back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα συναρμόδια υπουργεία η εισήγηση της ΡΑΕ για πλαφόν στα υγρά καύσιμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει σήμερα η ΡΑΕ την εισήγησή της για την επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης στους καταναλωτές (ΑΤΚ) της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης.

Έτσι, εναπόκειται πλέον στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποφασίσουν κατά πόσο θα θέσουν σε εφαρμογή το μέτρο για τα δύο καύσιμα, εκδίδοντας τη σχετική ΚΥΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στην εισήγηση της ΡΑΕ γίνεται μία κατάταξη των Νομών με βάση τη διακύμανση των τιμών το τελευταίο δίμηνο, ενώ περιλαμβάνεται επίσης ο τρόπος προσδιορισμού των περιοχών προς επιβολή πλαφόν.

Ο συγκεκριμένος τρόπος προβλέπει τον υπολογισμό μίας τιμής αναφοράς για κάθε Νομό (με κριτήρια όπως το μεταφορικό κόστος) και την αντιπαραβολή της με τη διασπορά των τιμών που καταγράφονται στα τοπικά βενζινάδικα.

Έτσι, κριτήριο για το κατά πόσο σε κάποιον Νομό η τοπική αγορά τελεί υπό ατελή ανταγωνισμό αποτελεί το αν ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών πρατηρίων (δηλαδή πάνω από 70%) υπερβαίνει αυτή την τιμή αναφοράς.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη μεθοδολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον αρχικό προσδιορισμό των Νομών όπου θα επιβληθεί πλαφόν, αν βέβαια δώσουν το «πράσινο φως» τα συναρμόδια υπουργεία.

Κι αυτό γιατί τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, ώστε αν για παράδειγμα κάποια περιοχή αποκλίνει στην πορεία από αυτό το κριτήριο, τότε να προστεθεί κι αυτή σε όσες έχει ήδη εφαρμοσθεί το μέτρο.

Επισημαίνεται πως με βάση την τεχνική επεξεργασία των στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων για το τελευταίο δίμηνο, η οποία προηγήθηκε, δυσανάλογα υψηλές τιμές φαίνεται να εντοπίζονται στα νησιά, αλλά και στην Ευρυτανία, τη Θεσπρωτία, το Κιλκίς και τη Φωκίδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως η μεθοδολογία να προσφέρει μία λύση.

Η εισήγηση προβλέπει την επιβολή πλαφόν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για 17 νομούς, στους οποίους πάνω από το 70% των πρατηρίων έχει ξεπεράσει τη λεγόμενη θεωρητική τιμή η ΡΑΕ εισηγείται να εφαρμοστεί άμεσα. Και στη συνέχεια με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα να ελέγχεται η πορεία της αγοράς ανά νομό. Αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Οι 17 νομοί είναι Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα