back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναβαθμίζεται η δικαστική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς και τις παραλείψεις αρμοδίων

Διαβάστε επίσης

Στα χέρια και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος έχει το βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών περνά η έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττικής.

Από σήμερα, ο κ. Ζαγοραίος αναλαμβάνει την πολυεπίπεδη προκαταρκτική εξέταση, από κοινού με τη συνάδελφό του Βαρβάρα Γνεσούλη.

Η αναβάθμιση της έρευνας αποτελεί, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για υποβιβασμό της δικαστικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται τα αιτία, οι πράξεις και οι παραλείψεις αρμοδίων που οδήγησαν στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Συνεχίζεται στο μεταξύ, η τραγωδία στο Μάτι καθώς σε 88 ανήλθε, πλέον, ο αριθμός των θυμάτων. Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα η 35χρονη μητέρα του βρέφους 6 μηνών, το οποίο είχε χάσει τη ζωή του από την πρώτη μέρα της φωτιάς.  Η γυναίκα ήταν σύζυγος πυροσβέστη που επιχειρούσε στην περιοχή.

Μπαράζ κατηγοριών

Την Πυροσβεστική υποδεικνύει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΛΑΣ. “Δεν μας έδωσε έγκαιρη ενημέρωση, όχι μόνον για την επικινδυνότητα, αλλά και για τη φορά της φωτιάς”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, Γιάννης Κατσιαμάκας. Και πρόσθεσε ότι στη Μαραθώνος δεν υπήρχαν πυροσβεστικά και στις 6:10 το απόγευμα η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο και κατευθύνθηκε προς το Μάτι.

“Απαράδεκτα λάθη και παραλείψεις” στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ερωτά, μεταξύ άλλων, εάν έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρήσεις του αέρα και του νερού στις πληγείσες περιοχές, αλλά και γιατί δεν λειτουργούσε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ το βράδυ της πυρκαγιάς, ποιος αποφάσισε τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του στις 12 Ιουλίου και εάν είχε ενημερωθεί γι’ αυτήν την απόφαση, ο Υπουργός Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

“Υπήρχαν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα αυθαίρετα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, τα οποία δεν εφαρμόζονταν”, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν όλα τα κτίρια που έχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Όπως ανέφερε, πάνω από 1350 περιπτώσεις έχουν τελεσιδικίσει και το μόνο που χρειάζεται για την κατεδάφισή των συγκεκριμένων κτισμάτων είναι πολιτική βούληση και πόροι.

Ι .Σκρέκας: Υπάρχουν 1.639 αποφάσεις κατεδάφισης 

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει μια κουβέντα για τα αυθαίρετα να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου ένα θέατρο σκιών με μπουλντόζες και γκρέμισμα αυθαίρετων κτισμάτων και μαντριών όταν θα μπορούσαν να το κάνουν 3,5 χρόνια τώρα” δήλωσε στον “Αθήνα 9.84” ο κ. Ιωάννης Σκρέκας  τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στους Γιώργο Κατσίγιαννη και Σπύρο Μουρελάτο σημείωσε : “αποκαλύψαμε χθες υπάρχουν 1639 αμετάκλητες αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει σε ανώτατο δικαστικό βαθμό και θα μπορούσαν να εκτελεστούν από τη παρούσα κυβέρνηση και δεν εκτελέστηκαν επειδή τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης το εμπόδισαν”.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα