back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το κεντρικό αφήγημα από το βήμα της ΔΕΘ με εργασιακά, επενδύσεις και κοινωνικό κράτος

Διαβάστε επίσης

Με κεντρικό αφήγημα τις δυνατότητες που προσφέρονται στην «μεταμνημονιακή» Ελλάδα για την άσκηση πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας αναμένεται από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων του πληθυσμού, καθώς επίσης και σειρά παρεμβάσεων με γνώμονα την ανάκτηση της εργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τελικό σχέδιο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργό αναμένεται να οριστικοποιηθεί απόψε το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει διαδοχικές συσκέψεις στο γραφείο του στη συμπρωτεύουσα με τους στενούς του συνεργάτες και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως απόψε το βράδυ θα οριστικοποιηθεί και με ποιο τρόπο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα περιγράψει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η αναστολή του μέτρου για νέες περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους.

Μέχρις στιγμής το πλαίσιο επάνω στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός το Σαββατο το βράδυ, μιλώντας στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο προς τους παραγωγικούς φορείς της συμπρωτεύουσας, θα έχει τις ακόλουθες πτυχές:  Εργασιακά, επενδύσεις και κοινωνικό κράτος.

Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τη συνέχιση των πολιτικών μείωσης της ανεργίας και αύξησης της πλήρους απασχόλησης.

Την κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ

Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Την μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2019 σε επιχειρήσεις (από 29% σε 26%) και του κατώτατου συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα (από 22% σε 20%).

Την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ).

Την σταδιακή άρση των capital control σε δύο φάσεις.

Γιώργος Κατσίγιαννης 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα