back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΓΑΛΛΙΑ: Η επόμενη μέρα του σκανδάλου Μπεναλά

Διαβάστε επίσης

Έπρεπε να περάσουν δύο μήνες και να γίνει ταυτοποίηση του προσώπου που πρωταγωνιστεί στο απαράδεκτο βίντεο από την εφημερίδα Le Monde για να υπάρξει επίσημη αντίδραση και τιμωρία του δράστη.

Ο στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν σε θέματα ασφαλείας Αλεξάντρ Μπεναλά, πιάστηκε επ‘ αυτοφώρω από τις κάμερες να επιτίθεται βίαια δύο νεαρούς διαδηλωτές στην πορεία της πρωτομαγιάς στο Παρίσι. Η πρώτη αντίδραση του Ελιζέ ήταν μία απλή 15ήμερη υποχρεωτική άδεια και έπρεπε να ξεσπάσει ολόκληρο σκάνδαλο, προανακριτική επιτροπή στη Βουλή και παρέμβαση της δικαιοσύνης για να ανακοινωθεί η απόλυσή του μόλις την Παρασκευή.

Σε δύσκολη θέση ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση που κάνει αρκετούς να μιλούν για την μεγαλύτερη κρίση της μέχρι τώρα κυβερνητικής του θητείας. Δεν είναι μόνο η στενή σχέση που είχε με τον Αλεξάντρ Μπεναλά, αφού ήταν ο διευθυντής της ασφάλειάς του ήδη από την προεκλογική περίοδο αλλά και συνεργάτης του στο Ελιζέ. Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακά καθυστερημένη αντίδραση της αστυνομίας, της κυβέρνησης αλλά και της ίδιας της προεδρίας. Είναι κυρίως η σιωπή που ακόμα και σήμερα επιμένει να κρατάει ο Μακρόν.

Δεν είναι τυχαίο και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation που στον τίτλο του αναφέρει ότι “πέντε ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Μακρόν παραμένει μουγκός και η Βουλή δείχνει να έχει παραλύσει”.

Ακόμα και εχθές, στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ και άλλους στενούς του συνεργάτες, δήλωσε ότι ο ίδιος “θα μιλήσει δημοσίως όταν το κρίνει απαραίτητο” και αρκέστηκε σε διαρροές από το γραφείο της προεδρίας.

Κατάθεση Μπεναλά

36 ώρες διήρκεσε η κράτηση του Αλεξάντρ Μπεναλά στο αστυνομικό τμήμα του Παρισιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Journal de Dimanche ο πρώην συνεργάτης του Μακρόν είχε πολύ καλά προετοιμάσει την κατάθεσή του και παρουσίασε σειρά επιχειρημάτων στις ερωτήσεις των ανακριτών.

Παρόλο που μία από τις βασικές κατηγορίες που προσάπτονται στον Μπεναλά είναι η υπέρβαση καθήκοντος αφού βρισκόταν στο σημείο απλώς σαν παρατηρητής και δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει, ο ίδιος επιχείρησε να δικαιολογήσει την νομιμότητα της πράξης του. Αναφέρθηκε έτσι στο άρθρο 73 του ποινικού κώδικα που αναφέρει ότι σε περίπτωση που τελείται έγκλημα ή παράβαση “κάθε άτομο έχει δικαίωμα να σταματήσει τον δράστη και να τον οδηγήσει στην αστυνομία”.

Σχετικά με το αστυνομικό κράνος το οποίο φορούσε στη διάρκεια του επεισοδίου ο Μπεναλά, διευκρίνισε ότι αποτελεί μέρος του “πακέτου ασφαλείας” που δίνει η αστυνομία σε όσους συνεργάτες έχουν άδεια να βρίσκονται στο σημείο. Το ίδιο επιβεβαίωσε ήδη από την πρώτη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο και η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού. Αυτό ωστόσο δεν δικαιολογεί το γουόκι τόκι ή το περιβραχιόνιο με την ένδειξη “police” που έχει ο Μπεναλά σε πολλά από τα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

Τι αναμένεται να πει ο Κολόμπ στη Βουλή

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ βρίσκεται από το πρωί σήμερα στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των βουλευτών στην επιτροπή που έχει στηθεί για να διερευνήσει το θέμα. Το μεσημέρι, στην ίδια θέση θα βρεθεί ο αρχηγός της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας για να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός είναι γιατί δεν αντέδρασε νωρίτερα. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι ήταν ενήμερος για το συμβάν από την επόμενη ημέρα της διαδήλωσης, δηλαδή στις 2 Μαΐου. Για τον λόγο αυτόν ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν αλλά και ο ακροδεξιός ηγέτης Νικολά Ντιπόν Ενιάν έχουν ζητήσει ήδη την παραίτηση του Κολόμπ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον γύρο που έκανε η είδηση μέχρι να αποκαλυφθεί από την εφημερίδα Le Monde είναι πολύ συγκεχυμένες και είναι εύλογο να υπάρχουν απορίες, κυρίως σχετικά με το ποιους, με τη σειρά και με τι ταχύτητα ενημέρωσε ο υπουργός μόλις έμαθε τι είχε συμβεί.

Σιωπή και προσπάθεια συγκάληψης καταγγέλει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση εδώ και μέρες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν κατήγγειλε το γεγονός αλλά ουσιαστικά προσπάθησε να το κρύψει και να το θάψει. Στο πλάι των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και η ίδια η αστυνομία με τον Γενικό Γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου αστυνομικών να δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro ότι “υπάρχει ένα σύστημα με αυστηρή και σαφή ιεραρχία”.

Ο ίδιος καταγγέλλει επίσης ανοιχτά την καθυστερημένη αντίδραση λέγοντας ότι “αφήσαμε τις εικόνες να κάνουν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων και αυτό είναι απαράδεκτο για την εικόνα της αστυνομίας”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα