back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Όχι” των Βρυξελλών στην πρόταση του Λονδίνου για τελωνειακή ένωση

Διαβάστε επίσης

Την πρόταση του Λονδίνου για σύναψη νέας συμφωνίας για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε κατηγορηματικά χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από την πρώτη του συνάντηση με το νέο βρετανό υπουργό για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε μπορεί ούτε πρόκειται να παραχωρήσει την εφαρμογή της τελωνειακής πολιτικής και νομοθεσίας της, την είσπραξη του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μία τρίτη χώρα που δεν υπόκειται στους κοινοτικούς κανόνες”, επεσήμανε ο Μπαρνιέ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον βρετανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση Μέι

Η Τερίζα Μέι πριν από μερικές ημέρες παρουσίασε τη λευκή βίβλο για το Brexit, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και την ενιαία αγορά, απαιτώντας παράλληλα ένα “προνομιακό τελωνειακό καθεστώς” υπό το οποίο, η Μεγάλη Βρετανία θα υιοθετήσει μία συνδυαστική τελωνειακή πολιτική: θα εφαρμόζει την δασμολογική και εμπορική πολιτική της ΕΕ στα προϊόντα που προορίζονται για την ΕΕ και μία δική της δασμολογική και εμπορική πολιτική στα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση εντός των συνόρων της.

Η συμφωνία για το νέο τελωνειακό καθεστώς δεν αποτελεί απλώς τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας οικονομικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αλλά βασική προϋπόθεση για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, στο οποίο οι Βρυξέλλες επιμένουν σε μία λύση διαρκείας.

Κινητικότητα για το no-deal Brexit

Μπορεί οι Μπαρνιέ και Ράαμπ να επανέλαβαν ότι ευελπιστούν η συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας να είναι έτοιμη ως τον Οκτώβριο, επεσήμαναν εντούτοις ότι οι διαπραγματευτές δεν θα έχουν νέα συνάντηση πριν από τα μέσα Αυγούστου, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με πολλαπλές εκκλήσεις αξιωματούχων για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ, εσχάτως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο επικράτησης του σεναρίου της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, του λεγόμενου no-deal Brexit, βάσει του οποίου η Βρετανία θα αποχωρήσει άναρχα στις 29 Μαρτίου του 2019, χωρίς την ύπαρξη επίσημης συμφωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι κόκκινες γραμμές των 27

Ο Μπαρνιέ στην συνέντευξη Τύπου επανέλαβε για πολλοστή φορά τις κόκκινες γραμμές των 27: η ενιαία αγορά και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, η ελεύθερη κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των κεφαλαίων, των υπηρεσιών και των εργαζομένων, είναι αδιαίρετες και μη διαπραγματεύσιμες, υπογραμμίζοντας όμως αυτή τη φορά ότι η ΕΕ δεν θα εκχωρήσει “τον έλεγχο των χρημάτων, της νομοθεσίας και των συνόρων μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν αυτό δεν δεσμευθεί έναντι της Ένωσης.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η ΕΕ παραμένει ανοιχτή στο ενδεχόμενο συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για τελωνειακή ένωση, τονίζοντας ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι να συναφθεί βασιζόμενη σε αυτή την αρχή. “Σε κάθε περίπτωση”, είπε, “μία τελωνειακή ένωση, η οποία θα συνέδραμε στην μείωση των εντάσεων στα σύνορα θα συνδεόταν με την Κοινή Εμπορική Πολιτική για τα αγαθά”. Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε με εμφανή ικανοποίηση στην ανακωχή που πέτυχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ στην Ουάσινγκτον καταδεικνύει τη σημασία της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής μας. Αποδεικνύει ότι μαζί είμαστε πιο ισχυροί”.

Το 42% των Βρετανών επιθυμεί νέο δημοψήφισμα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Times, το 42% των Βρετανών τάσσεται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος, αποτελώντας για πρώτη φορά έστω και οριακά την πλειοψηφία, καθώς νέα ψηφοφορία δεν επιθυμεί το 40%, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αναποφάσιστοι. Στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, το 45% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, το 42% θα ψήφιζε κατά, το 4% δεν θα ψήφιζε καθόλου, ενώ το 9% των ερωτηθέντων παραμένει αναποφάσιστο.

Η Μέι, το Brexit, ο Κουρτς και ο Μότσαρτ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι μεταβαίνει σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με αφορμή το φημισμένο “Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ”, του σημαντικότερου φεστιβάλ κλασικής και οπερετικής μουσικής και παραστατικών τεχνών στον κόσμο που από το 1920 διεξάγεται στην γενέτειρα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. H Αυστρία είναι η χώρα που από την 1η Ιουλίου έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το ταξίδι της Μέι φυσικά κατά κύριο λόγο δεν έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο, Ζεμπάστιαν Κουρτς, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το Brexit. Ο Κουρτς θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον εσθονό πρωθυπουργό, Γιούρι Ράτας, αλλά και τον Αντρέι Μπάμπις, τσέχο ομόλογό του. Το βράδυ όλοι οι αρχηγοί κρατών θα παρακολουθήσουν τον “Μαγικό Αυλό” στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα