back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε καθοδικό σπιράλ η τουρκική οικονομία λόγω ΗΠΑ-Μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody’s και, S&P ,Fitch: Ανεπαρκή τα μέτρα

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπη με μία «επίθεση» άνευ όρων από τους οίκους αξιολόγησης βρέθηκε η τουρκική οικονομία, καθώς σε διάστημα λίγων λεπτών η Moody’s και η Standard & Poor’s προχώρησαν σε υποβάθμισή της, ενώ η Fitch έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση είναι ανεπαρκή.

Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι δομικό, με τη βύθιση της τουρκικής λίρας σαφώς να το καθιστά περισσότερο οξύ.
Η «επιθετικότητα» των τριών κορυφαίων οίκων θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν που είχαν επιδείξει και στην περίπτωση της Ελλάδας στη διετία 2012 – 2013, όπου οι υποβαθμίσεις… έπεφταν, πραγματικά, βροχή.
Ο πλέον επιθετικός οίκος ήταν ο Standard & Poor’s, ο οποίος προβλέπει ότι η τουρκική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση το 2019 και παράλληλα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 22%, από 15,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2018.

Standard & Poor’s: Προβληματική η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στον Ερντογάν

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε η Standard & Poor’s, κατά μία βαθμίδα σε «Β+» από «ΒΒ-», διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε σε «Β».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία ότι η μεγάλη αστάθεια της τουρκικής λίρας και επακόλουθη επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών, θα υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας.
Τα τρωτά σημεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας παραμένουν βασικός περιορισμός αξιολόγησης.
Ιστορικά, η Τουρκία έχει παρουσιάσει μεγάλα επαναλαμβανόμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά μέσο όρο περίπου 5% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η S&P αναμένει ύφεση 0,5% το επόμενο έτος, έναντι ισχυρής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες, προτού υποχωρήσει στο 20% στα μέσα του 2019.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πίεση στον χρεωμένο εταιρικό τομέα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο χρηματοδότησης για τις τουρκικές τράπεζες της Τουρκίας.
Το εξωτερικό χρέος του εταιρικού τομέα ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ, υπογραμμίζεται.
«Παρά τους αυξημένους οικονομικούς κινδύνους, πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση των αρχών είναι περιορισμένη, μέχρι στιγμής.
Οι εκτιμήσεις μας για την Τουρκία παραμένουν περιορισμένες από την προκλητική θεσμική της κατάσταση.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2018, η εξουσία παραμένει σταθερή συγκεντρωμένη στα χέρια του εκτελεστικού Προέδρου.
Κατά την άποψή μας, αυτό περιπλέκει περαιτέρω τη χάραξη πολιτικής σε ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Η λήψη αποφάσεων επικεντρώνεται μόνο γύρω από τον Πρόεδρο Erdogan».
Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 38% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εκ των οποίων το ήμισυ έλαβε χώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός το 16%, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο.
H S&P προβλέπει το καθαρό δημόσιο χρέος να ανέλθει στο 31% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, ποσοστό χαμηλό σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η συνδυασμένη εξωτερική μόχλευση τραπεζικού και εταιρικού τομέα αυξήθηκε από περίπου 200 δισεκ. δολάρια το 2011 (25% του ΑΕΠ την εποχή εκείνη) σε 350 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του περασμένου έτους (50% του ΑΕΠ το 2018).
Το ένα τρίτο του εν λόγω χρέους είναι βραχυπρόθεσμο.
Ο οίκος αναμένει η Άγκυρα να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετάθεση χρέους (roll-over) ύψους 180 δισεκ. δολαρίων δολάρια ΗΠΑ (26% του ΑΕΠ το 2018) τους επόμενους 12 μήνες.
Από αυτό, πάνω από το 60% αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της λίρας δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Βέβαια, ο κλάδος παρέμεινε σχετικά ανθεκτικός μέχρι στιγμής, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται μόλις στο 3% του συνόλου, τον Ιούνιο 2018.
Την Πρωτομαγιά του τρέχοντος έτους, η S&P Global Ratings είχε υποβαθμίσει και πάλι τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, από «ΒΒ» σε «ΒΒ-», διατηρώντας σε «Β» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές, από αρνητικές.
Η υποβάθμιση αντικατόπτριζε τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ειδικότερα την επιδείνωση των πληθωριστικών προοπτικών και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας.

Οι εκτιμήσεις της S&P:

Επίσης, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων για έξι μεγάλες τουρκικές τράπεζες.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται εκ νέου τη ραγδαία υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, που αυξάνει σημαντικά το εξωτερικό χρέος των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, αρνητικά συμβάλει η μη προβλέψιμη πολιτική των αρχών, καθώς η εκτελεστική εξουσία έχει συγκεντρωθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν
Ειδικότερα, οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Türkiye, Is Bankasi, Türkiye Garanti Bankasi, Garanti Finansal Kiralama, Yapi ve Kredi Bankasi, και Türkiye Vakiflar Bankasi, σε B+ από BB-.
Παράλληλα, υποβαθμίστηκε σε B, από B+, η Albaraka Turk Katilim Bankasi.
Τα outlooks των VakifBank και Isbank είανι αρνητικά, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις ορίστηκαν σε θετικά.

Moody’s: Η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη – Χωρίς στόχο η οικονομική πολιτική

Σε νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για την Τουρκία προχώρησε η Moody’s Investors Service, σε «Ba3», από «Ba2», διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Παράλληλα, η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε σε «Not Prime», από «Prime-3».
Ο οίκος επικαλείται τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση εξασθένηση των θεσμών της Τουρκίας και τη μη προβλεψιμότητα στη χάραξη πολιτικής.
Αυτή η αποδυνάμωση εξηγείται από τις αυξημένες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την έλλειψη σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία (η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εντός του 2018), που συνδέονται με τους υψηλούς και αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, να υπονομεύσουν την ανάπτυξη και να διογκώσουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 15,85% τον Ιούλιο 2018, πέντε εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την αρχή του έτους και η υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων υπερβαίνουν το 20%.
Αν και οι τουρκικές τράπεζες κατάφεραν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πρόσβαση στις διεθνείς διατραπεζικές αγορές, οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η αποδυνάμωση της λίρας θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στους εγχώριους δανειολήπτες με χρέος σε ξένο νόμισμα, σημειώνει η Moody’s.
Κατά την άποψη του οίκου, η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να κατευνάσουν την οικονομική κρίση, μειώνεται, εν μέσω αδύναμου θεσμικού πλαισίου και εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής πίεσης είναι σημαντικός, με δυνητικά περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τις τουρκικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.
Το εν λόγω αρνητικό σενάριο θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου έντονης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας, η οποία τελικά θα επιβάρυνε περισσότερο το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της κυβέρνησης.

Fitch: Ανεπαρκή τα μέτρα της Τουρκίας για την κατάρρευση της λίρας – Επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας

Τα μη ολοκληρωμένα και μη επαρκή μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης που περνά το τοπικό νόμισμα, θα επιδεινώσουν την πιστωτική ποιότητα της γειτονικής μας χώρας, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται αύξηση της πολιτικής εμπιστοσύνης και ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ανοχή στην ασθενέστερη ανάπτυξη από τους φορείς χάραξης πολιτικής και μείωση των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.
Η τουρκική λίρα ανακάμψε κάπως αυτή την εβδομάδα, αφότου υποχώρησε κάτω από το ορόσημο των 7 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται 35% χαμηλότερα για το σύνολο του έτους.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού) μειώθηκαν στα 96,8 δισεκ. USD στο τέλος Ιουνίου 2018, από 110,4 δισεκ. USD στο τέλος Απριλίου, σημειώνει ο οίκος, ενώ η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το πραγματικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, στο 19,25%, μειώνοντας παράλληλα τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών.
Η Fitch υπενθυμίζει τη δέσμευση του Τούρκου ΥΠΟΙΚ για μη επιβολή capital controls και μείωση του πληθωρισμού, ενώ αμφιβάλει για το αν η στήριξη (επενδύσεις ύψους 15 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) του Κατάρ καλύψει τις εξωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης της Άγκυρας.
Την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και νέα υποβάθμιση.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο κορυφαίος αναλυτής του Fitch, Paul Gamble, μιλώντας στο Reuters και προσέθεσε «από τότε που λάβαμε την απόφαση να υποβαθμίσουμε την Τουρκία (στο ΒΒ στις 13 Ιουλίου 2018) έως σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση στην αγορά.
Το βασικό σημείο πίεσης δεν είναι άλλο από το αδύναμο νόμισμα».
Ο αναλυτής του Fitch τονίζει ότι «εξετάζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησής μας για την Τουρκία είναι τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν».
Άλλωστε ο Fitch έχει τοποθετήσει τις προοπτικές (outlook) της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να την υποβαθμίσει εκ νέου και πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

Υπέρ της προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ ο γερμανός ΥΠΟΙΚ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο Σολτς ενθάρρυνε τον Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας και ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε από την πλευρά του, την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου για να αναζητήσει χέρι βοηθείας από φιλικές χώρες. Ελπίζει επίσης πως και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ ζητά από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων εκτιμώντας πως πρέπει να γίνε επειγόντως γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, τα κλιμάκια του Ταμείου έχουν υπολογίσει πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία εκτιμώντας ότι ανάλογα με το σχεδιασμό του προγράμματος θα χρειαστούν από 30 έως 70 δισ. δολάρια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Μεγάλη κινητοποίηση της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει την οικονομική και νομισματική κρίση

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Γαλλία και Τουρκία θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα της επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία και συμφώνησαν να δράσουν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις.
Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο υπουργοί θα εργαστούν ώστε να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας Γαλλίας και Τουρκίας, ενώ θα υπάρξει και επίσημη συνάντησή τους στο Παρίσι στις 27 Αυγούστου 2018.

«Πακέτο» δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Πακέτο δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της αγοράς και επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε καλή πορεία.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο τονίζει ότι η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων (TOBB) της Τουρκίας έχει αναλάβει αυτό το σχέδιο, στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές τράπεζες.
Προστίθεται ακόμη ότι η όλη προετοιμασία θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα.

Τα αποθέματα χρυσού «επιστρατεύει» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τα swap ξένου συναλλάγματος

Τα αποθέματα χρυσού «επιστρατεύει» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τα swap ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα διενεργήσει τις συμφωνίες swap μέσω των λογαριασμών της στην Bank of England, ενώ θα λαμβάνει υπόψιν την τιμή αγοράς του χρυσού.

Νέο μήνυμα Τράμπ

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απέστειλε στην Άγκυρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, απαιτώντας εκ νέου την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον , μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απείλησε την Τουρκία με νέες κυρώσεις.
«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα.
Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας.
Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα.
Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα στις 17 Αυγούστου 2018, ο  ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν στη λογική ανατολίτικου παζαριού για την απελευθέρωση του πάστορα.
«H Τουρκία εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια.
Τώρα κρατούν τον υπέροχο Χριστιανό πάστορά μας, ο οποίος θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας σπουδαίος πατριώτης – όμηρος.
Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε στο Twitter o Ντόναλντ Τράμπ.

Απειλές από τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις – «Απάντηση» Τσαβούσογλου

Σαφώς η απειλή εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία, εάν δεν προχωρήσει σε απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, αποδεικνύουν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Μάλιστα στον κ. Mnuchin έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λυθούν αρκεί οι ΗΠΑ να αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας.
Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα γλαφυρός, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι ταινία με… cowboys»!

Στήριξη Κίνας στην Άγκυρα – Η Τουρκία θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες

Η Τουρκία διαθέτει τα μέσα για να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου Λου Γιαν ο οποίος εξέφρασε τις ελπίδες του για εύρεση λύσης μεταξύ της Άγκυρας και των εταίρων της.
Η ανακοίνωση ακολουθεί την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Άνγκελα Μέρκελ , επισημαίνεται.
Επί του παρόντος, το Κατάρ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις αξίας 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, ενώ η Άγκυρα βρίσκει στήριξη και από τη Μόσχα.
Η κολοσσιαία κινεζική -κρατική- Idustrial and Commercial Bank of China δάνεισε 3,6 δισ. δολάρια στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να στηριχθεί ο εγχώριος ενεργειακός και μεταφορικός κλάδος.
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο Γιαν υπογράμμισε πως το Πεκίνο επιθυμεί να διατηρήσει στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα