18.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

18.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Στο Τόκιο Γιούνκερ- Τουσκ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία

Διαβάστε επίσης

Στο Τόκιο μεταβαίνουν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να υπογράψουν μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που παρουσιάζεται ως «ιστορική», η οποία και θα στείλει μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την Ιαπωνία, ο Τουσκ και ο Γιούνκερ έκαναν έναν σταθμό στο Πεκίνο, με την ευκαιρία της 20ής Συνόδου ΕΕ-Κίνας, με τον ίδιο σκοπό, τη σύσφιξη των σχέσεων απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Το πολυπολικό σύστημα δέχεται επίθεση, κι είναι μια επίθεση χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου», σχολίασε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η σύγκρουση και το χάος», έκρινε από την πλευρά του ο Τουσκ.

Η συνάντηση που θα έχουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες στο Τόκιο αρχικά προβλεπόταν να γίνει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ο ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Σίνζο Άμπε, αναγκάστηκε να ακυρώσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας, που θρηνούν πάνω από 220 νεκρούς.

Η συμφωνία με την Ιαπωνία, στη σύναψη της οποίας αφιερώθηκε μια διαπραγμάτευση που διεξαγόταν από το 2013, είναι «ιστορική», «η πιο σημαντική που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Η συμφωνία αυτή, που έχει βαπτιστεί JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement, «συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών Ιαπωνίας-ΕΕ»), αφορά σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, ο αγροδιατροφικός τομέα αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο, αφού η συμφωνία θα μειώσει δραστικά τους δασμούς για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως των τυριών που εισάγονται στην Ιαπωνία από χώρες της ΕΕ, οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί επί των οποίων που επιβάλλει το Τόκιο προοδευτικά θα μειωθούν.

Οι Ιάπωνες θα εξασφαλίσουν από την πλευρά τους ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μόνο αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος κάποιων ετών.

Η JEFTA χαρακτηρίστηκε πρόσφατα «ισχυρό μήνυμα» εναντίον του αμερικανικού προστατευτισμού από τη Σεσίλια Μάλμστρεμ, την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου, την ώρα που η Ουάσινγκτον κάνει αποφασιστική στροφή προς τον προστατευτισμό και επιβάλλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς σε συμμάχους της.

Οι αυξανόμενες εντάσεις γύρω από το εμπόριο υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσουν βραχυμεσοπρόθεσμα την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη Δευτέρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα