back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Το αποκαλυπτικό βίντεο ανάλυσης των φονικών πυκαγιών

Διαβάστε επίσης

Με ένα βίντεο αποτυπώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr, τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατούσε την 23η Ιουλίου, την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά και σάρωσε τις περιοχές στην Ανατολική Αττική.

Άνεμοι με μέση ταχύτητα 55 χλμ, ριπές πάνω από 120 χλμ

Όπως σημειώνεται, οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τη Δευτέρα 23/7 στην Αττική ήταν ακραίες. Από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι το Νότιο Ευβοϊκό έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, με μέση ταχύτητα 50-55 χιλιόμετρα την ώρα (7 Μποφoρ) και ριπές οι οποίες τοπικά ξεπερνούσαν τα 100-120 χιλιόμετρα την ώρα.

Σημειώνεται ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Επιπλέον όπως εξηγείται, στην Αν. Αττική οι θυελλώδεις άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα. Οι καταβάτες άνεμοι θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και ξήρανση της ατμόσφαιρας. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα καιρού που ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών με ακραία συμπεριφορά

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν στις 23/7 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι παρουσιάζεται μέσω του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα