back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσο-αμερικανική διελκυστίνδα στον Καύκασο

Διαβάστε επίσης

Γεωπολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με αφορμή τις δηλώσεις ηγετικών στελεχών του ΝΑΤΟ αναφορικά με την πιθανή, μελλοντική ένταξη της Γεωργίας σε αυτό.  

Η Ρωσία αντέδρασε έντονα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να παραχωρεί συνέντευξη στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Κομερσάντ” στην οποία δήλωσε πως “έχει την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην δεχτεί την Γεωργία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία”, προειδοποιώντας ότι “η κίνηση αυτή θα μπορούμε να πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη”.  

“Θεωρούμε την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Κατανοούμε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελεί μέρος της εθνικής τους επικράτειας, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην προβεί σε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”, σημείωσε ο Μεντβέντεφ.  

Χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση της Συμμαχίας να επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να δεχτεί εν τέλει τη Γεωργία “μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη”.  

“Ο καθένας γνωρίζει για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά της εδάφη, που εμείς θεωρούμε ανεξάρτητες χώρες, εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτή», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη”. 

“Δεν κατανοώ για ποιο σκοπό το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν αυτό είναι ένα διπλωματικό κόλπο και απλά λένε ότι θα δεχτούν τη Γεωργία, αλλά να μην προχωρήσουν στην πραγματικότητα σε κανένα πρακτικό βήμα προς αυτό. Αν πρόκειται για αυτό, προτείνουμε στους νατοϊκούς συναδέλφους μας να μας πουν σε ποια άλλη περίπτωση ίσως κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία, ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θα βελτίωνε αυτό την κατάσταση στον κόσμο;” διερωτήθηκε. 

Η προτροπή των ΗΠΑ

Είχε προηγηθεί η προτροπή της αμερικανικής διπλωματίας προς την Μόσχα  να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δύο περιοχές της Γεωργίας που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, με τη Ρωσία να έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους εδώ και δέκα χρόνια και να διατηρεί εκεί ισχυρές δυνάμεις. 

“Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας”, τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ. “Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων”. 

“Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της ως τις θέσεις τους που είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2008”, πρόσθεσε η Νάουερτ. 

Μόσχα και Τμπιλίσι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε διένεξη, ιδίως εξαιτίας της φιλοδοξίας της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, ενδεχόμενο που η Ρωσία αντιμετωπίζει σαν καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της. 

Το καλοκαίρι του 2008 οι εντάσεις μεταμορφώθηκαν σε ανοιχτή ένοπλη σύρραξη, με τον ρωσικό στρατό να επεμβαίνει στο γεωργιανό έδαφος για να διασώσει τη μικροσκοπική Νότια Οσετία, μια περιοχή υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών όπου το Τμπιλίσι είχε εξαπολύσει μια φονική στρατιωτική επιχείρηση. 

Μέσα σε πέντε ημέρες οι δυνάμεις της Μόσχας έτρεψαν τον γεωργιανό στρατό σε άτακτη υποχώρηση και απείλησαν να καταλάβουν ακόμη και τη γεωργιανή πρωτεύουσα. 

Μια συμφωνία ειρήνης την οποία είχε διαπραγματευθεί ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί οδήγησε τελικά στην υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όμως η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η απόφαση αυτή είχε χαρακτηριστεί ορόσημο στην πορεία επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης. 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα