back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: “Ιστορική η συμφωνία για το ονοματολογικό” -Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ.Τσίπρα με τον Μάικ Πένς

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της οποίας ο αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροεδρίας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος του ονοματολογικού», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πενς εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στα προσεχή βήματα που αφορούν την επιτυχημένη εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ παράλληλα συζήτησε και το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

«(Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) προσέφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμφωνία και τη βιώσιμη και επιτυχημένη εφαρμογή της, και επαίνεσε την ηγεσία και το θάρρος του πρωθυπουργού Τσίπρα στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η οποία θα ενισχύσει την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος Πενς συζήτησε επίσης την επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Πενς πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπου επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

«(Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πορεία προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα