back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Σακελλαρίδης στον Αθήνα 9.84: Κλίμα φόβου και διώξεις στις διαφορετικές απόψεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Διαβάστε επίσης

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων δύο χρόνια μετά το πραξικόπημα περιέγραψε, μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου, ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινωνία των πολιτών και στη δημόσια ζωή της Τουρκίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Πάνω από 100.000 διώξεις έχουν ακηθεί από το καθεστώς, ενώ οι 50.000 βρίσκονται στη φυλακή, περιμένοντας να δικαστούν. Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Πρόκειται για το 1/3 των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι παγκοσμίως. Περισσότερα από 150 ΜΜΕ έκλεισαν, ενώ πάνω από 265 ακαδημαϊκοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες γιατί υπέγραψαν έκκληση ειρήνης. Την ίδια στιγμή έκλεισαν πάνω από 1.300 ΜΚΟ χωρίς κανείς να αναφερθεί στις χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες».

Ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως σ’ αυτό το κλίμα φόβου και των διώξεων στις διαφορετικές απόψεις εντάσσονται και οι διώξεις στα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας: «Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται με σαθρές κατηγορίες. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία κατηγορείται για παράδειγμα ότι συμμετείχε στο δίκτυο του Γκιουλέν και κρατείται για μήνες στη φυλακή. Στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 700 δικηγόροι στους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο  αποθαρρύνονται και οι υπόλοιποι δικηγόροι να αναλάβουν υποθέσεις, αλλά και οι πολίτες να απευθυνθούν σ’ αυτούς».

Η κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων που κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι και μόνη της αυτή η περίπτωση δείχνει τη βίαιη καταστρατήγηση του νομικού πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Βρίσκονται πάνω από 4 μήνες στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει το γεγονός και έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη συνέχιση της κράτησής τους χωρίς δίωξη και κατηγορητήριο. Από μόνο του το γεγονός αυτό είναι σοβαρό, ωστόσο είναι σταγόνα στον Ωκεανό, καθώς κι άλλοι πολίτες από άλλες χώρες βρίσκονται στην ίδια θέση, οι οποίοι κρατούνται για να τους χρησιμοποιεί η Τουρκία στο διπλωματικό της μπρα-ντε-φερ με άλλες χώρες».

Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα