back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μεταναστευτικό διχάζει την Ευρώπη: Το Diciotti, οι ρατσιστικές επιθέσεις στη Σαξονία και βολές απο το Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Γερμανία , αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Ε.Ε για έλλειψη αλληλεγγύης και βολές από το Παρίσι προς τα κράτη που δεν σέβονται “τις θεμελιώδεις αρχές”. 

H Ρώμη προτίθεται να ζητήσει “εναλλαγή λιμένων αποβίβασης” μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται χώρες της Αφρικής με την ελπίδα για αναχαίτιση της ροής προσφύγων και τα κύματα μετανάστευσης.

Από την Βιέννη στο σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τα κράτη μέλη να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις για να υπάρξει λύση στο ζήτημα των λιμένων αποβίβασης των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα από την ναυτική αποστολή της EE Σοφία.

Στην σκιά του Brexit και έν όψει των Ευρωεκλογών, η Ε.Ε είναι σε αναζήτηση του κοινού modus viventi  ενώ στην κορυφή της επικαιρότητας είναι οι διαξιφισμοί μεταξύ εταίρων αλλά και βίαια επεισόδια με επίκεντρο πόλεις της πρών Ανατολικής Γερμανίας όπου  νεοναζί φαίνεται ότι διαθέτουν ισχυρά ερείσματα.

Ένας 20χρονος νεαρός μετανάστης έγινε στόχος ξενοφοβικών ύβρεων και κατόπιν ξυλοκοπήθηκε άγρια από τρεις άνδρες στο Βίσμαρ , όπως  ανέφερε η αστυνομία του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.  Μακρυά από τις γερμανικές ακτές στη Βαλτική Θάλασσα,  ογκώδεις διαδηλώσεις της άκρας δεξιάς έγιναν στο Κέμνιτς της Σαξονίας διαμηνύοντας ότι αρχίζουν «κυνήγι των ξένων».

Διαδηλώσεις στη Ρώμη – Πρόταση για “εναλλαγή των λιμένων αποβίβασης”

Η Ιταλία θα εισηγηθεί στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ιδέα να γίνεται εκ περιτροπής υποδοχή στα λιμάνια διαφόρων χωρών των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής Σοφία, δήλωσε η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα.

Η πρόταση αυτή συνίσταται στο να γίνεται «εναλλαγή των λιμένων αποβίβασης», καθώς «ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά (ότι θα συνδράμουν) και άλλα κράτη μέλη», είχε δηλώσει νωρίτερα η υπουργός Άμυνας της ΙταλίαςΗ ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Σοφία, που τελεί το τρέχον διάστημα υπό ιταλική διοίκηση, μεταφέρει για την ώρα όλους τους μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα σε ιταλικά λιμάνια. «Θεωρούμε αυτόν τον κανόνα απαράδεκτο και θέλουμε να αναθεωρηθεί», είπε η Τρέντα.

Κατά την εφημερίδα La Stampa, η ιταλική πρόταση είναι να γίνεται εναλλαγή μεταξύ των λιμανιών «διαφόρων χωρών της ΕΕ» που βρέχονται απο τη Μεσόγειο, δηλαδή «της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας» ως προς την αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα.

Δύο διαδηλώσεις, μία της άκρας δεξιάς, μία των αντιφασιστών, έγιναν χθες στη Ρόκα ντι Πάπα, κοντά στη Ρώμη, μπροστά στο κέντρο όπου φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής.

Οι συμμετέχοντες στις δύο συγκεντρώσεις — μερικές δεκάδες πέραν μέρος στην καθεμιά τους — αντάλλαξαν ύβρεις και προσβολές, χωρισμένοι από μια αλυσίδα ανδρών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της ιταλικής αστυνομίας.

Περίπου εκατό μετανάστες από την Ερυθραία, που παρέμεναν αποκλεισμένοι πάνω στο Diciotti, το σκάφος του ιταλικού λιμενικού που τους παρέλαβε, για περίπου δέκα ημέρες, και επετράπη τελικά να αποβιβαστούν το Σάββατο στο σικελικό λιμάνι της Κατάνης, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Ρόκα ντι Πάπα, σε ένα κέντρο που διαχειρίζεται η ιταλική εκκλησία.

Βολές από το Παρίσι  

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προειδοποίηση, από το Παρίσι, του υπουργού Εξωτερικών  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ότι η Γαλλία  “δεν είναι έτοιμη να πληρώνει” για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν σέβονται “τις θεμελιώδεις αρχές” τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώνουμε για αυτήν την Ευρώπη. Πρέπει να το πούμε καθαρά”, είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στρέφοντας τα βέλη του κυρίως εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του στους Γάλλους πρεσβευτές στο Παρίσι.

“Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να εκλέγει τους ηγέτες που επιθυμεί αλλά το δικό μας όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μια ομάδα συμμαχιών και αξιών, δεν είναι συμβατό με τις κυβερνήσεις που δεν σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες και δεν αισθάνονται με κανέναν τρόπο ότι δεσμεύονται από την κοινοτική αλληλεγγύη”, πρόσθεσε.

Το Παρίσι εκτιμά ότι ορισμένα κράτη προσεγγίζουν την Ε.Ε με διαφορετικά κριτήρια και επιλέγουν ότι τους συμφέρει με βάση την ανακατανομή του χρήματος.

Το θέμα με την υποδοχή των μεταναστών στην Ε.Ε, θα κυριαρχήσει στην Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ η οποία θα πραγματοποιηθεί 20 Σεπτεμβρίου. Ο υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε την ελπίδα για μία κοινή γαλλογερμανική θέση “ώστε να μην αφήσουμε αυτό το θέμα στους λαϊκιστές, στους εμπόρους ψευδαισθήσεων”. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η γαλλογερμανική σχέση είναι ο κινητήρας της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Ρώμη κατά Βρυξελλών – Βέτο και πνεύμα αλληλεγγύης

Στον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τον προϋπολογισμό, Γκίντερ Ότινγκερ, θέλησε να απαντήσει  ο ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό τύπο, ο επίτροπος τόνισε ότι αν μια χώρα μέλος αποφασίσει να μην καταβάλει την οικονομική της εισφορά στην Ένωση, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.

«Οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ακόμη περισσότερο από υποκρισία διότι δεν ακούσαμε να πούνε κάτι για την υπόθεση του πλοίου Diciotti, και τώρα παρεμβαίνουν μόνον διότι κατάλαβαν ότι δεν θα τους δώσουμε πια χρήματα», είπε ο Ντι Μάιο.

«Η θέση μας για άσκηση βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει ως είχε. Αν τις επόμενες ημέρες θελήσουν να ανακαλύψουν και πάλι το πνεύμα αλληλεγγύης με το οποίο ιδρύθηκε η Ένωση, τότε το ξανασυζητάμε», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, υπουργός εργασίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Ντι Μάιο, τέλος, τόνισε ότι αν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα οφείλεται σε οικονομικούς, αλλά σε πολιτικούς λόγους, και ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση Κόντε θα παρουσιάσει τις κύριες μεταρρυθμίσεις της.

Ανησυχία απο τον ΟΗΕ για την Γερμανία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε  “σκανδαλώδεις” τις διαδηλώσεις της άκρας δεξιάς εναντίον των ξένων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των οποίων υποστηρικτές της πραγματοποίησαν πορεία κάνοντας χιτλερικό χαιρετισμό.

“Νομίζω ότι έχει θεμελιώδη σημασία οι πολιτικοί αξιωματούχοι όλης της Ευρώπης να το καταγγείλουν”, δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η αφορμή που λειτούργησε καταλυτικά για τις διαδηλώσεις  σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν ένας Γερμανός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καβγά στην πόλη Κέμνιτς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, στην ανατολική Γερμανία. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, αλλά η ανθρωποκτονία αυτή ήταν η θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση την Κυριακή των εθνικών εντάσεων σε σχέση με τους πρόσφυγες.

Οταν ρωτήθηκε επ’ αυτού στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζέιντ εξήγησε ότι αυτός που σκότωσε τον Γερμανό “πρέπει να τιμωρηθεί” αλλά ότι “αυτό που συνέβη στη Σαξονία τις τελευταίες ημέρες ήταν πραγματικά σοκαριστικό”.

“Αυτό που για μένα είναι ανησυχητικό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι το ίδιο έγκλημα που διαπράττεται από έναν μη μετανάστη δεν θα καλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης όπως θα καλυφθεί αν διαπραχθεί από έναν μετανάστη”, είπε ο Ζέιντ εκτιμώντας ότι “υπάρχει ένα ρεύμα προκαταλήψεων που εισδύει στα μέσα ενημέρωσης τα οποία κατά κάποιο τρόπο έχουν σχέση με την άκρα δεξιά. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να το βλέπεις στην Ευρώπη λόγω των φοβερών τραυμάτων των οποίων η Ευρώπη υπήρξε μάρτυρας τον 20ό αιώνα”, κατέληξε.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες απο το ΑΠΕ -ΜΠΕ (AFP)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα