back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πόλεμος Τραμπ κατά του Τύπου – Αντιδρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί (εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί) αφιερώνουν σήμερα  τα κύρια άρθρα τους σε εκστρατεία υπέρ της ελευθεροτυπίας με αφορμή της επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Τύπου.

Με την πράξη τους αυτή τα αμερικανικά ΜΜΕ θέτουν την προστασία της ελευθερίας του λόγου και του τύπου στις πρώτες θέσεις της ενημερωτικής ατζέντας.

Η εφημερίδα Boston Globe απηύθυνε έκκληση την περασμένη εβδομάδα στα αμερικανικά ΜΜΕ να καταγγείλουν μαζικά τον «βρώμικο πόλεμο» του προέδρου κατά των Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #EnemyOfNone -απάντηση στον χαρακτηρισμό «εχθροί του λαού» που επιφυλάσσει συχνά ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Μέχρι χθες το πρωί 343 εφημερίδες και ειδησεογραφικοί ιστότοποι είχαν δηλώσει συμμετοχή στην εκστρατεία, ανάμεσά τους οι Νew York Times, οι Chicago Sun Times, η Philadelphia Inquirer και η Miami Herald. 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ο πρώτος πρόεδρος που “επιτίθεται” στον Τύπο ή που αισθάνεται ότι τα ΜΜΕ δεν είναι δίκαια με αυτόν. Ωστόσο είναι ο πρώτος πρόεδρος που φαίνεται να έχει μια σταθερή και συνεχή πολιτική υπονόμευσης και ποινικοποίησης της δουλειάς του Τύπου», αναφέρει σε άρθρο του, ο Guardian.  

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις του στα ΜΜΕ. Σε πρόσφατη συγκέντρωση οπαδών του στην Πενσυλβάνια έδειξε προς το μέρος των δημοσιογράφων που κάλυπταν την εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτικες, αηδιαστικές ειδήσεις». Ο απερχόμενος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα Ζεϊντ Ραάντ αλ Χουσεϊν λέει ότι τα σχόλια του Τραμπ κατά του Τύπου «δεν απέχουν πολύ από την προτροπή στη βία», ενώ επισημαίνει: «Τέτοιου είδους ρητορική θα μπορούσε εύκολα να βλάψει τους δημοσιογράφους οι οποίοι κάνουν την δουλειά τους και πιθανόν να οδηγήσει και σε αυτο-λογοκρισία».  

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος βάλει κατά του Τύπου. Η ιστορία των επιθέσεων του Τραμπ κατά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, έχουν να κάνουν με τις αποκαλύψεις του Τύπου για τα πεπραγμένα της αμερικανικής προεδρίας, τις ίντριγκες μέσα στον Λευκό Οίκο, καθώς επίσης και με τις έρευνες σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα