back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ν. Κοτζιάς: Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές – Επιδιώκουμε λύσεις με προοπτική

Διαβάστε επίσης

«Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάνοντας έναν απολογισμό της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για τις «νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Επιδιώκουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να τα διαιωνίζουμε», τόνισε ο κ Κοτζιάς για να προσθέσει ότι «επιδιώκουμε λύσεις με προοπτική».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως και σήμερα τρία ζητήματα αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις: το όνομα, το απαραβίαστο το συνόρων, η ύπαρξης ή μη μειονότητας.

«Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν «μειονοτήτων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει ότι «επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από τη γείτονα».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε μάλιστα ότι «όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διεκδικούσαν erga omnes (καθολικής χρήσης) χωρίς αυτό να σημαίνει για εσωτερική χρήση».

Σε ό,τι αφορά την απάλειψη των στοιχείων του «αλυτρωτισμού» ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε το άρθρο 7 της Συμφωνίας που λέει ότι «δεν έχει σχέση αυτό το κράτος με τον ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και την αρχαιότητα».

«Όταν επιβάλλεις μια συνθήκη με τη βία γεννάς αλυτρωτισμό και έναν επόμενο πόλεμο. Εμείς δεν θέλαμε να επιβάλλουμε καμιά συμφωνία», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ζήτησε από τους επικριτές της συμφωνίας να αναλογιστούν τις δυσκολίες της κυβέρνησης της γείτονος ότι δέχθηκε όχι μόνο αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας, αλλά και αλλαγή του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αν και παραδέχθηκε ότι δεν του αρέσει σημείωσε ότι «ήταν η καλύτερη λύση, την οποία επεδίωκε χρόνια η ΝΔ αλλά την πήραμε εμείς».

Σε ό,τι αφορά την εθνότητα ο κ. Κοτζιάς έθεσε δύο ερωτήματα λέγοντας πως οι επικριτές της συμφωνίας λένε πως «αν δώσεις την ιθαγένεια, δίνεις την εθνότητα, εννοώντας ότι αυτά τα δύο ταυτίζονται». Χρησιμοποίησε το παράδειγμα των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία και αναρωτήθηκε «οι Έλληνες ομογενείς στο αλβανικό κοινοβούλιο τι ιθαγένεια έχουν;» για να απαντήσει «Αλβανική» τονίζοντας πως αν άκουγε την κριτική της αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσαν να αποκαλούνται Έλληνες ομογενείς.

Σε ό,τι αφορά τη «μακεδονική γλώσσα» επανέλαβε ότι είχε αναγνωριστεί από το 1977 από τον ΟΗΕ και είχε αναρτηθεί στον σχετικό πίνακα.

Σε ό,τι αφορά τις ονομασίες των προϊόντων πάλι στράφηκε στους επικριτές της Συμφωνίας λέγοντας ότι έως τώρα δέχονταν να κυκλοφορούν προϊόντα με το όνομα της «Μακεδονίας» αλλά πως αυτό πλέον τελειώνει. «Όλοι οι θεσμοί θα έχουν το «Βόρεια Μακεδονία» μπροστά» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Συνολικά, σημείωσε ο υπουργός, «θα πρέπει κανείς να εντάξει τη Συμφωνία σε ένα γενικότερο πλαίσιο μιας ενεργητικής διπλωματίας» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο φυσικός χώρος της ανάπτυξης μας είναι τα Βαλκάνια, Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η περιοχή μπαίνει και αυτή σε τροχιά ανάπτυξης».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα