back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκπνέει την Πέμπτη η προθεσμία για εμπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Διαβάστε επίσης

Εκπνέει σε τέσσερις ημέρες η προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. To taxisnet κλείνει τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης, 26 Ιουλίου, ενώ περίπου 700.000 υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις.

Θεωρείται δεδομένο ότι από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα δοθεί δεύτερη παράταση, ενώ όσοι δεν υποβάλλουν τη δήλωσή τους αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

– 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία

– 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία

– 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

Υστέρηση εσόδων τον Μάιο

Την ίδια ώρα μειωμένες εμφανίζονται οι φορολογικές εισπράξεις. Σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο 5μηνο τους έτους τα φορολογικά έσοδα να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι αποδόσεις στα κρατικά ταμεία του μηνός Μαΐου είναι μειωμένες κατά 9,84% σε σχέση με τον Μάιο του 2017 ενώ κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 3,15% και σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τα έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται στο τέλος του μήνα,  οπόπτε και θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να καταβάλουν και το ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Μόνο για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ενώ τα δύσκολα θα έρθουν για αυτούς το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα