back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική – Τουλάχιστον δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές

Διαβάστε επίσης

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, είχε κάνει αναφορά σε έναν νεκρό στην περιοχή της Ραφήνας. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Εξάλλου δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε ΚΑΤ, Αττικό, Σισμανόγλειο και Ευαγγελισμό ενώ 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με εγκαύματα α΄βαθμού.

Εν τω μεταξύ, οκτώ άνθρωποι έχουν περισυλλεγεί έως τώρα στην θαλάσσια ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Πρόκειται για δύο από τους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες, μια πενταμελή οικογένεια (3 ανήλικα παιδιά και 2 ενήλικες) και μια γυναίκα. Το Λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.

Αλ. Τσίπρας: Εικόνα ασύμμετρου φαινομένου

Για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις εκελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, όπου μετέβη αργά το βράδυ επιστρ’εφοντας εσπευσμένα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη

«Μας περιμένει μία δύσκολη νύχτα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «
η κατάσταση στην Αττική είναι εκτός ελέγχου» και επιχειρούν πάνω από 600 πυροσβέστες με πάνω από 300 οχήματα.

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι όλα τα σώματα είναι σε πλήρη συντονισμό, και απηύθυνε έκκληση ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

«Πρέπει να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, καθώς υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο» έσπευσε να προσθέσει και υπογράμμισε ότι «αυτό που προέχει δεν είναι οι περιουσίες, αλλά η ανθρώπινη ζωή».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «όλοι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και κατέστησε σαφές ότι «τώρα δεν είναι αποτιμήσεων, αλλά ώρα μάχης».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και δυτικής Αττικής η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας κατέπλευσαν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που έχουν αποκλειστεί σε παραλίες λόγω των πυρκαγιών. Στην περιοχή έσπευσαν και τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης για να βοηθήσουν πολίτες που εχουν εγκλωβιστεί στην παραλία.  Σε εξέλιξη και επιχείρηση του λιμενικού στο Μάτι για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής. Τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ώστε λεωφορεία να παραλάβουν, από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία), όπως αποφασίστηκε σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εντολών του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,
Εξάλλου, στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ελεύθερη είναι η διέλευση και από τα διόδια Αφιδνών, Μαλακάσας και Καπανδριτίου

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην Τεχνόπολη μεταφέρθηκαν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας οι παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον ‘Αγιο Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου τα υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και μέχρι αργά τη νύχτα τα παραλάμβαναν οι γονείς τους.

Επίσης, εκκενώθηκαν τα παραθεριστικά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα.

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η αστυνομία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ράφήνας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, σημειώνονται εκτροπές:

  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φλέμινγκ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Ραφήνας)
  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίου Χριστοφόρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Πικερμίου)
  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (περιοχή Νέας Μάκρης)
  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας (περιοχή Νέας Μάκρης)
  • Στην οδό Αλεξάνδρου Φλέμινγκ και Νηρέως, στην πλατεία Ραφήνας, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς Αρτέμιδα

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=KyrXdn3pwTg” width=”560″ height=”420″]

 

Το προβληματισμό του για τα τρία παράλληλα πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε  εσπευσμένα στην Αθήνα. «Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο» πρόσθεσε.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Διευκρινίσεις για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών και οδηγίες προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, δίνει ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ειδικότερα, ότι λόγω της πυρκαγιάς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας γραμμές μέσης τάσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε τμήμα της Κινέτας καθώς και σε οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα