back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο πλήγμα για την Μέι – Παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Την παραίτησή τους στη Βρετανίδα πρωθυπουργό υπέβαλαν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υφυπουργός του, Στιβ Μπέικερ, θεωρώντας πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

Όπως εκτιμάται, οδηγήθηκαν σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων στην πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ. Μολονότι η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε δριμύτατα από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών, που θεωρούν ότι οδηγεί σε ένα “μαλακό” Brexit, το οποίο παραβιάζει τη βούληση του βρετανικού λαού.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι. «Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συνάντηση των δύο με την Μέι, στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς χωρίς ομως αποτέλεσμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα