back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα για την γαλλική νίκη

Διαβάστε επίσης

Πρώτο θέμα σε όλο τον γαλλικό τύπο από εχθές βράδυ είναι φυσικά η νίκη της εθνικής ομάδας της Γαλλίας ενάντια στην Κροατία με 4-2 στον τελικό του Μουντιάλ στη Ρωσία.

Η Le Figaro στην πρώτη σελίδα της δημοσιεύει ολοσέλιδη φωτογραφία της ομάδας αγκαλιά με το κύπελλο και τίτλο: “Le jour de gloire est arrivé”. Πρόκειται για τον δεύτερο στίχο του Γαλλικού Εθνικού Ύμνου που σημαίνει “η μέρα της δόξας ήρθε”. Στο κεντρικό άρθρο η εφημερίδα κάνει λόγο για “έντονο ματς” και θυμίζει την αντίστοιχη νίκη της Εθνικής Ομάδας πριν 20 χρόνια.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υπάρχει από εχθές το βράδυ, αμέσως μετά τη λήξη του τελικού, online δημοσκόπηση με την ερώτηση “Πιστεύετε ότι η νίκη των Μπλε θα ενισχύσει το ηθικό των Γάλλων;”.

Γιορτάζουν τη νίκη οι σταθμοί του μετρό

Ανάμεσα στα πολλά άρθρα και ρεπορτάζ δημοσιεύεται επίσης και η είδηση ότι ο οργανισμός διαχείρισης του μετρό, ο RATP, αποφάσισε να αλλάξει από σήμερα και για άγνωστο μέχρι στιγμής χρόνο, τα ονόματα 6 σταθμών του. Τα ονόματα είναι πάντα σχετικά με τη νίκη και στοχεύουν να υπογραμμίσουν τη συμμετοχή των μέσων μεταφοράς στην εθνική γιορτή στην οποία έχει μετατραπεί η πρώτη θέση στο Μουντιάλ.

Έτσι ο σταθμός Avron γίνεται “Nous avons gagné (Νικήσαμε), ο σταθμός Charles de Gaulle – Étoile που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο και στην μεγάλη διασταύρωση της λεωφόρου Champs Elysées γίνεται “On a deux étoiles” δηλαδή “έχουμε δύο αστέρια”.

Ρεκόρ τηλεθέασης

Η εφημερίδα Liberation στο σημερινό της πρωτοσέλιδο γράφει με κεφαλαία γράμματα τη λέξη “Ξανά” επάνω σε μία ολοσέλιδη φωτογραφία της ομάδας που σηκώνει το κύπελλο μέσα στο γήπεδο. “Στην κορυφή του κόσμου για τέσσερα χρόνια” σημειώνει το κεντρικό άρθρο που αναφέρει ότι περίπου 19,3 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν εχθές τον τελικό Γαλλίας – Κροατίας.

“Είναι αριθμός ρεκόρ, η ψηλότερη τηλεθέαση όλου του χρόνου”, αναφέρει η εφημερίδα θυμίζοντας ότι ο τελικός του Μουντιάλ το 1998 και ο οι αγώνες της Γαλλίας στο Γιούρο του 2016 είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια τηλεθεατές.

H εφημερίδα La Croix έχει επίσης επιλέξει μία φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς της Εθνικής Γαλλίας εχθές βράδυ με τον τίτλο “Στην κορυφή του κόσμου”.

Τραγικός ο απολογισμός των πανηγυρισμών

Αντίστοιχο τίτλο έχει και η εφημερίδα Le Parisien, η πρώτη που δημοσίευσε την τραγική είδηση για τους δύο νεκρούς από τους εορτασμούς. Πρόκειται για έναν 50χρονο ο οποίος έσπασε τον αυχένα του όταν πήδηξε μετά το τέλος του αγώνα σε ένα κανάλι, στην πόλη Ανεσί, κι έναν 30χρονο, ο οποίος προσέκρουσε με το αυτοκίνητο του σε δέντρο, στο Σεν Φελίξ.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα