back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνω από 130.000 Έλληνες έχουν γίνει δότες μυελού των οστών

Διαβάστε επίσης

Μία μεγάλη αλυσίδα προσφοράς έχουν σχηματίσει οι Έλληνες εθελοντές δότες μυελού των οστών καθώς μέσα σε 4 χρόνια έχουν φτάσει τις 130.000.

Συνολικά στην Ελλάδα, έχουν εγγραφεί σε όλα τα Κέντρα περίπου 130.000 δότες, εκ των οποίων οι 70.000 στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

Ετησίως πραγματοποιούνται στην χώρα μας περίπου 200 μεταμοσχεύσεις και μέχρι το 2010 σχεδόν όλοι οι Έλληνες ασθενείς μεταμοσχεύονταν με μοσχεύματα από το εξωτερικό, από την παγκόσμια δεξαμενή. Σήμερα πια πολλοί Έλληνες ασθενείς μεταμοσχεύονται από Έλληνες δότες.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κ. Στέλιος Γραφάκος «αν καταφέρουμε όλα τα Κέντρα μαζί να ξεπεράσουμε τις 250.000 εθελοντές, θα είμαστε σε θέση να καλύπτουμε το 70% των Ελλήνων ασθενών με Έλληνες δότες και όχι από το εξωτερικό».

Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος συμβατός δότης. Αρχικά αναζητάται στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη μέσα σε αυτό. Άρα το 70% των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αναζητά έναν εθελοντή δότη από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών.

Οι εθελοντές δότες μυελού

Δότης μυελού των οστών μπορεί να γίνει κάποιος που είναι μεταξύ 18-45 χρόνων, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση.

Ο δότης δίνει ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να τυποποιηθεί ο ιστικός τύπος.

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Εάν ο δότης βρεθεί αρχικά συμβατός με κάποιο ασθενή θα κληθεί για συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και αν βρεθεί ως ο πιο κατάλληλος δότης για τον ασθενή θα υποβληθεί σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του και να προχωρήσει η διαδικασία.

Για να εγγραφεί κάποιος ως εθελοντής δότης μπορεί να επισκεφτεί τα γραφεία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” ή τα Κέντρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Στην Αθήνα είναι στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» , Ευαγγελισμός», «Έλενα Βενιζέλου»,«Αγία Σοφία» στην Θεσσαλονίκη στο «Ιπποκράτειο» , στην Λάρισα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στην Πάτρα στο Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (KEΔMOΠ).

Για την Ελληνική Περιφέρεια, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η καταγραφή των εθελοντών δοτών γίνεται στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων της περιοχής τους.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα