back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες με το «ασημένιο βέλος»

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα το «ασημένιο βέλος», το τρένο που επιλέχθηκε από την ιταλική «Ferrovie dello Stato» (FS) για να πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από τρεισίμισι ώρες, από το 2019.

Tο «Frecciargento ETR 485», όπως είναι η ακριβής ονομασία του τρένου, μεταφέρθηκε ήδη από τη Ρώμη στο Σερβινιάνο στα μέσα του Αυγούστου, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα.

Στόχος είναι να φτάσει εγκαίρως στη Θεσσαλονίκη για τα πρώτα δοκιμαστικά του δρομολόγια, πιθανότατα πριν το τέλος του μήνα, ούτως ώστε να είναι «έτοιμο» για την «επίσημη πρώτη», στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι πέντε δοκιμαστικά δρομολόγια, στο τμήμα του δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κατερίνη, με ταχύτητα έως 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Μετά τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παρουσιαστεί με την ευκαιρία της συμμετοχής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διοργάνωση, το τρένο, χωρητικότητας περίπου 480 θέσεων, θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, έως ότου ολοκληρωθούν στο δίκτυο τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να μπει μόνιμα στις ελληνικές ράγες.

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης και οι δοκιμές στα συστήματα ασφάλειας, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να γίνει το 2019, το τρένο εκτιμάται ότι θα διανύει την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα στον χρόνο των τριών ωρών και 20 λεπτών, αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η FS θα έχει πρακτικά τη δυνατότητα να δρομολογήσει στην Ελλάδα και το ακόμη ταχύτερο «κόκκινο βέλος» (Frecciarossa), το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 300 χιλιομέτρων την ώρα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα