back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Ουάσινγκτον σήμερα ο Τζουζέπε Κόντε

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Ιταλό Τζουζέπε Κόντε. Δύο ηγέτες που δεν κρύβουν την συμπάθειά τους ενώ πολλοί μιλούν για “σκληρούς συμμάχους” σε πολλά ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία, το μεταναστευτικό και το εμπόριο.

«Η Ιταλία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ένας σημαντικός εταίρος στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αλλά και κρίσιμος παράγοντας για την σταθερότητα στην Μεσόγειο”, δήλωνε ο Τραμπ όταν, στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωνε την σημερινή του συνάντηση με τον Τζουζέπε Κόντε. Είχε προηγηθεί μία θερμή χειραψία των δύο αντρών μπροστά στις κάμερες, στην κλασική οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο των G7 στον Καναδά.

Οπαδοί της σκληρής γραμμής στο μεταναστευτικό

Είναι πολύ αυστηρός απέναντι στο μεταναστευτικό, σαν κι εμένα”, είχε συμπληρώσει τότε περήφανα ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Ιταλό ομόλογό του. Εδώ και καιρό τα διεθνή μέσα δεν παύουν να υπογραμμίζουν πόσες ομοιότητες έχουν στην πολιτική τους οι δύο ηγέτες, θυμίζοντας ότι ο Τραμπ επιμένει να θέλει να χτίσει έναν τοίχο στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, ενώ ο Κόντε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι θεωρούνται από τους πιο φανατικούς της σκληρής γραμμής για το μεταναστευτικό.

 

Άνοιγμα στη Ρωσία και περιορισμός στο εμπόριο

Οι ομοιότητες όμως των δύο δεν σταματούν εδώ. Και οι δύο φαίνονται να βλέπουν με πολύ καλό μάτι την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία. Μόλις πριν λίγο καιρό, στον Καναδά, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τη G7 να δεχθεί πίσω στους κόλπους της τη Ρωσία, την οποία απέκλεισε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Τότε ο Κόντε είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κοινές είναι και οι απόψεις των δύο ηγετών αναφορικά με το ελεύθερο εμπόριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποσύρει τη χώρα του από πολλές διεθνείς συμφωνίες, ενώ η κυβέρνηση Κόντε δεν επικύρωσε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά, τη CETA.

Η σημερινή συνομιλία Κόντε – Τραμπ στην Ουάσινγκτον αναμένεται να ξεκινήσει αρχικά με μια συνάντηση τετ-α-τετ πριν υπάρξουν διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα