back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Politico: Πάμπλο Κασάδο – Το νέο πρόσωπο του ισπανικού συντηρητισμού

Διαβάστε επίσης

Ο Μερκελισμός είναι νεκρός. Στην Ισπανία τουλάχιστον. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας έχει έναν νέο ηγέτη, που δεσμεύεται να προχωρήσει σε ανακατατάξεις στο κόμμα και να το στρέψει προς τα δεξιά σε ένα στοίχημα να γίνει η θητεία του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ η πιο βραχεία στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Πάμπλο Κασάλο κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος υποσχόμενος να έχει μια πολύ σκληρή γραμμή έναντι των Καταλανών αποσχιστών και να προωθήσει μια συντηρητική ατζέντα στα κοινωνικά θέματα. Υπόσχεται ένα πιο συγκρουσιακό στυλ από τον προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόϊ που παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιούνιο, καθώς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ένα πολιτικό σοκ που προκάλεσε και αυτή την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα.

Η στρατηγική του Κασάδο λειτούργησε…

Το Σάββατο, το Λαϊκό Κόμμα σε συνέδριό του στη Μαδρίτη τον εξέλεξε προσπερνώντας την πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργό Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, που θεωρήθηκε ότι θα αποτελούσε “συνέχεια” του Ραχόϊ.

“’Έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε την κεντροδεξιά και να κερδίσουμε της εκλογές” είπε η Σάενθ ντε Σανταμαρία σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη προτού βγει ο Κασάδο. “Το κόμμα μας δεν πρέπει να απομονωθεί”. Αλλά μάλλον δεν έπεισε αρκετά τα μέλη του κόμματος. Στα 37 του ο Κασάδο δεν είναι μόνο ένα “φρέσκο” πρόσωπο που αναμένεται να ανανεώσει το “χτυπημένο” από σκάνδαλα Λαϊκό Κόμμα, αλλά θα πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του προκατόχου του, Ραχόϊ που συχνά είχε πρότυπο την Άγκελα Μέρκελ για να προωθεί την εικόνα, ενός σταθερού, τεχνοκράτη πρωθυπουργού που ήθελε να αποφεύγει τις ιδεολογικές μάχες.

“Αυτό είναι το κόμμα της ζωής και της οικογένειας” δήλωσε ο Κασάδο ενώπιον των εκπροσώπων του συνεδρίου του Λαϊκού Κόμματος, το περασμένο Σάββατο, καθώς ζήτησε να μην προχωρήσει μια τροπολογία που θα διευκολύνει τις αμβλώσεις, ένα μέτρο που έχουν εισηγηθεί οι Σοσιαλιστές και είχε αποδεχθεί ο Ραχόϊ.

Ο Κασάδο επίσης ζήτησε σκλήρυνση της στάσης του κόμματος εναντίον της Καταλανικής ανεξαρτησίας. “Το DNA του Λαϊκού Κόμματος επιβάλλει άρνηση κάθε διαπραγμάτευσης με τους αποσχιστές” είπε ο Κασάδο ενώπιον του Συνεδρίου. Ο Πάμπλο Κασάδο απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Μαδρίτης πρότεινε νέες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες όσων υποκινούν αποσχιστικά κινήματα.

Όταν γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν δεν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της υποκίνησης “εξέγερσης” αν απελαθεί στην Ισπανία, ο Κασάδο δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί “μια τέτοια ταπείνωση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας” προτείνοντας ότι η ελεύθερη ζώνη μετακίνησης της Σέγκεν θα πρέπει να καταργηθεί.

Ο Κασάδο, γεννημένος στην Παλένθια της βόρειας Ισπανίας και πατέρας δύο παιδιών, κληρονομεί ένα κόμμα που έχει χάσει πλέον τη δύναμή του και θέλει να επιστρέψει στην εξουσία. Για να συμβεί το δεύτερο, θα πρέπει να “ρίξει” τους Σοσιαλιστές, που ανέβηκαν στην εξουσία λόγω μιας ιδιότυπης συνεργασίας με άλλα κόμμα της αντιπολίτευσης όπως τους Podemos, δύο κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αλλά και ένα βασκικό εθνικιστικό κόμμα, κόμματα που στο παρελθόν είχαν ταχθεί εναντίον της προοπτικής να πάρει την εξουσία ο Σάντσεθ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Κασάδο θα πρέπει να παρακολουθεί “στενά” τους φιλεύθερους Ciudadanos καθώς ενισχύονται διαρκώς δημοσκοπικά, σε σχέση με το κόμμα του.

“Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εκλογική μας βάση” δήλωσε ο Κασάδο στην νικητήρια ομιλία του το Σάββατο. “Θα κυνηγήσω τους ψηφοφόρους των Ciudadanos” είχε πει στη διάρκεια της πρεοκλογικής του εκστρατείας.

Το εκλογικό… “καλεντάρι” όμως δεν βοηθάει καθόλου τον Κασάδο και το κόμμα του. Η Ισπανία κανονικά θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές το 2020 το αργότερο, αλλά η χώρα έχει τον Μάιο, 2019 περιφερειακές, δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Ναρθίσο Μιτσαβίλα, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, GAD3 δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές είναι και πάλι έτοιμοι να κερδίσουν στις δημοτικές εκλογές, κάτι που θα ενισχύσει τον Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι έχουν ενισχυθεί και οι Ciudadanos σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των ποσοστών των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Σοσιαλιστές προηγούνται με 26% – έχοντας αυξήσει το ποσοστό τους κατά 5% σε δύο μήνες – ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα με 23% και οι Ciudadanos με 22% αλλά και οι Podemos με 18%.

Ο “λεκές” της διαφθοράς

Η διαφθορά υπήρξε ο βασικός λόγος της “πτώσης” του Ραχόϊ. Οι Σοσιαλιστές ξεκίνησαν ολόκληρο κίνημα για να τον “ρίξουν” μετά από τη σχετική δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο με τα “μαύρα ταμεία” του κόμματος. Πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν με ισόβια. Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τον συντηρητικό του αντίπαλο ότι ζητούσε από τους Ισπανούς να αποδεχθούν τη διαφθορά “ως χρόνια πάθηση που θέλεις να την γιατρέψεις, αλλά τελικά κοιτάς από την άλλη πλευρά”. Δεκάδες άλλες υποθέσεις εχουν βγει στο φως, και αναμένονται νέες δίκες στελεχών του κόμματος.

Ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης δήλωσε ότι ο Κασάδο ο ίδιος θα επιχειρήσει ένα “ξεκαθάρισμα” από τα προβλήματα του παρελθόντος.

Ο Κασάδο είχε γίνει αναπληρωτής γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος το 2015 σε μια προσπάθεια “ανανέωσης” τότε του κόμματος από τον Ραχόϊ. Σε εκείνον τον ρόλο είχε κληθεί να αντιμετωπίσει το “τσουνάμι” σκανδάλων,, κάτι που τελικά “χρησιμοποίησε” στην προεκλογική του καμπάνια λέγοντας ότι έχει ήδη εργαστεί “σκληρά” για το κόμμα (αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικές σχέσεις με κανέναν από όσους κατηγορούνται).

Αντίπαλοι του Κασάδο θεωρούν ότι θα πάει στα άκρα για να σβήσει… τα χρόνια του Ραχόϊ.

Ένα ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλιστών χαρακτήρισε πάντως την εκλογή του “καλή είδηση”: “Θα βάλει το κόμμα στη δεξιά γωνία και θα τραβήξει εκεί και τους Ciudadanos, που παλεύουν για το ίδιο εκλογικό σώμα, κάτι που αφήνει τον χώρο του κέντρου και της αριστεράς σε εμάς”.

Ένας αξιωματούχος των Ciudadanos προέβλεψε πάντως ότι ο Κασάδο θα πάει “πολύ δεξιά” το κόμμα ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν εκεί ψηφοφόροι….

Ο Μανουέλ Αρίας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μάλαγα είπε ότι υποψήφιοι συχνά υιοθετούν πιο δεξιά… ρητορική στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά τελικά προωθούν πιο μετριοπαθείς τόνους όταν απευθύνονται στο εκλογικό σώμα.

Αλλά προέβλεψε ότι ο Κασάδο θα παραμείνει στη γραμμή της “Δεξιάς” και της πόλωσης εναντίον της αριστεράς, αποφεύγοντας δηλαδή τους μετριοπαθείς τόνους του Ραχόϊ.

‘Ένα πρόβλημα όμως για τον Κασάδο αποτελεί μια δικαστική έρευνα που διερευνά αν πήρε δίκαια ή όχι το master του από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Φέρεται να έχει λάβει καλούς βαθμούς χωρίς όμως γραπτές εξετάσεις. Η έρευνα συνεχίζεται.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα