back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ένας μήνας μετά την τραγωδία – Πόλη «φάντασμα» το Μάτι

Διαβάστε επίσης

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η οποία κόστισε τη ζωή σε 96 συνανθρώπους μας, ενώ μέχρι σήμερα 29 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς και τις ευθύνες των αρμοδίων. Την έρευνα ανέλαβε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Στις αρχές Αυγούστου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο κ. Ζαγοραίος πραγματοποίησαν αυτοψία στο Μάτι προκειμένου να σχηματίσουν ίδια γνώμη για την περιοχή και τις συνθήκες της καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, πόρισμα – καταπέλτη, το οποίο «δείχνει» τους υπεύθυνους κατέθεσε στις δικαστικές αρχές ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων, υποστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ο πραγματογνώμονας αναφέρει πως όταν φτασουν στα χέρια του όλα τα στοιχεία, θα επανέλθει με νεότερη συμπληρωματική αναφορά.

Ο πραγματογνώμονας στο πολυσέλιδο πόρισμά του, αναφέρεται: στις παραλείψεις για τη συλλογή των ξερόχορτων, στο γεγονός ότι στην Ανατολική Αττική είχαν απομείνει λίγα πυροσβεστικά οχήματα, στον μη συντονισμό του κυκλοφοριακού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και στη μη εφαρμογή έκτακτου σχεδίου, λόγω κατάστασης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου τον σύζυγο της Γρηγόρη και τα δυο της παιδιά την 13χρονη Εβίτα και τον 11χρονο Ανδρέα. Η μήνυση στρέφεται και κατά της Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Τι αναφέρεται στη μήνυση

Όπως αναφέρεται στη μήνυση: «Όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς, αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν. Όλοι οι ανωτέρω, αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε».

 

 

Το «κατηγορώ” κατά των πολιτικών αφορά ότι δεν διάνοιξαν δρόμους, δεν προετοιμάστηκαν για την θερινή περίοδο, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί, δεν υπήρχαν υδροφόρες, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους και εν τέλει δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από όλα όσα ο νόμος ορίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα και η αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες των κρατικών δομών, είχαν ενημέρωση και γνώση: ότι ο τομέας πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε».

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες των υπουργών αναφέρεται στη μήνυση : «Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη», με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο μηνυόμενος Νικόλαος Τόσκας. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, όσο οι ημέρες περνούν οι κάτοικοι προσπαθούν με όσα ψυχικά αποθέματα διαθέτουν να επουλώσουν τις πληγές τους.

 

Οι δρόμοι είναι άδειοι, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στο Μάτι προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με όσο κουράγιο τους έχει απομείνει. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, η οσμή των καμένων είναι αφόρητη. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Στο Μάτι, στους κεντρικούς δρόμους Δημοκρατίας και Ποσειδώνος, εντοπίζονται τα περισσότερα καμμένα σπίτια.
Στους δρόμους υπάρχουν ακόμη κλαδιά από καμμένα δέντρα και τα συνεργεία καθαρισμού προσπαθούν ακόμη να καθαρίσουν την περιοχή.
Στις κολώνες της ΔΕΗ (που έμειναν όρθιες από την πύρινη λαίλαπα) και σε τοίχους σπιτιών υπάρχουν ακόμη φωτογραφίες αγνοουμένων και ζώων συντροφιάς από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Η ηλεκτροδότηση σε κάποια σπίτια έχει αποκατασταθεί πλήρως ενώ κάποιες άλλες οικίες παραμένουν στο σκοτάδι.
Η καμμένη περιοχή, με τους λιγοστούς πλέον κατοίκους, θυμίζει πόλη φάντασμα.
Όσοι κατάφεραν να σωθούν έφυγαν από το Μάτι. Όσοι έχουν μόνιμες κατοικίες προσπαθούν να συνεχίσουν της ζωή τους, σε μια περιοχή, που η απουσία των δικών τους ανθρώπων -των συγγενών, των φίλων, των γειτόνων- γίνεται όλο και πιο έντονη.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα