back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα νέο δημοψήφισμα η μόνη ελπίδα της Μέι;

Διαβάστε επίσης

Μία ακόμη δύσκολη ημέρα είναι η σημερινή για την Τερίζα Μέι ενόψει της ώρας της πρωθυπουργού. Αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία της να μεταπείσει τους ένθερμους υποστηρικτές του σκληρού Brexit.

Υπό την απειλή εκλογών το οριακό αποτέλεσμα;

Χθες η Μέι απέφυγε οριακά για μία ακόμη φορά μία οδυνηρή ήττα, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε με 307 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά το σχέδιό της για το Brexit, απορρίπτοντας τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το εμπόριο που κατέθεσαν φιλοευρωπαίοι Τόρις και η οποία θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να επιδιώξει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το εμπόριο με τις Βρυξέλλες ως την 21η Ιανουαρίου 2019.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τους Times, να απείλησε τους αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματος με προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι εάν απέρριπταν το σχέδιό της. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μέι, κάνοντας υποχωρήσεις έναντι των ευρωσκεπτικιστών, είχε και πάλι επιτύχει έστω και με δυσκολία την έγκριση του σχεδίου της για το Brexit.

Το δημοψήφισμα και οι εκλογές του 2017 οδήγησαν στο αδιέξοδο

Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι η διακυβέρνηση από τη Μέι έχει καταστεί πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Η αδυναμία της έχει ουσιαστικά τις ρίζες της σε δύο καθοριστικά γεγονότα: το δημοψήφισμα του 2016 και την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις εκλογές του 2017, η οποία καθιστά την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος δυσκολότερη.

Εκκλήσεις για νέο δημοψήφισμα

Σε αυτό το τοξικό για την Τερίζα Μέι και την κυβέρνησή της πλαίσιο, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, όσο και η πρώην υπουργός παιδείας και μέλος του κόμματος της Μέι, Τζαστίν Γκρίνινγκ, ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες νέο δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Η Γκρίνινγκ επεσήμανε ότι η κοινοβουλευτική πολιτική δεν μπορεί να καθορίζεται μέσω δημοψηφισμάτων. Τα γεγονότα των δύο τελευταίων δύο ετών μάλλον την επιβεβαιώνουν.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε οδηγία προς ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο να φέρει σε πέρας μία περίπλοκη διαδικασία που τα μέλη του στην πλειονότητά τους δεν ήθελαν, οδηγώντας τα δύο μεγάλα κόμματα σε διχασμό.

Η αποτυχία της Μέι

Η Τερίζα Μέι προκήρυξε εκλογές το 2017 κυρίως γιατί πίστευε ότι θα τις κερδίσει, αλλά και γιατί χρειαζόταν νωπή εντολή για να εφαρμόσει το σκληρό Brexit που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών και να στριμώξει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ. Εάν πήγαινε καλά στις εκλογές, ίσως είχε τη δυνατότητα να “κοινοβουλευτοποιήσει” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ακολουθήσουν τη γραμμή της, επισημαίνει ο Guardian. Η Μέι όμως δεν τα κατάφερε.

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ουέστμινστερ τον τελευταίο χρόνο δεν είναι παρά συνέπεια του διχασμού μεταξύ των κομμάτων, αλλά και του διχασμού στο εσωτερικό τους, κυρίως των Τόρις. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για να ανατραπεί η ψήφος του 2016, με τους βουλευτές να είναι εύλογα επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο αψήφησης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει, ωστόσο, η απαιτούμενη πλειοψηφία ούτε για να ασκηθεί πίεση προς την κατεύθυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία -μόνο ελάχιστοι Συντηρητικοί τάσσονται υπέρ αυτού του σεναρίου.

Ποια μπορεί να είναι η μαγική φόρμουλα;

Δεν αποκλείεται η Τερίζα Μέι να καταφέρει να βρει τη μαγική φόρμουλα που μέχρι τώρα της διέφευγε, προκειμένου να αξιοποιήσει την πλειοψηφία που υποστηρίζει ένα ήπιο Brexit. Κάτι τέτοιο, εντούτοις, θα ενέτεινε ακόμη περισσότερο τον διχασμό των Τόρις, ενώ ούτε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν θα προσέφερε την πολυπόθητη ασφάλεια, δεδομένου ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει ξεκινήσει και ο χρόνος που απομένει είναι λίγος.

Σε αυτό το σημείο έγκειται η σημασία των προτάσεων για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο εάν τελικά η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν καταφέρει να ελέγξει την κρίση στην οποία είναι εγκλωβισμένη. Η ΕΕ έχει κάθε λόγο να στηρίζει αυτό το σενάριο. Πολλοί θα αμφισβητήσουν την νομιμοποίηση λήψης απόφασης μέσω ενός ακόμη δημοψηφίσματος, δεν αποκλείεται όμως αυτή τελικά να είναι η λιγότερο επικίνδυνη λύση.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα