back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύσβατος ο προεκλογικός δρόμος για τους Χριστιανοκοινωνιστές

Διαβάστε επίσης

Λιγότεροι από τρεις μήνες απομένουν για τις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας και σίγουρα θα επηρεάσουν το μέλλον του Χορστ Ζέεχοφερ και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στο προπύργιό του μπορεί να παραμένει πρώτο αλλά σημειώνει ιστορικό χαμηλό.

Διαδήλωση κατά της CSU

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Μόναχο με το σύνθημα “Όλοι Μαζί Ενάντια στην Πολιτική του Φόβου!”. 25.000, σύμφωνα με τις αρχές, 50.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές. H αλήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται συνήθως κάπου στη μέση. Γεγονός παραμένει πάντως ότι η διαδήλωση χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα και ότι η ατμόσφαιρα είναι εδώ και καιρό τεταμένη.

Στόχος όσων συγκεντρώθηκαν στην βαυαρική πρωτεύουσα ήταν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την δεξιά στροφή που παρατηρείται στην πολιτική της CSU, με αιχμή του δόρατος την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Οι διοργανωτές έστρεψαν τα πυρά τους σε εκείνους που θεωρούν υπεύθυνους, αναφερόμενοι ονομαστικά στον Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της CSU (και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών), τον Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργό της Βαυαρίας, και τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στο Μπούντεσταγκ, για την “χάραξη μίας ανεύθυνης πολιτικής που οδηγεί σε διχασμό”, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα κοινωνικών μειονοτήτων, τις πολιτικές ελευθερίες και διαμαρτυρόμενοι για την έντονη αστυνομική παρουσία.

Οι αντίδραση της CSU

Η CSU δεν έμεινε άπραγη: κατά τη διάρκεια της νύχτας έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Μονάχου αφίσες με το σύνθημα “Ναι στην Πολιτική Ευπρέπεια! Όχι στη Διαδήλωση της Κυριακής!”, ενώ υπήρξε και διαδικτυακή καμπάνια με αντίστοιχες αναρτήσεις σε Facebook και Twitter.

Το ιστορικό χαμηλό

Σε δέκα εβδομάδες (14 Οκτωβρίου) θα διεξαχθούν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία. Το ποσοστό 38% στο προπύργιο των Χριστιανοκοινωνιστών είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ακολουθούν με 16% οι Πράσινοι, 13% οι Σοσιαλδημοκράτες και 12% η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Δεδομένης της ενδοκυβερνητικής και εσωκομματικής κρίσης που έχει προκληθεί επί της ουσίας εξαιτίας της στάσης του Ζέεχοφερ σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και της πολιτικής που εφαρμόζει η βαυαρική κυβέρνηση σε περιφερειακό, καλόν θα ήταν η CSU εκτός από την αφισοκόλληση να επιδιδόταν και σε ενδοσκόπηση και αξιολόγηση των πεπραγμένων του. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τους Χριστιανοκοινωνιστές για πολιτικη ανευθυνότητα και απρέπεια. Η CSU κολλά αφίσες με το σύνθημα “Ναι στην Πολιτική Ευπρέπεια”. Εμείς πάλι ευχόμαστε μέσα από όλα αυτά να προκύψει ένας ευπρεπής προεκλογικός αγώνας.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα