back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ- Ερντογάν: H Τουρκία δεν θα μείνει άπραγη

Διαβάστε επίσης

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν χθές θέσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα σύμφωνα με μια ΜΚΟ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν στον τελευταίο μεγάλο προμαχώνα των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Παράλληλα, βομβαρδισμοί των ανταρτών σε μια γειτονική επαρχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άμαχους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συζητούσαν για την τύχη του Ιντίλμπ στην Τεχεράνη, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Τουρκία ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κάτι όμως στο οποίο η Ρωσία και το Ιράν δεν συναίνεσαν.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος συγκεντρώνουν δυνάμεις στα όρια της Ιντλίμπ,  βόρεια επαρχία που γειτονεύει με την Τουρκία και επιδιώκουν να ανακαταλάβουν, ενώ διεξήγαγαν τις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην περιοχή.

Τα ρωσικά πλήγματα στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που εγκαθίδρυσε ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, αλλά και της Αχράρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μήνυμα Ερντογάν

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα μείνει άπραγη, ούτε απλά «θα παρακολουθεί», ούτε «θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιγνίδι», αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε να ευνοηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης της Συρίας, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη έκρινε ότι εάν η Δαμασκός, η Μόσχα και η Τεχεράνη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που θα αψηφούν την προστασία των ζωών των αμάχων απλά θα βοηθήσουν «τους τρομοκράτες».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στέφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε  να δοθεί ένα «τελεσίγραφο» στους αντικαθεστωτικούς μαχητές να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και παράλληλα να δημιουργηθούν «διάδρομοι εθελοντικής απομάκρυνσης» για τους αμάχους.

«Όλοι οι μαχητές πρέπει να λάβουν ένα τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές» στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου επαπειλείται μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του συριακού καθεστώτος, είπε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά τη συνεδρίαση δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν αμφιβολίες για το πόσο εφαρμόσιμη είναι, θυμίζοντας ότι το συριακό καθεστώς δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την ένοπλη αντιπολίτευση.

Κατά τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Βασίλι Νεμπένζια, στην Ιντλίμπ βρίσκονται «40 ως 45 ένοπλες συμμορίες, που διαθέτουν 50.000 μαχητές», ανάμεσά τους το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που έχει «16.000 μαχητές». Διάθεση να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία «συμφιλίωσης» ή «μια εκεχειρία» δείχνουν περίπου «13.000» από αυτούς, πρόσθεσε, αν και τα στοιχεία που έδωσε δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ από την πλευρά του υπογράμμισε πως η Ιντλίμπ είναι «βραδυφλεγής ανθρωπιστική και μεταναστευτική βόμβα». Τάχθηκε εναντίον των «εξαναγκαστικών» απομακρύνσεων πολιτών, που αντίκεινται όπως σημείωσε στο διεθνές δίκαιο.

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα