back to top
34.1 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

34.1 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Θανάσης Μισδανίτης Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ: “Εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό το χθεσινό, εκτεταμένο μπλάκ άουτ”

Διαβάστε επίσης

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ(Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ) Θανάσης Μισδανίτης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2” με τον Αρη Τόλιο για τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν την Τετάρτη 22-08- 2018 στην Αθήνα,προκαλώντας ανησυχία και ταλαιπωρία στους πολίτες .

Αναλυτικά:

Αρης Τόλιος: Η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι δεν θα πρέπει σε τέτοια περιστατικά να γίνεται γρηγορότερα η ενημέρωση των πολιτών, με στόχο να αποφεύγονται κενά πληροφόρησης που παρατηρήθηκαν , όπως και η δημιουργία κάθε είδους σεναρίων;

Θαν Μισδανίτης: “Ηταν μια εκτεταμένη βλάβη η οποία από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε να αντιμετωπιστεί και να γίνει αντιληπτό περί τίνος επρόκειτο. Στις 2 το μεσημέρι ή λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, η ζήτηση ήταν στις 2 χιλιάδες μεγαβατώρες,περί τις 700 μαγαβατώρες χρειάστηκε να διανεμηθούν στην Αττική και ήταν δύσκολο να υπάρξει μια ανακοίνωση στα πρώτα 10 λεπτά.

*Στην επισήμανση ότι η ανακοίνωση ήρθε μετά από μια και πλέον ώρα, ο κ Μισδανίτης απάντησε ότι στην ανακοίνωση που βγήκε κάποια στιγμή ο ΑΔΜΗΕ έκανε λόγο για ύπαρξη βλάβης στην οποία έχει ήδη επέμβει και σταδιακά θα αρχίσει να δίνεται ρεύμα από άλλες γραμμές στις περιοχές της Αττικής όπου είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. “Μέχρι τις 14.25 είχε αποκατασταθεί η παροχή στην Καλλιθέα, μέχρι τις 3 παρά είκοσι στο Ελληνικό, στις 3 στην Αργυρούπολη” σημείωσε χαρακτηριστικά.

*Ο κ Μισδανίτης παραδέχθηκε ότι η ενημέρωση προς τους πολίτες θα έπρεπε να είναι πιο αναλυτική. Επεσήμανε ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό, επικαλούμενος και τη σχετική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, ενώ παράλληλα ήταν σε εξέλιξη χειρισμοί για να δοθεί ξανά ρεύμα στον κόσμο.

Για την καθυστέρηση στην ενημέρωση,είπε ότι ενδεχομένως να οφείλεται και σε μια επιφύλαξη της διοίκησης ώστε να αντιληφθεί επαρκώς τα αίτια της εκτεταμένης βλάβης.

Αρης Τόλιος: Η σπανιότητα του περιστατικού σχετίζεται ενδεχομένως με ατύχημα , με αστοχία υλικού ή με κάποιο τεχνικό λάθος;

Θαν Μισδανίτης: “Καταρχήν να πούμε ότι ο κίνδυνος για μια βλάβη στο δίκτυο, είναι εγγενής. Μιλώντας και με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μου εξήγησαν ότι επρόκειτο για μια βλάβη σε έναν διακόπτη υψηλής τάσης. Η σπανιότητα του συγκεκριμένου περιστατικού συνίσταται το ότι επηρέασε αγωγούς,καλώδια που έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο. Το βραχυκύκλωμα που έγινε οδήγησε στο να κοπεί ένα καλώδιο που έπεσε σε άλλα και με αυτή την αλληλουχία προέκυψε η τόσο εκτεταμένη ζημιά λόγω των μεγάλων φορτίων που έλειπαν και επειδή σε κάποιες περιοχές πχ γύρω από την Ομόνοια και στα Βριλήσσια, υπήρχαν άλλες παρεμπίπτουσες βλάβες, μη σχετιζόμενες με το μπλακ άουτ.”

Αρης Τόλιος: Υπάρχει ενδεχόμενο το μπλακ άουτ να σχετίζεται με τα υλικά και τη συντήρησή τους;

Θαν Μισδανίτης: “Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν ένα σπάνιο συμβάν που δεν σχετίζεται με τη συντήρηση.Τα υλικά είναι καινούργια, διετίας ή τριετίας. Παρότι όμως έχουν πιστοποιήσεις ειδικών φορέων είναι πιθανόν κάποιες φορές να προκύψει και κάποια αστοχία χωρίς να έχει συμβεί κάτι ειδικό.

Αρης Τόλιος: Υπάρχει η πιθανότητα να επαναληφθεί αυτό το περιστατικό στο μέλλον;

Θαν Μισδανίτης: “Κανείς δεν μπορεί το αποκλείσει. Το ζητούμενο είναι οι χρόνοι απόκρισης. Πόσο γρήγορα μπορούν οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα δίκτυα, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) την υψηλή τάση και ο ΔΕΔΔΗΕ τη μέση και χαμηλή, να παρέμβουν, προκειμένου να διαρκέσει η καθυστέρηση τον μικρότερο δυνατό χρόνο.”

*Ο κ Μισδανίτης σε ερώτημα για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών από τις μικροεκρήξεις σε καλώδια, είπε ότι η πλειοψηφία των πυρκαγιών δεν προκύπτουν από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση στο δίκτυο.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα