back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Παραποίηση της ΣΣΕ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ – Εφαρμόσαμε το νόμο απαντά το ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Για παραποίηση υπογεγραμμένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατηγορούν το υπουργείο Οικονομικών συνδικαλιστές, σωματεία και ΓΣΣΕΕ.

Όπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παραποίησε τη σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Σημείωσαν, συγκεκριμένα, ότι το κείμενο που υπέγραψαν ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση δεν καταργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν από τις προηγούμενες. Αντιθέτως, η σύμβαση που ανέβηκε στην ΕΡΓΑΝΗ, αναφέρει ότι καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων ΣΣΕ, εκτός των ρυθμίσεων που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα.

Για «καθεστωτική νοοτροπία» έκανε λόγο ο ΓΓ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης. Δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος που διαγράφονται άρθρα σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών», κάνοντας λόγο για «παραποίηση δημοσίου εγγράφου».

«Ωμή» παρέμβαση

Για «ωμή παρέμβαση και μονομερή ενέργεια από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην υπογεγγραμμένη σύμβαση εργασίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας» έκανε λόγο, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Μάρκος Κοντιδάς. ¨Όπως ανέφερε «μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, αποφασίσαμε και υπογράψαμε μια συλλογική σύμβαση την οποία την στείλαμε στο ΥΠΟΙΚ ώστε να δοθεί από την γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών η απαιτούμενη έγκριση. Πιάσανε ο Χουλιαράκης με τον κ. Τσακαλώτο τη σύμβαση και πάνω μουντζούρωσαν με στυλό. Την άλλαξαν μονομερώς τη σύμβαση. Χρησιμοποίησαν τις υπογραφές του προέδρου και του γραμματέα του σωματείου και την ανέβασαν και στο ΕΡΓΑΝΗ. Και εφαρμόζεται η παραποιημένη σύμβαση. Όχι μόνο μας κορόιδεψαν, αυτό είναι καθαρά αποφασίζομεν και διατάσσομεν . Δεν μας άρεσε το ένα μας άρεσε το άλλο. Ήδη έχει κατατεθεί αγωγή, ζητάμε να εφαρμοστεί η από 12/10/17 υπογεγραμμένη από τους εργαζόμενους και την εργοδοσία συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν μπορεί να επικαλείται το Υπουργείο Εργασίας ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να έρχεται η Αχτσιόγλου που επανειλημμένως ζητάμε να την δούμε και δεν μας δέχεται και να έρχεται και να μας λέει πάρτε το και φάτε το. Αυτές είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις;» κατέληξε.

Ανδ. Νεφελούδης: Εφαρμόσαμε απλώς το νόμο – Ούτε γάτα ούτε ζημιά

«Ούτε γάτα ούτε ζημιά , κατά την εκτίμησή μου. Δεν άλλαξε τίποτα στη συλλογική σύμβαση. Ήταν παρατηρήσεις του υπουργού που ενσωματώθηκαν στην διαπραγμάτευση», απάντησε μέσω του Αθήνα 9.84 ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Αναφερόμενος στις καταγγελίες των εργαζομένων για τον κ. Χουλιαράκη σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός «απλώς εφάρμοσε το νόμο. Ο νόμος τι λέει; Ότι τα δύο μέρη, η εργασία και η εργοδοσία, συζητούν, συμφωνούν και γνωμοδοτεί επί της συλλογικής σύμβασης εργασίας ο αρμόδιος Υπουργός. Αυτό έγινε στην περίπτωση αυτή».

Ο κ. Νεφελούδης υπερασπιζόμενος τη στάση του υπουργείου σημείωσε ότι «τους έχουμε εξηγήσει αναλυτικά τι γίνεται, ήταν μία αβλεψία της διοίκησης που δεν συντόνισε σωστά τη διαδικασία της διαβούλευσης. Ούτε γάτα ούτε ζημιά , κατά την εκτίμησή μου. Είναι θέμα διαβούλευσης να βρουν την άκρη και να μην έχουμε προβλήματα. Έγινε μία διαδικασία διαβούλευσης των μερών που κατέληξε σε μερικά πράγματα, πριν μπουν οι υπογραφές , ο νόμος λέει ότι αυτή μετά πάει στον Υπουργό. Επάνω σε αυτή τη σύμβαση που είχε συμφωνηθεί έκανε ο Υπουργός παρατηρήσεις. Τους έχουμε συναντήσει δύο φορές, έχουμε συνεννοηθεί, έχουμε δώσει διευκρινήσεις , εξηγήσαμε ότι είναι αβλεψία της διοίκησης όσον αφορά την διαδικασία διαβούλευσης. Δεν άλλαξε τίποτα , ήταν παρατηρήσεις του Υπουργού, οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν στη συνολική διαπραγμάτευση που γίνεται για τη συλλογική σύμβαση εργασίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα