11.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

11.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Καλοκαιρινό πρόγραμμα ποδοσφαιρικών προπονήσεων για ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων

spot_imgspot_img

Το Ίδρυμα Youri Djorkaeff (YDF), η Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα και η Οργάνωση Γη διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου στη Γαλλική Πρεσβεία, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Κριστόφ Σαντεπί, όπου παρουσίασαν το αθλητικό πρόγραμμα που υλοποιούν από κοινού, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Η συνεργασία αφορά ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα ποδοσφαίρου για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες (αγόρια και κορίτσια), ηλικίας 12-17 ετών, που διαμένουν σε Δομές Φιλοξενίας Ανηλίκων στην Αττική. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης των παιδιών στην ελληνική κοινωνία. Από κοινού, οι τρεις φορείς στοχεύουν να δώσουν στα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα την ευκαιρία να διδαχθούν τις αξίες του αθλητισμού όπως η ευγενής άμιλλα και η ομαδικότητα, καθώς και να ενισχύσουν την κοινωνικότητά τους.

Για τα χιλιάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών που έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους λόγω της βίας και των συγκρούσεων, το ποδόσφαιρο προσφέρει μια ευκαιρία να γίνουν ξανά παιδιά, αποκαθιστώντας ένα κομμάτι ομαλότητας στη ζωή τους. Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της UNICEF, περίπου 22.500 παιδιά βρίσκονται σήμερα στη χώρα, πολλά από τα οποία (3.400) στερούνται φροντίδας ή προστασίας κάποιου μέλους της οικογένειάς τους ή ενός κηδεμόνα.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 8 εβδομάδων, ξεκίνησε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου 2018, με περισσότερα από 160 παιδιά προσφύγων και μεταναστών να συμμετέχουν σε καθημερινές ποδοσφαιρικές προπονήσεις σε δύο τοποθεσίες/γήπεδα στο κέντρο της πρωτεύουσας, που παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), καθώς και μια σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων κάθε Παρασκευή εώς τη λήξη του προγράμματος στα μέσα Αυγούστου.

Τις προπονήσεις έχει αναλάβει ο εταίρος της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF, Οργάνωση Γη, υπό την καθοδήγηση του Ιδρύματος Youri Djorkaeff, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως μέσο για την ενδυνάμωση των μειονεκτούντων παιδιών και φέρει το όνομα του πρώην ποδοσφαιριστή και παγκόσμιου πρωταθλητή με την εθνική ομάδα της Γαλλίας το 1998.

«Μέσω της συνεργασίας μας με την UNICEF θέλουμε να προσεγγίσουμε τα ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες, να τους δείξουμε ότι έχουν σημασία καθώς και να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν ξανά και να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Θέλουμε κάθε παιδί να είναι σε θέση να παίξει και να ανακαλύψει τη δύναμη του ποδοσφαίρου”, δήλωσε ο Γιούρι Τζορκαέφ, με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος, στη συνέντευξη τύπου. “Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 2011, όταν μετά το τέλος της καριέρας μου στις ΗΠΑ σκέφτηκα πώς θα μπορούσα να ανταποδώσω την υποστήριξη που είχα ως ποδοσφαιριστής. Επέστρεψα στη Γαλλία, είδα την πραγματικότητα των προσφύγων στην Ευρώπη και αποφάσισα να ιδρύσω μια οργάνωση που θα έδινε την ευκαιρία σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και χρώματος να συμμετάσχουν. Θα είμαι στην Ελλάδα για οκτώ εβδομάδες κι ελπίζω το διάστημα αυτό να αυξηθεί”, τόνισε ο κ. Τζορκαέφ.

Το Ίδρυμα Youri Djorkaeff και η UNICEF επιδιώκουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενείας είτε σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς και σε Ελληνόπουλα, να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο ποδοσφαιρικό κίνημα. Η συνεργασία αυτή εδράζεται στο όραμα ότι κάθε παιδί, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, λαμβάνει ποιοτική ποδοσφαιρική κατάρτιση, ώστε να αναπτύξει τις δεξιότητές του, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και να μπορεί να μοιράζεται χαρούμενες στιγμές με τους συνομηλίκους του.

«Η UNICEF εκτιμά βαθύτατα τον ρόλο του αθλητισμού στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς μέσω του αθλητισμού τούς προσφέρεται η ευκαιρία να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσουν τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους. Τα παιδιά μάπα έδωσαν
ένα μάθημα θάρρους και αισιοδοξίας”, δήλωσε ο Lucio Melandri, συντονιστής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα. “Το Ίδρυμα Youri Djorkaeff έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στην προώθηση των αξιών της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των αθλητών και προσβλέπουμε σε μια δυναμική συνεργασία, μαζί με την Οργάνωση Γη, ώστε να προσφέρουμε ένα ποιοτικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα στα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτό», πρόσθεσε.

“Το ποδόσφαιρο είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Έχει μεγαλη ορατότητα και μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας”, επισήμανε ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων.

Η Οργάνωση Γη είναι ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2010 και υλοποιεί προγράμματα που συνδυάζουν: περιβαλλοντική δράση, κοινωνική ένταξη για πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρίες, μακροχρόνια άνεργους και βιώσιμη επιχειρηματικότητα. «Η σημαντική εμπειρία της Οργάνωσης Γη στο προσφυγικό τα τελευταία τρία χρόνια μάς έχει διδάξει ότι ο αθλητισμός -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο- είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο τόσο για ενήλικες, όσο και για εφήβους για να γίνουν από παθητικοί δέκτες ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργά μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αυτή τη φορά μάς δίνεται η ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, τα ασυνόδευτα ανήλικα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη UNICEF, τον Δήμο Αθηναίων και φυσικά το Ίδρυμα Youri Djorkaeff, χωρίς τη συμβολή των οποίων το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργάνωσης Γη, κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img