιά την ώρα που έχετε ποντάρει πάνω της τα ρέστα σας για την πολιτική σας επιβίωση”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλη 050718

Σε ό,τι αφορά την οικονομία αμφισβήτησε εκ νέου την καθαρή έξοδο , ζητώντας μάλιστα “καθαρή έξοδο με εκλογές το ταχύτερο για να τελειώνουμε με αυτό τον θίασο”.

Έκανε λόγο για “νέο παραπλανητικό σχέδιο μίας κυβέρνησης που προσπαθεί να εξωραίσει τα δεινά που θα φέρει” και αναφέρθηκε σε “4 οδυνηρές αλήθειες”- όπως τις χαρακτήρισε- που αφορούν στα μέτρα 5,1 δισ. για την επόμενη διετία και στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την αυστηρή εποπτεία.

“Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα και τόσο αυστηρούς όρους”, σημείωσε. Άφησε εκ νέου αιχμές για την στάση του επιτρόπου Μοσκοβισί, λέγοντας ότι “ενδεχομένως να έχει την δική του πολιτική ατζέντα”, αλλά “τις συντάξεις δεν θα τις κόψουν από τον κ. Μοσκοβισί, οι Έλληνες πληρώνουν τις επιπτώσεις των δικών σας επιλογών”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε εξάλλου, επικαλούμενος τους κ.κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ, πως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν λένε τα ίδια, αλλά ότι “η περιπέτεια αυτή μας κόστισε 100 με 200 δις και η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής παρακολούθησης για πολλά ακόμη χρόνια”.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα της επικείμενης περικοπής στις συντάξεις, γνωστοποιώντας πως η ΝΔ έχει έτοιμη τροπολογία για να μην περικοπούν. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση “αν έχει το θάρρος να υπερψηφίσει είτε την τροπολογία της ΝΔ είτε την πρόταση της κ. Γεννηματά”.

Παράλληλα, υποστήριξε πως εάν η σημερινή κυβέρνηση παραμείνει στην εξουσία οι μειώσεις συντάξεων θα είναι αναπόφευκτες γιατί στραγγαλίζει το ασφαλιστικό σύστημα”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εξάλλου βέβαιος πως η κυβέρνηση της ΝΔ “μόλις αποδείξει την μεταρρυθμιστική της προσήλωση θα διεκδικήσει και θα πετύχει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”.

“Είναι άδικο οι Έλληνες να πληρώσουν για δύο γενιές. την ανικανότητα, τις αυταπάτες και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα”, τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευσε σε πολύ έντονο ύφος και δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν συναντήθηκε ποτέ με τον κ. Ζεεχόφερ ούτε με την κ. Μέρκελ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε: “Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης… με “ψ” κεφαλαίο, που αναπαράγετε αυτά τα δημοσιεύματα. Και διπλός ψεύτης που τολμάτε να με ταυτίζετε με τον κ. Όρμπαν όταν ξέρετε ότι σε κάθε σύνοδο του ΕΛΚ έχω συγκρουστεί μαζί του”.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο με αφορμή αναφορά του κ. Τσίπρα σε δημοσιεύματα περί επαφών κ. Μητσοτάκη με τον κ. Φρουζή την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τον Φρουζή “τον έχει δει δύο φορές στη ζωή του, δεν είναι φίλος του και τα email αναφέρονται σε περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος της Novartis και ο ίδιος δεν είχε εκδηλώσει καν πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.

“Είστε συκοφάντες, είστε ντροπή και κατάντια για την χώρα”, πρόσθεσε, ενώ απηύθυνε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό για το εάν εκείνος έχει συναντήσεις με σειρά επιχειρηματιών.

Χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα “αδίστακτο και βαθιά διαπλεκόμενο πολιτικό” και του καταλόγισε ότι είναι “προσωπικά πίσω από το χυδαίο παρακράτος που στοχεύει με απαράδεκτα και ψευδή δημοσιεύματα, εμένα, τα στελέχη μας αλλά και τις οικογένειές μας”. “Εσείς τα συντονίζετε όλα και είστε προσωπικά υπεύθυνος για όλα αυτά”, τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί το κόμμα του ενός ευρύτερου μετώπου και να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου.

Διμέτωπη επίθεση από Φ. Γεννηματά

Η Φ. Γεννηματά στη Βουλή 050718

«Δεν υπάρχει πραγματικά τέλος των μνημονίων», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε Τσίπρα και Μητσοτάκη λέγοντας ότι και οι δύο έχουν επιλέξει πόλωση και διχασμό και σήμερα στη συζήτηση πήραμε μια τέτοια γεύση από την προεκλογική περίοδο, καθώς οι εκλογές θα γίνουν σύντομα.

« Ο κ .Τσίπρας δεν αλλάζει πρόσωπα αλλά προσωπεία, είναι αριστερός στα πίτουρα και δεξιός στο αλεύρι» είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ και κατηγόρησε τον κ Τσίπρα για τυχοδιωκτισμό και τον κ. Μητσοτάκη για καιροσκοπισμό. Επιτέθηκε δε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα μπορούσε να στηρίξει αντρίκια την δική της πρόταση και όχι να φέρει δική του τροπολογία αλλά δεν το κάνει -όπως είπε- γιατί τον συμφέρουν τα τετελεσμένα.

Ζήτησε δε να μην διανοηθεί κανείς να παίξει παιχνίδια στην πλάτη των συνταξιούχων με απλή αναβολή των δεσμεύσεων για περικοπές, ζητώντας δέσμευση για επαναφορά του κατώτατου μισθού , επαναφορά της σύνταξης χηρείας και την πραγματική στήριξη της ελληνικής οικογένειας με ουσιαστική επιδότηση του τρίτου παιδιού.

Δ. Κουτσούμπας: Η φαρσοκωμωδία της γραβάτας

Για «φαρσοκωμωδία της γραβάτας» έκανε λόγο ο Δ. Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως δεν λύθηκε στην πράξη το πρόβλημα του χρέους και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα του υπέρογκου δανεισμού κάτω απο το χαλί.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ ότι όσο και αν οξύνουν τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς δεν μπορούν να κρύψουν τη μοναδική κοινή τους συμφωνία στα μέτρα που θα γονατίσουν το λαό.

«Οι αντιπαράθεσες για πολιτικό απατεώνα δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις για περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολογήτου και χτύπημα της φτωχολογιάς» είπε ο κ Κουτσούμπας.

Π. Καμμένος: Για το ονοματολογικό οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει την στάση τους

“Είμαστε περήφανοι που συνεργαστήκαμε με ένα κόμμα που βρισκόταν στο αντίποδα ιδοελογικά αλλά κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και επιτέθηκε στη ΝΔ ότι βρίσκεται σε πανικό και υποδαυλίζει όχι την πολιτική του κομματικού αντιπάλου αλλά την οικονομία και το λαό. Υποστήριξε πως δεν έριξε την κυβέρνηση, για να μην «κάνει τη χάρη στην τρόικα εσωτερικού που ζητούσε νέο μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή».

Αναφορικά με την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, είπε πως όταν «και αν» έρθει η συμφωνία οι ΑΝΕΛ ξεκαθαρίσαν τη στάση τους. « Το ερώτημα είναι αν έρθει με 180 βουλευτές, τι θα κάνει η ΝΔ.

«Η ΝΔ θα ακολουθήσει τη γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι ή τη γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη; Εσείς κ.Μητσοτάκη τι θα ψηφίσετε όταν χτυπήσει το τηλέφωνο και ακουσετε εκείνη τη γνώριμη φωνή που σας ζήταγε να στηρίξετε τα μνημόνια, να σας λέει να κυρώσετε τη συμφωνία;», είπε.

Στ. Θεοδωράκης: Η Βουλή μετατράπηκε σε προεκλογικό μπαλκόνι

«Δεν θα γίνουμε οι ‘Καμμένοι’ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός μπορεί να συνεχίσει τα πολυτελή ταξίδια ανά τον κόσμο με τα χρήματα του λαού, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση είπε ότι, η Βουλή μετατράπηκε σε προεκλογικό μπαλκόνι για να βγάλουμε το άχτι για τους πολιτικούς μας αντιπάλους χωρίς να δίνουμε τις απαντήσεις που επιτάσσουν οι καιροί.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην άποψη, ότι το δημοψήφισμα του 2015 βοήθησε τη χώρα, διότι ήταν μια βουτιά προς τα πίσω, ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός, καθώς η χώρα σώθηκε από τη βίαιη έξοδο και τον ξαφνικό θάνατο.

Β. Λεβέντης: Ο λαός διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν έχετε θάρρος κάντε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά να γνωρίζετε ότι ο λαός διαφωνεί με αυτή την συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές: «Σήμερα οι λιγοστοί αστυνομικοί μπορούν να σας προστατέψουν. Φοβάμαι ότι με όσα θα φέρει αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούν να σας προστατέψουν ούτε χιλιάδες αστυνομικοί».

 

Στ. ΠαπαμιχαήλΑπ. Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα