back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Σήμερα συνεδριάζει το νέο υπουργικό στη Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Μεγάλη Βρετανία, υπό την Τερέζα Μέι, μετά τον αναγκαστικό ανασχηματισμό που προκλήθηκε από την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών. Οι υπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις τάχθηκαν ενάντια στο νεό σχέδιο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για το Brexit, όπως το παρουσίασε πριν λίγες μέρες.

Οι παραιτήσεις

Η Μέι όρισε τον Τζέρεμι Χαντ ως νέο υπουργό Εξωτερικών, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο παραιτήσεις ήρθαν μόλις τρεις ημέρες μετά την αρχική αποδοχή και από τους δύο του νέου σχεδίου της βρετανίδας πρωθυπουργού, το οποίο προβλέπει σοβαρές υποχωρήσεις της Βρετανίας έναντι των απαιτήσεων των Βρυξελλών, με το πολιτικό μέλλον της Μέι να εμφανίζεται αβέβαιο. Η ίδια, μάλιστα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «άτακτου Brexit».

«Βουτιά» σημείωσε χτες η στερλίνα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Τζόνσον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,3257 δολάριο εχθές, γύρω στις 6 το απόγευμα. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ είναι πρώην υπουργός Υγείας, ο μακροβιότερος σε αυτή τη θέση (5,5 χρόνια), στενός συνεργάτης της Μέι και μέχρι πρότινος κατά του Brexit.

Ο Χαντ επεσήμανε ότι η αποχώρησή του από το υπουργείο είναι μια «τεράστια αλλαγή», ενώ σημείωσε με νόημα ότι έχει πλήρη γνώση πως κάποιοι από το προσωπικό δεν τον θεωρούσαν τον πιο εύκολο υπουργό Υγείας».

«Τεράστια τιμή να διορίζομαι υπουργός Εξωτερικών αυτή την κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία της χώρας μας», έγραψε ο Χαντ στο Twitter μετά την ανακοίνωση του διορισμού τους. «Έχει έρθει η ώρα να στηρίξουμε τη πρωθυπουργό μας για να πολύ καλή συμφωνία για το Brexit, τώρα ή ποτέ».

Ο Τζόνσον ήταν ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του Brexit, ενώ αντίθετα ο Χαντ στήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016.

Μπόρις Τζόνσον

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία θα καταλήξει μια αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα σχέδια που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση για στενή εμπορική σχέση με το μπλοκ μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε τη Δευτέρα από το σχέδιο της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για το Brexit, το οποίο εξακολουθεί να είναι ευθυγραμμισμένο με τους κανόνες της ΕΕ για τα μεταποιημένα προϊόντα.

«Λυπάμαι κι έχω ελαφρώς εκπλαγεί που παρέλαβα (την επιστολή) μετά τις παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε την Παρασκευή και την ολοκληρωμένη και λεπτομερή πρόταση στην οποία συμφωνήσαμε ως υπουργικό συμβούλιο» υπογραμμίζει η Μέι στην απαντητική επιστολή της προς τον παραιτηθέντα υπουργό.

«Εάν δεν μπορείς να παράσχεις τη στήριξη που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε αυτή τη συμφωνία προς το συμφέρον της Βρετανίας, είναι σωστό να παραιτηθείς» τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ντόναλντ Τουσκ

Tweet για τις παραιτήσεις έστειλε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Επαναλαμβάνοντας ένα σχόλιο που έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την παραίτηση νωρίτερα του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε το εξής μήνυμα στο Twitter:

«Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν στους ανθρώπους παραμένουν. Μπορώ μονάχα να λυπηθώ διότι η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλά… ποιος ξέρει;».

Με αυτό το αινιγματικό μήνυμα, παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Βρετανία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα