14.3 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

14.3 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Στην Ελλάδα οι αποφάσεις λαμβάνονται… μ.Χ. και μ. Νεκρών

Διαβάστε επίσης

Σε υπουργείο Κατεδάφισης αυθαιρέτων μετατρέπεται το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, θα έχει στα χέρια του την λίστα με τα πρώτα 100 αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν στην Ανατολική Αττική.

Πρόκειται κτίσματα που εντάσσονται στην μακροσκελή λίστα των 3.200 αυθαιρέτων της Ανατολικής Αττικής η οποία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια θαμμένη στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Αττικής. Από τα 3.200 αυθαίρετα τα 700 βρίσκονται σε παραλιακές εκτάσεις (αιγιαλό) και τα υπόλοιπα 2.500 σε δασικές, αναδασωτέες καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη σε τρεις εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες να πιάνουν «δουλειά» μέχρι να κατεδαφιστούν όλα.

Την ίδια στιγμή οι τρεις υπουργοί (Ανάπτυξης – Εσωτερικών, Περιβάλλοντος) με το σχέδιο αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης που παρουσίασαν στην ουσία παίρνουν από τους δήμους την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την μεταθέτουν στο Παρατηρητήριο Αυθαιρέτων καθώς και στους Επιθεωρητές Δόμησης. Με την πράξη της αυτή η κυβέρνηση θα αναζητήσει και τυχόν ευθύνες σε δήμους καθώς θα ελεγχθούν οι υπηρεσίες δόμησης στις πολεοδομίες τους αλλά και τις διαδικασίες που κίνησαν κατά της αυθαίρετης δόμησης.

Η τροπολογία

Στο μεταξύ χθες ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία –του μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για την αυθαίρετη δόμηση που προβλέπει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα, σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα χαρτογραφημένα, αλλά και πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα κτίρια. Πρόκειται για τις εξαγγελίες που έκαναν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τον αναπληρωτή του ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, αυτό το πλαίσιο -που αποτελεί μεταβατική νομοθεσία έως ότου δημιουργηθούν τα κεντρικά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης- παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία ταυτοποίησης και παρεμβάσεων, που προβλέπει η νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρεμβαίνει σε κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας. Επιπλέον, επιτρέπει να γίνεται ταυτοποίηση αυθαιρεσιών από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης.

Για την «επόμενη ημέρα» στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε πολεοδομικά το Μάτι είναι η μέθοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών». Εξάλλου, παρουσίασε κι έναν σύντομο απολογισμό των αποτελεσμάτων της χωροταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία -όπως υπογράμμισε- έχει ολοκληρωθεί θεσμικά. Αναφέρθηκε:

-Στην κατάρτιση του κτηματολογίου και στην εκτίμηση ότι το 2020 θα έχει περαιωθεί το 75% της κτηματογράφησης της χώρας.

-Στην κατάρτιση του δασολογίου, που έφτασε το 46% σε έναν χρόνο και έως το 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

– Στη θεσμοθέτηση και επικύρωση παραλιών και αιγιαλών έως το 2019.

– Στον χωροταξικό σχέδιο της χώρας, το οποίο «τρέχουν» οι δήμοι.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση, που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και προβλέπει τη διεκπεραίωση όποιας διαδικασίας αφορά κτίριο κάθε μορφής και είδους, ηλεκτρονικά και σε δημόσια θέα.

«Την επαύριον μίας τέτοιας τραγωδίας, το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης» σημείωσε, κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προστασία των βιοτόπων

Στο σκέλος της νέας τροπολογίας, που προβλέπει την προστασία των βιοτόπων της Αττικής, αναφέρθηκε από την πλευρά του -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, διευκρινίζοντας πως απαγορεύεται η επιχωμάτωση και κάθε δόμηση στις παρυφές των βιοτόπων.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης» του δασικούς χάρτες, τόνισε, δε, ότι η διαδικασία κατάρτισής τους «τρέχει» παράλληλα με εκείνη της υποβολής των οικιστικών πυκνώσεων, για τις οποίες πολλοί δήμοι -όπως είπε- έχουν υποβάλει λανθασμένα στοιχεία. Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές που δηλώθηκε ότι βρίσκονται σε επεκτάσεις πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες σε εξέλιξη.

Επανασχεδιάζεται η Πολιτική προστασία

Την παρουσίαση, σύντομα, ενός σχεδίου ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που ανήκει στον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε, με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ό,τι αφορά τη τροπολογία, ο υπουργός εστίασε στο σκέλος που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση των πληγέντων πολιτών με ταχείες διαδικασίες και με προσκόμιση λίγων εγγράφων.

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης:

Εκτός από την κύρια κατοικία, προβλέπεται η αποζημίωση και της δευτερεύουσας.

Ο συντελεστής αποζημίωσης είναι εξομοιωμένος για όλα τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως κόκκινα ή κίτρινα.

Από τον πολίτη ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είτε η βεβαίωση του συνεργείου που έκανε την καταγραφή.

Θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων των πληγέντων με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

«Η εντολή που έχει δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να τρέξουν, να υλοποιήσουν τους νόμους και να κάνουν αυτό που πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ως χώρα, έχουμε κλείσει έναν κύκλο αρκετών δεκαετιών με γερασμένες πια υποδομές. Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, πρέπει ν’ αλλάξει».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα