back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Pacta Sunt Servanda»

Διαβάστε επίσης

Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι τα «λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ» της αναβολής μείωσης του ΦΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό είχε αφήσει να υπονοηθεί και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλούσε στις Βρυξέλλες ενόψει του χθεσινού eurogroup.

Απροσδόκητα, όχι όμως και χωρίς λογική ερμηνεία, η χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ τη Ευρωζώνης ανέβαλε για λίγες μέρες την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ που θα ενέκρινε σήμερα ο ESM. Η απόφαση μάλιστα δεν ήρθε υπό το καπέλο της συνεδρίασης των υπουργών ως eurogroup –η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα- αλλά υπό αυτό του Συμβουλίου των Διοικητών του Μηχανισμού Σταθερότητας. Η γερμανική πλευρά –παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς- παρέμεινε αυστηρά στη γραμμή «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται». Τα μηνύματα μάλιστα είχαν μεταφερθεί μέσω δηλώσεων και παραινέσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ακόμη και δηλώσεων του ίδιου του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς. Λίγοι ωστόσο τα ερμήνευσαν ως… πρόθεση της γερμανικής πλευράς να μπλοκάρει την εκταμίευση. Αρκετοί μάλιστα θεώρησαν ότι θα ‘κάνει τα στραβά μάτια’ και θα κλείσει το θέμα, αφήνοντας να διατηρείται η φήμη ότι υπήρξε συμφωνία για ανταλλαγή της συμφωνίας για το προσφυγικό με το ΦΠΑ στα νησιά.

Πηγές των Βρυξελλών υποστήριζαν χθες ότι η καθυστέρηση είναι περισσότερο τυπικό ζήτημα και ότι η ελληνική πλευρά μπορεί εύκολα να βρει ισοδύναμα… μόλις 28 δις ευρώ ενδεχομένως από αμυντικές δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά συμβολικό. Η χώρα εξέρχεται από την περίοδο των μνημονίων, αλλά οι πιστωτές της –ειδικά το… γερμανικό κοινοβούλιο- δε φαίνονται διατεθειμένοι (πριν κάνει εισέλθει στην περίοδο αυξημένης επιτήρησης) να προχωρήσουν σε… εκπτώσεις.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με ασφάλεια αν η χθεσινή απόφαση του eurogroup σχετίζεται με πραγματική ή τεχνητή ένσταση του γερμανικού κοινοβουλίου. Μπορεί ωστόσο με μεγάλη ασφάλεια να πει ότι οι όποιες «εκπτώσεις» επιδιώκονται, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί (και) με την πλευρά των βασικών πιστωτών της χώρας. Δηλαδή του eurogroup…

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα